www.varchev.com

Актуалните драйвъри при петролните компании в момента са ... CDS, Financial, Fed и PBoC...

Рейтинг:

12345
Loading...

Облигационерите на големите петролни компании вече са загубили над $ 150 млрд от юни 2014, съобщи Financial Times. WTI-averageЗа същия период общата пазарна капитализация на 300 от най-големите представители на отрасъла е спаднала с $ 2,3 трлн, или с около -39%. Същевременно в периода 2006 – 2014, по изчисления на Bank for International Settlements (BIS), дълговете на световната петролно-газова промишленост са се повишили тройно, от $ 1,1 трлн до малко над $ 3,07 трлн. Основата на този ентусиазъм, в процеса на трупане на дълг, създадоха както големите държавни добивни компании от развиващите се страни, така и малките и средни американски фирми, стоящи в основата на т.нар. „шистова революция“.

От друга страна, днес имаме 70% спад в цената на петрола след юни 2014, 75% по-малко нефтени платформи и изглежда, че няма как тази тенденция вече да не се обърне. Виждаме и експоненциално повишение, отиващо към  40% в цената на петрола за период от няколко последователни седмици, като част от пазара сякаш повярва, че това ще продължи.

OIL-dependent-economiesВременното покачване в петролните цени очевидно  е икономически необосновано и  няма как да се превърне в стабилна тенденция поне до юни 2016. Ниските цени на петрола успяха да провокират проблеми, като корпоративна и суверена неплатежоспособност, които от своя страна ще продължат да оказват негативно влияние върху вече доста обърканите финансови пазари.

Кой фактор днес действително е водещ при останалите „живи“ петролни компании?

През юни 2014 барел Brent с доставка през 2020 се котираше до $ 98, а централните банки подтикваха задружно инвеститорите към максимално рискови активи, където влизат и дяловете и облигационните емисии на голямо множество петролодобивни фирми.
Еуфорията се формираше само от два фактора: високи петролни цени и продължителни нулеви лихвени нива, подсилвани и от количествените облекчения на централните банки. Това съчетание съвсем логично доведе до бум от ирационални инвестиции в сектора. За периода 2004 – 2013 годишните капиталови разходи само на най-големите в света 18 петролни компании, според  Bloomberg, скачат над 4 пъти (от скромните $ 90 млрд  до $ 356 млрд), след което за много малък срок, все повече производители започнаха да остават без никакъв кеш.  Само в САЩ, (според бюлетина на „Haynes and Boone“) за периода от началото на годината, 52 компании са подали документи за фалит. Известната  Linn Energy, LLC (LINE - NASD) обяви кредитно събитие „default event” по дълговата си експозиция от $ 3,6 млрд, при текуща актуална кредитоспособност от само $ 1 млн.  Акциите LINE спаднаха до $ 0,31 (от $ 12,99 преди 52 седмици) при средна седмична волатилност 35,82%. Липсата на средства за покриване на дълговите плащания принуждава производителите в условия на изключително ниски цени, вместо да съкратят производството (с което да се уравновеси пазара),  да разпродават запасите си още по-интензивно, с което реално задълбочават негативната пазарна тенденция.

FIN-OIL-chartsАмериканските компании отдавна изчерпаха кредитните си лимити (базирани на относителната оценка на запасите) и поставиха своите кредитори в безизходица. Този резултат е валиден и за множество държавни петролни компании, както и за цели по-малки икономики, със силна зависимост от състоянието на петролния пазар. Оттам последва скок на CDS-спредовете и затруднения при големите доставчици на ликвидност на високо-рисковия дългов пазар.  JPMorgan Chase вече уведоми инвеститорите, че за момента предвижда разходи от $ 1,3 млрд за покриване на загубите си от позиции, свързани с дълг на енергийни компании, а от Fitch Ratings коментираха, че ситуацията се влошава доста по-бързо от очакваното.

Към момента проблемите се изместват от производителите и се концентрират при големите финансови институции.  Активирането на голям брой CDS в малки времеви диапазони ще предизвика огромен трус на извънборсовия пазар на кредитни деривати. Малкият брой доставчици на ликвидност в CDS-сегмента концентрира риска допълнително, в комбинация с липсата на общодостъпна информация по заетите дълги позиции спрямо отделения и търгуван разделно от дълга, кредитен риск.

Банките  продължават да са най-зле представящият се сектор (дори и в Европа), а краткосрочно най-силно влияние върху петролните производители може да се очаква не както обикновено от ОРЕС, а от институции като Федералния Резерв и People's Bank of China и от провокираното (чрез краткосрочната политика на централните банки) преразпределение в рисковите обеми, търгувани в посока навън от междубанковия пазар.

G.Hristov - Head of Fundamental Analyzes

 


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни