www.varchev.com

Алън Хауърд:Трябва да се нагаждаш спрямо пазара и да бъдеш прагматичен;Не ми допада, но това е живота.

Рейтинг:

12345
Loading...

Алън Хауърд рискува неведнъж. Съоснователят на „Brevan Howard Asset Management” LLP се е отказал от карането на ски още преди години—поне в пиковия сезон. „Твърде е опасно", заключава той с отчетлив лондонски акцент. Хауърд не е запален и по шофирането. Шофьор управлява сребристия му Мерцедес-Бенц в кошмарния лондонски трафик.
" Виждам всички тези изнервени шофьори " казва 45-годишния Хауърд в офиса на „Brevan Howard” на Бейкър Стрийт, клатейки глава " нямам интерес да се вълнувам или разстройвам ". Докато говори, Хауърд отпива кафе, и когато чашата се опразни, бива веднага подадена за още.
Алергията на Хауърд към хазарт от всякакъв вид се изплати 2008 година в бизнеса му, ръководенето на най-голямата европейска компания, управляваща хедж-фондове. През февруари 2008, той започва да кешира позиции, залагайки че спадът на цените на жилищата в Европа и САЩ ще „замрази” кредитните пазари. До края на годината, той намали портфейла си от облигации и други ценни книжа от 50 млрд.$ на 10 млрд.$ и увеличи кеша и краткосрочните финансови инструменти на 85 % срещу нормалните 65 %.

Отчасти като резултат от тези промени, фондът „ Brevan Howard Master Fund ” Ltd. постигна 20.4 % годишна доходност, докато хедж-фондовете загубиха средно 19 % и индексът Standard & Poor's 500 Index падна с 37 %. Кеширайки, Хауърд реализира печалби от правилното предвиждане, че кривата на доходността от американските държавни ценни книжа ще стане по-стръмна, тоест, че спредът между лихвите по краткосрочните и дългосрочните съкровищни бонове ще се разшири, когато Федералният резерв намали основния лихвен процент.

"Като всички добри трейдъри, Алън знае цената на риска, колко риск може да поеме и достъпността на капитала," казва Освалд Грюбел, който е работил с Хауърд в Credit Suisse Group AG. "Това е основната разлика между добрия и лошия трейдър, а той е изключителен”. 65-годишния Грюбел, бивш изпълнителен директор на Credit Suisse, излезе от пенсия по-рано тази година, за да стане изпълнителен директор на USB AG в Цюрих.

Хауърд продължи печалившата си серия и през 2009. За първите 2 месеца на годината, деноминираните долари „Master Fund’s U.S. Class A” постигна доходност от 8,1%. Фондът който има 20,8 млрд.$ активи към 31 декември, никога не е завършвал година на загуба и има доходност от 14.4 % на годишна база от стартирането си през април 2003г. до края на 2008г.„Brevan” постигат този резултат при волатилност по-малко от половината на тази на индекса S&P 500. Компанията управлява общо 27.4 млрд.$ в седем фонда към края на годината.

Хауърд все още е настроен „мечи”. Рецесията в САЩ ще продължи след средата на годината, твърди той. Той се фокусира краткосрочно."Трябва да сме по-краткосрочно ориентирани в момента," казва той в едно януарско интервю, облечен с бяла жилетка с цип и синя риза с разкопчана яка. "Трябва да бъдеш много гъвкав и в готовност много бързо да промениш решението си."
Като трейдър-ветеран, той рядко споделя възгледите си. Хауърд рядко държи публични речи и, преди тази статия, никога не се е съгласявал на продължително събеседване, което се записва. Хуаърд отказа да бъде сниман за тази статия. "Ние сме компания, която предпочита да не се профилизира," казва Хауърд. "такива сме."

Хауърд инстинктивно усеща посоката на пазара, създадено от цял живот интензивно изучаване на лихвените равнища и ценовите движения на валути и ресурси, твърдят трейдърите, които са работили с него. "Когато усети опасност, а той усеща преди повечето си трейдъри, той не се колебае да е действа новаторски," казва Зеб Саший, подчинен на Хауърд в „Salomon Inc.” от 1990 до '94. Зеб оглавява в момента отдела за търговия на европейски облигации на Citigroup Inc.в Лондон.

Хауърд е постоянно ангажиран със своите трейдъри, разпитва ги за събитията на пазарите, на които оперират и анализира промените в лихвените нива на централните банки по света или последните икономически данни.
Това допринася за високо стресова работна среда. Хауърд уволнява служителите със слаби резултати и понякога цели отдели, когато пазара се обърне срещу позициите им. "Напрегнато е, но именно затова дойдох," твърди Викрам Рао, който търгува с канадски и австралийски дългови инструменти и валути за „Brevan” през 2004. "Бяхме ли едно голямо щастливо семейство? Не."
Друг бивш служител на „Brevan” казва: "Общоприето е, че тук няма да се задържиш дълго."
Хауърд не се извинява. "Когато назначаваш хора, трябва да им дадеш време да се види как работят и пасват в екипа," заявява той. "понеже имаме високи стандарти, понякога се налага да правим промени."
Крис Гойкян от Altedge Capital U.K.Ltd., инвеститор в Brevan, казва че няма проблем с „твърдия” подход. "Повечето пъти той е прав,"твърди Гойкян. "но важното е, че когато сбърка, много бързо реагира."

Хауърд си спечели репутацията, смята Саший, с избягването на погрома на облигационния пазар през 1994, когато Федералния резерв увеличи на 6 пъти лихвите по държавния заем до 5.5 % от 3 % и, четири години по-късно през 1994, при колапса на хедж-фонда Long-Term Capital Management LR. Тогава Хауърд продава „на късо” облигации. През '98 успява да излезе рано от сделка, подобна на тази с LTCM и инвестира в щатски ДЦК.

Brevan е т.нар. „глобална корпорация”, чиито портфолио мениджъри рискуват милиарди на посоката на промяна лихвените проценти, валути и ресурси. Модерната глобална търговия датира от колапса на Бретън-Уудската система през 1971, което откри нова ера за свободно движение на валутите—и възможността да се търгува с него. Приятелите сред трейдърите на Хауърд включват икономически светила като Джордж Сорос, Пол Тудор Джоунс и Луи Мур Бейкън. От декември насам той управлява повече пари от всеки от тях.

Успехът на „Brevan” контрастира с резултатите на хедж-фонд индустрията. Средната загуба от 19% сред хедж фондовете е най-слабото представяне на индустрията поне от 1990г, според чикагския Hedge Fund Research Inc. Големите фондовете постигнаха по-добри резултати с доходност от средно 4.7%, след данъци. Инвеститорите изтеглиха активи за около 154.4 млрд. долара от хедж фондовете през последната година, което намали активите им до 1.41 трл.долара след пика от 1.93 трл.долара за втората половина на 2008г.

BREVAN е глобална корпорация, рискуваща милиарди на посоката на промяна на лихвените проценти, валути и ресурси.Управлението на риска е акцент във всички операции на Bravan, от множеството информационни системи в офисите до използването на много първични брокери от Master Fund’s за разпределяне на пазарния риск. И Braven не държи кеш в инвестиционни банки, а депозира паричните си инструменти в депозитарни банки, като Bank of New York Mellon Corp.
И четиримата съоснователи на Brevan са колеги на Хауърд от Credit Suisse в бюрото за търговия с ипотечни инструменти с фиксирана доходност First Boston, където Хауърд е изпълнителен директор от 1997 до 2002 година. Това са: Жан-Филип Блоше, Кристофър Рокос, Джеймс Вернън и Трифон Натсис. Специално нает за да определи името на бъдещата компания консултант, използва първите букви на основателите в допълнение с някои гласни, за да бъде създаден „Brevan”
Освен четиримата партньори. с които работи, други 30 негови подчинени купуват и продават всичко от правителствени облигации до фючърси на индекси от Ню Йорк и Вашингтон до Тел Авив и Хонг Конг. Те работят с 14 икономисти и инвестиционни стратези, с които определят възможността за инвестиране спрямо специфични аспекти на пазарите.

Докато Хауърд е безпорният ветеран в трейдинга, комитета по капиталова алокация изготвя договори и мандати за всеки един друг трейдър. Мандатът описва в кои инструменти може да инвестира трейдъра и какъв риск има право да поеме.
Тези, които генерират печалби, получават дял от тях в бонусите си плюс вероятността да управляват повече капитал. Това означава, че най-добре представящите се получават „лъвския пай” от активите: съобразно риска, 70 % от парите в Brevan Howard се управляват от 7-те най-добри трейдъра.
Трейдърите, които не отбележат ръст на портфейлите си биват наблюдавани. При спад от 4% на инвестиционният портфейл се провежда среща между трейдъра и шефа на отдела за рискови активи Арон Ланди, който определя по- нататъшната стра-тегия за намаляване на риска и преминаване на портфейла в положителна стойност. При спад на портфейла с 8% обаче се променя доверения капитал и се изменя изцяло самата инвестиционна стратегия.При повишен риск и спад с 12% се предприема „ период на изчакване”, закриване на позициите и освобождаване от длъжност.

Според бивш служител на Brevan, който предпочита да запази анонимност „Ако се задържиш две години тук, значи си се справил добре”

Във вените на Хауърд тече кръв на предпазлив човек. През юли 2007г. той започва арбитраж на подценени компании, но след като вижда, че риска е прекалено голям, през март 2008г. той се отказва от тази инвестиционна стратегия. Арбитраж е инвестиционна стратегия, включваща изкупуване на ценни книжа и облигации, които биват подценени на базата на други ценни книжа и облигации и бележат рязък скок, след което биват продавани. Според проучване на HFR направено през 2008г., фирма с подобна стратегия е загубила 33.6% от активите си. Компанията Brevan си изгради име на хедж фонд за таланти; трейдърите, които биват уволнявани или напускат стават водещи фигури в други компании. „Никога не сам виждал група от хора, които да са най-добри в областта си, каквито бяха в Brevan Howard”, казва бившият служител Рао, който през 2004г. напуска компанията по взаимно съгласие". „Като пример за съвършенство той дава Тайгър Уудс и Майкъл Джордан , които са най-добри в своите спортове”. В момента Рао е изпълнителен директор във фонд със фиксирана доходност в базираната в Торонто- Scotia Capital Inc.

Хауърд, който се отличава от колегите си с ниският си ръст, е най-добрият трейдър. Той управлява 20-25 процента от основният капитал, сума наброяваща близо 5 млрд. долара. Говори кратко и остро, прекъсвайки себе си и другите с фрази от рода на „Ъъ, дрън, дрън, дрън” или „ и така нататък, и така нататък, и така нататък”.

Brevan Howard наскоро се преместиха в модерни офиси в седалище на веригата магазини Marks & Spencer Group Pic в Marylebone, южно от Regent's Park. През късния февруари работата по преместването още тече. Работник внимателно разполага кожено кресло във вестибюла. Приглушена светлина от гравирани аплици озарява фурнираните стени.
В трейдинг залата, ред след ред компютърни екрани проблясват под студени флуорисцентни лампи. Трейдърите на валутния и фондовия пазар са на един ред, брокерите на развиващите се пазари на друг. Бюрото на Хауърд е абсолютно еднакво с това на всеки друг. Той може да извършва сделка в един момент и после да изтича да обсипе някой анализатор с въпроси какви ще са предстоящите данни за безработицата. Той е обсебен от "черните лебеди" трудни за предвиждане събития, които могат да донесат големи загуби. Терминът беше популяризиран от хедж-фонд мениджъра и автор Насим Талеб.

Хауърд може да попита трейдърите си например как ще се отрази на инвестициите им, ако Иран тества ядрено оръжие.Хауърд е известен сред конкурентите и бившите си колеги с бързото си влизане и излизане от позиция: покупка сутринта, затваряне на позицията наобед и повторното й откриване преди края на сесията. В интервю той отбелязва, че ако Brevan не бяха сбъркали с първоначалните си очаквания за 2008, че кривата на доходността на ДЦК ще стане по-стръмна, компанията щеше да направи значително по-малко пари, защото дългосрочната доходност на ДЦК се сви по-късно през годината.

Бивши трейдъри от Brevan казват, че просто да гледаш как Хауърд работи е достатъчно, за да се развиваш. "Той има почти уникален „радар” за това, което може да му навреди," твърди Тревър Прайс, който е ръководел отдела за европейски ценни книжа с фиксиран доход в Credit Suisse до 2005. "Можете да го наречете параноик, но обикновено е прав."

Специалитет на Хауърд са ценните книжа с фиксиран доход и валутните котировки. Те са гръбнакът на всяка глобална макро стратегия. Хуаърд често дискутира с икономисти, за да определи тенденциите, включително бившия икономически съветник в правителството на Буш Лорънс Линдзи и професорът от Ню-Йоркския университет Нуриел Рубини,който предвиди сегашната криза.
Хауърд следи за т.нар. от трейдърите "асиметрични печалби". Например в началото на 2004, когато икономическата експанзия беше в затишие, Euribor (междубанковия лихвен процент за еврозоната) беше 2%. Хауърд беше готов да се обзаложи, че Европейската Централна Банка няма да увеличи лихвите, което очакваха някои анализатори в отговор на поскъпването на ресурсите. Той прецени, че банката ще следва политика на изчакване.
Използвайки кол-опции, които дават право на притежателя си (но не и задължение) да купи финансов инструмент на бъдеща дата на фиксирана цена, Хауърд конструира т.нар.тройно-структурирана търговия: той купува кол-опции на база индекса на лихвения процент на ЕЦБ, която ще донесе печалба, ако лихвите останат стабилни вместо да нарастнат, както очаква пазара.
Също така Хауърд продава опции, от които ще загуби, ако ЕЦБ намали лихвите, но няма да бъдат упражнени при запазване на лихвите, при което ще спечели рисковата премия. За да хеджира риска от редуциране на лихвите от ЕЦБ, Хауърд купува трета кол-опция, която би била печеливша при по-ниски лихви.
Максималната загуба при сделката беше 10 базисни пункта от номиналната стойност на опциите. Максималната печалба би била 25 базисни пункта. (базов пункт е 0.01 %) От юни 2003 до декември '05, ЕЦБ остави Euribor бенчмарка на 2 %. Хауърд спечели 21 базови пункта.

"Бих казал, че Алън е най-добрият трейдър, когото съм виждал през живота си" завява Ървин Голдман, основател на Ню-Йоркската консултантска фирма IJG Advisors LLC и бивш съуправител на трейдинг отдела на Хауърд в CSFB. "Той изработва сделки с изключителни профили на рисковите премии. Той просто го може. Просто е уникален"

Съоснователят на Brevan Howard има математически способности от ранна възраст. Роден е през септември 1963 в Лондон, най-големият от 3 деца на инженер-механик, който управлява компания, правеща енергийни инсталации. В държавната мъжка гимназия Hasmonean High School в северозападен Лондон, Хауърд развива нас-ледените от баща си интереси в математиката и науките. "Той беше много добър по физика и един от най-добрите студенти от випуска си," припомня си Лионел Финкелщайн, учител на Хауърд по физика.Хауърд спонсорира училищна награда по математика в Hasmonean, чиито математически отдел беше кръстен на него през март, казва старши преподавателя Давид Майер.
Хауърд завършва Hasmonean през 1982 и кандидатства за лондонския Imperial College,технически университет, където завършва с отличие маги стратурата си по инженерна химия през 1986. "Смятам, че инженерството беше добро образование, защото е аналитично," твърди Хауърд.

Преди още да приключи първия си семестър, Хауърд е бил рекрутиран в лондонското Сити. Той започва летен стаж в London Stock Exchange, през който не търгува изобщо. Неговата работа: отговаря за ключовете на комплекс от офиси на LSE.
Първата му работа след университета е в Salomon, където е назначен в отдела за европейски облигации. Получава шанс през 1986, когато старшите в неговия отдел вземат своите бонуси и напускат, за да се присъединят към конкурентни фирми, и на Хауърд започва да се възлага повече отговорност. Издига се поради способността си да помни стотици клиентски позиции—жизненоважно по време, когато трейдинга ставаше по телефона, казва Джереме Ъмаяс, който ръководи отдела на Salomon за търговия с облигации по онова време. Да знаеш кой клиент кои позиции държи е предимство, помагащ на трейдъра да намали наличностите.

Хауърд имаше жестока работна етика. Саймън Медоус, първият му ръководител, си спомня как една сутрин Хауърд пристига на работа с дебел сноп документи, показващи връзката между различни облигационни спредове, които е изучавал през уикенда.”Той каза - погледни, ако разликата е 2 базисни пункта ги купуваме, а ако е половин базов пункт или по-малко ги продаваме ” разказва Мадоус. „Той прекара неделята си работейки над това, докато аз, не знам, карах колело”

В “Salomon”, Хауърд се запозна с много от мениджърите на най-големите хедж фондове, които работеха с фирмата. “Изградихме изключителни връзки с хедж фондове: Moore, Soros, Tudor” казва Сара МакКрихан, работил заедно с Хауърд в отдела за продажби на облигации и сега е мениджинг директор в Citigroup. „Алън можеше да спори с тях, можеше да изрази несъгласие относно пазарите, но нямаше да тръгне срещу тях”
През ранните години на ‘90те, Salomon бе в криза. Главния изпълнителен директор Джон Гътфреунд подава оставка поради разкритието, че Salomon е подавала фалшиви цени, за да избегне ограниченията на аукционите за Държавни облигации. Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет , поема временно управлението и мениджмънта, който той води, довежда до коментари за орязване на компенсациите.

Хауърд не остава, за да види намалението на заплащането му. „Като трейдър, искате директно възнаграждение в една или друга форма, а фирмата се движеше към все по-малко такова” казва той. След девет години в същата фирма, Хауърд искаше да знае дали той или Salomon е истинската звезда. "Имаш съмнения дали можеш да успееш самостоятелно," казва той.
През 1995, на 31 години, Хауърд се присъединява към филиала на Tokai Bank във Лондон, търгувайки лихвените проценти за Европа. Tokai по-късно се слива в сега известната като Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. През 1997, CSFB, тогава клон на Credit Suisse, го наема като трейдър, като по-късно му се поверява собствен отдел за търговия с инструменти с фиксиран доход в Европа.

Един от почитателите на Хауърд е Грюбел, оглавяващ частната банка на Credit Suisse по това време. През 2001, Грюбел поверява $1.2 млрд. от капитала на банката на тима на Хауърд за управление, успоредно със собствения капитал на Credit Suisse.През голяма част от времето му прекарано в CSFB, банката е била замесена в скандали: до 2001 е изправена пред половин дузина регулаторни и криминални разследвания на три континента. През Юли 2001, главния изпълнителен директор Алан Уийт е принуден да подаде оставка и заместен с Джон Мак, сега главен изпълнителен директор на Morgan Stanley. CSFB и други девет фирми плащат $1.4 млрд. Декември 2002 година за уреждане на исковете, че клиенти са били подведени. Делът на CSFB е $200 млн.

Когато Мак се присъединява, той опитва да принуди трейдърите да се освободят от големите контракти на пшеница, твърдят бивши служители на Credit Suisse. Хауърд и колегите му генерират печалба от около $500 млн. през 2001, според бивш директор в Credit Suisse. Това прави неговият тим сред най-високо платените в CSFB – и потенциална мишена за Мак, опитващ се да намали разходите. ”Мак имаше списък с тези, които получаваха най-големи бонуси и Алън бе близо до върха” казва бившият директор в Credit Suisse. ”Това бе много груб метод, защото загубихме най-добрите си генератори на приход”. Мак отказа да коментира чрез говорителката на Morgan Stanley Жанмари МакФадден.
През Февруари 2002, Хауърд и група от трейдърите напускат. Хауърд определя отношението си като приятелско, казвайки че напускането му е било предизвикано от притесненията на Мак относно капиталите, на фирмата и на клиентите, да бъдат управлявали от едно и също звено. ”Това бе напълно разбираемо” казва той.

Когато пазарите се сринаха, BREVAN затвори половината от SWAP позициите си. „Трябва да се водим по пазара” казва Хауърд.Brevan Howard отваря врати през Юли 2002 с инвестирани активи от частните банкови клиенти на Credit Suisse. Master Fund официално започва активност на 1 Април 2003г. актив от $870 млн. За деветте месеца до края на годината отчита възвръщаемост от 4.6 процента сравнено с възвръщаемостта на индекса S&P 500 от 32.9 процента. Следващата година, маркетингов документ на Braven посочва възвръщаемост от 14.6 процента. Неговите 14.4 процента анюализирана печалба от началото до 2008 е над индекса S&P 500 от 3.1 процента.

Днес трейдърите на BRAVEN са под още по-голям натиск от всякога. Техният директен наблюдаващ е 46 годишния главен рисков мениджър Ланди, който е завършил инженер в Кембридж и е работил с Анди в Tokai. Бивш трейдър на деривативи с фиксиран доход, той разбира от стрес. ”Търговията е трудна работа и загубата на пари може да бъде много изнервящо изживяване” казва той.

През 2007, Хауърд изоставя арбитража с конвертируеми книжа. За 2008, тази стратегия донася загуби от 33.6 процента на трейдърите.
Ланди казва, че неговата и задачата на осемте му риск мениджъри е да забелязват и изчистват проблемите още в зародиш. ”Изгасяш малките пожари много бързо”.

Ако трейдър се съпротивлява да намали губеща позиция Ланди е директен. ”Казвам, ”Не обичаш своето портфолио повече от работата си, нали?”” обобщава той. ”така че се успокой и намали размера на портфолиото си, за да освободиш перспективи в работата си за в бъдеще. Това е добра сделка”.Никои не е имунизиран от директивите на Ланди. Самият Хауърд е бил принуждаван да намаля позиции.
Кредитната криза е притеснявала Хауърд още през 2007. Той казва, че още тогава е подозирал разрастването на кредитите, което евентуално ще подкопае желанието на банките да финансират хедж фондовете. Така че Breaven намалява кредитният си ливъридж на три пъти повече от активите си от малко над пет пъти в началото на 2007. След фалита на двата хедж фонда на Bear Sterns през Юли 2007, Хауърд нарежда на Ланди да направи пълен одит на рисковите позиции, които той изготвя за един уикенд.”Целта бе да елиминираме всичко, което смятаме че има потенциал да бъде проблем” казва Ланди.
С влошаването на пазарите, фирмата се освобождава от половината позиции в CDS (споразумение между две страни, гарантиращо изплащане на облигации или други ценни книжа) с цел да се елиминира риска, ако един от контрагентите на Braven фалира. Същевременно се освобождат от позиции в опции, чийто срок на изтичане e две, три и повече години в бъдещето, базирайки се на предвиждането, че банките-емитенти няма да бъдат склонни да ги търгуват. Точно както се и получи.
Хауърд казва, че фокусът на Braven в момента е насочен към изцяло към близкото бъдеще – както е и обикновено, каквото и да прави пазарът. Той очаква кривите на доходността да станат по-стръмни и волатилността във фиксираната доходност и валутния пазар да продължи. Ситуацията все пак може да се промени още утре.

”Трябва да се нагаждаш спрямо пазара и да бъдеш прагматичен” казва Хауърд. ”Не ми допада, но това е живота”
Приятели споделят, че Хауърд релаксира интензивния стрес на почивка в Crans – Montana, швейцарски ски курорт. Там от години той, жена му, четирите му деца и приятели се изкачват 20 минути до най-стръмните ресторанти, известни със своето фондю. След вечеря слагат миньорски каски с лампи и се спускат в тъмното.

Миналата година претърпя инцидент докато се е спускал, наранявайки сухожилие на лявото си рамо толкова лошо, че се е наложило да го оперират. ”Никога няма да го направя отново” казва той, смеейки в конферентната си зала в Merylebone. От опасността Хауърд научи наново, никога да не ходи на почивка.


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни