www.varchev.com

Арсеналът на ЕЦБ изтънява...

Рейтинг:

12345
Loading...

Следва заседанието на ЕЦБ на 10 март с очаквания за масирано стимулиране. Погледите са насочени към Марио Драги. В проведеното от Bloomberg проучване, всички запитани икономисти (с изключение на един) предвиждат ново намаление на депозитната лихва на предстоящата среща с 10 б.п.,  до -0,4 %, а вече се появиха и анализи, сочещи сваляне с 20 б.п... Какъв би могъл да бъде икономическият ефект от това?

Според германския министър Шойбле, възможностите за парично и лихвено въздействие на ЕЦБ вече са изчерпани.  Главният икономист на G-Plus Economics обобщи пред Bloomberg, че арсеналът на ЕЦБ видимо започва да изтънява. Според нея, „отрицателните лихви са по-скоро капитулация на традиционните методи на централните банки да предизвикат инфлация в световната икономика, а не толкова средство за една по-продуктивна цел“. Bank for International Settlements прави заключение, че провежданите от редица централни банки стимулиращи политики вече имат слабо позитивно влияние върху финансовите пазари, а отрицателните лихвени проценти са потенциал за негативни последици.  Джим Роджърс (Президент на Rogers Holdings) предупреди в свой анализ за Bloomberg:  „За първи път в историята всяка от основните централни банки печата изумително голямо количество пари – Япония, Европа, Великобритания и САЩ. Огромни количества пари! Те трябва да отидат някъде и в момента се влагат в акции. Това е Балон...  Когато пазарите по света започнат да се сриват, всички ще обръщат парите си в долари... Това също ще се превърне в балон...“

InternDebtSecПрез последните години пазарните движения са подчинени на инерцията, създавана от централните банки и на трупането на правителствени дефицити.  След като правителството на Китай обяви, че ще инвестира 360 млрд долара в инфраструктура и ясно показва, че се цели в по-висок ръст при кредитирането и в по-бавен ръст на БВП, стана ясно, че намаляването на дълговете в Китай също се отлага за неопределено време (докато паричното предлагане се планира да нарасне с 13%).  Агенция "Фич" веднага предупреди за нарастващи рискове пред китайските банки, поради ускорения кредитен растеж в страната. Ханс Редекер, валутен стратег на Morgan Stanley, също подчерта, че най-слабото място е в Азия, „защото имаме огромен дълг там, ниска възвръщаемост, и нужда от сваляне на балансите. В региона, коефициентът на задлъжнялост към капитала за корпорациите е от 200...   първата спирка, където хората ще продават е Азия.“

Трупането на повече дългове от локален, се превръща в глобален  проблем, като този подход само ще забави, но няма да разреши напрежението от  нарастването на необслужваните кредити. Лошата новина според мнозинството икономически специалисти е, че Централните банки са наясно с големите балони, които предизвикват на съответните  фондови пазари, както и с факта, че реалната икономика не е в състояние да ги поддържа. „Световният растеж остава слаб“, - пише в коментара на BIS, - „общият дълг продължава да нараства и отрицателните лихвени проценти в Европа и в Япония показват, че водещите централни банки изчерпват наличните монетарни инструменти, а това може да представлява заплаха за световната икономика.“

G.Hristov / Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни