www.varchev.com

БВП на България спрямо страните от Европа и САЩ

Рейтинг:

12345
Loading...

2015-а се оказа най-добрата година от 2008-а насам за България и това се потвърждава от спадащата безработица и растящите приходи в държавния бюджет. С 3% икономически растеж България се нареди сред десетте най-добре представящи се икономики в Европейския съюз

index

Икономиката на България се очаквеа да расте средно с 3.2% през следващите пет години. Факторите, които ще помогнат за ускоряването на растежа (спрямо 2.9% през 2015 г.), са подобряването на пазара на труда, съживяването на кредитирането, нарастването на външното търсене, нарастване на износа, повишеното усвояване на средствата от европейските фондове и очакването за ръст в туризма след конфликта Русия – Турция.

Рисковете: те са свързани с по-слабото възстановяване на държавите в Европейския съюз, които са основни търговски партньори на България. Другите фактори, които могат да ограничат растежа, са свързани с проблемите в Гърция, както и с фискалната консолидация, която пък може да засегне вътрешното търсене.

gdp1

Икономиката на България расте с по-бърз темп от средния за Европейският съюз и този на Еврозоната.

bvp

                                                                                                                                                                                България се намира в топ 3 най-малко задлъжнелите страни в Европейския съюз, като външния дълг на страната е 27.2%, като за сравнения средния за Еврозоната е 92.10, а на САЩ е 102.98.

debtgdpClipboard0789889

Ниският процент задлъжнялост ще позволи на България да провежда сравнително по благоприятна икономическа политика от гледна точка на бюджетния дефицит. Ниският процент позволява на страната да държи данъците си ниски, с които да покрив лихвите по-дълга. Ниските данъци ще повишават конкурентността на България спрямо другите в страни в ЕС, което ще  води до износ на бизнес към българия, което от своя страна ще повишава износа на страната.

Голям ръст регистрира един от моторите на Българската икономика: износа на страната:

Износ на БГ по години в: 2010 г.: 15.561  млрд лв, 2011: 20 264.3 ръст 30%, 2012: 20. 770 – ръст от 2.5%, 2013: 22.271 – ръст от 7.2%, 2014: 22.104 - спад от 0.75%, за 2015 година ръст с 11% за първите 6 месеца

export1

След като предходните две години икономиката на България работеше в дефлационна среда (заради цените на суровините), през 2016 г. Очаквам инфлацията да се завърне до средно равнище от около 2.7% за периода от пет години. Вътрешното търсене през тези години се очаква да остане сравнително слабо заради допускането, че обемът на отпусканите кредити няма да расте силно и на фона на затегнатата държавна политика по доходите.

inflation

                                                                                                                                                                                           През тази и следващата година се очаква текущата сметка да е на излишък, дължащ се основно на ниските цени на петрола, след което ще се завърне на дефицит от средно 1.1% от БВП в годините 2018 - 2020, след като вносът нарасне.

От графиката става ясно, че България се намира в дефлация. Тя се дължи най вече на спада на цената на горивата, които България внася. Това е добре, защото понижението им оказва най-голям ефект в понижение на цените в България отколкото другите страни. Следователно това е временен ефект.

Голямо влияние върху перспективите пред България ще оказват развитието на страните от Европейският съюз , Монетарната политика на Европейската Централна Банка, движението на EUR/USD и ръста на БВП на САЩ и Китай.

Монетарната политика на ЕЦБ е експанзионистична, което благоприятства очакванията за развитието на икономиките в Европа. Програмата за вливане на ликвидност и покупката на държавни облигации водят до изобилие на евтини евра и понижение на рисковете във финансовата система на страните от ЕС, както и в понижение на държавните разходи по покриване на лихвите по бюджетните дефицити. Програмата на ЕЦБ ще остане и през 2016 година, което повишава очакванията за ръст на БВП от страните в Европа.

Експанзионистичната монетарна политика на ЕЦБ ще държи урса на EUR/USD на ниски нива, което също ще подкрепя икономиките в Европа. Фиксирания курс на Българския лев с Еврото също ще помага за понижение на лева спрямо другите валути извън Европа. Това ще подкрепя износа, а от там и ръста на БВП за 2016 година, като очакванията са добри.

Цените на суровините вероятно ще останат на ниските си нива, което ще води до повишаване на потреблението на населението от спестените пари за горива. Повишаването на вътрешното търсене също ще подкрепя БВП за 2016 година.

Понижаването на безработицата и повишаването на заетоста също ще оказва позитивно влияние върху икономическата акктивност. По-високата заетост - по-голямо вътрешно търсене - по-голям БВП.

Перспективите за икономиката на Българие са добри, като очакванията са ръста на БВП за 2016 година да изпревари значително ръста на БВП на Еврозоната.

Какво трябва да се направи още: Най-важното нещо което трябва да се направи в стопанството на България е да се стимулира конкуренцията във всички отрасли на икономикта. Това което може да развива всеки сектор е конкуренцията на всички участници в него - висока конкуренция добър продукт - повишаване на икономкическата активност.

Имаме огромно количество износ, който идва от фармацевтичния сектор и секторите, произвеждащи компоненти и части за автомобилостроенето, например, в резултат на добавяне на нови производствени мощности в преработващата промишленост. Износът върви и България е конкурентоспособна. Експанзията е устойчива, като има увеличаване на експортната база.

Ускоряването на експорта стъпва на здрави основи. Като цяло основните двигатели за растежа през тази и следващата година ще бъдат именно по-силният износ, постепенният ръст на заетостта и повишеното усвояване на средствата от европейските фондове.

Местните износители са успели да се възползват в по-голяма степен от настоящата изключително благоприятна външна среда в сравнение с останалите конкуренти от региона на ЦИЕ и Западните Балкани. По-ниските цени на енергийните суровини подкрепят българския износ в по-голяма степен, тъй като икономиката е със значително по-висока енергийна интензивност в сравнение с останалите страни от ЦИЕ, с които се конкурира за едни и същи външни пазари

От там посочват, че по-значимият дефлационен натиск е довел до по-благоприятна промяна на разходите за производство в България в сравнение с държавите от еврозоната и Европейския съюз, които са обвързали курса на своята национална валута с еврото.
Сред вътрешните рискове за българската икономика са забавянето на структурните реформи, включително в съдебната, пенсионната и здравната система, лошото качество на работната сила, както и не чак толкова добрият инвестиционен климат.


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни