www.varchev.com

Бисер Варчев пред Лондонското списание "Елизиум": "Принципите на един CEO"

biser varchev

Рейтинг:

12345
Loading...

Целият брой на списанието може да прочетете от тук

Списание Elysium брой (Пролет/Лято 2018)

Интервюто с Бисер Варчев:

Как стигна до тук?

Първото ми навлизане в бранша беше 1992-93 година. Миналата година направихме 25 години на финансовите пазари. В началото започнах с едно change бюро във Варна, което съществува и до днес. С първите 3000 паунда,конто изкарах и имах някакви пари за първи път, отидох в Лондон, за да запиша курс за обучение за търговия на външни пазари с финансови инструменти - акции, опции, индекси, форекс, валути и други. И благодарение на късмета на начинаещия, попаднах на Марио и Дарил, бивши служители на най-голямата retail брокерска къща в света, която тогава се казваше IG Index, a днес - IG Markets. Точно бяха основали собствена компания и стартираха обучения. С моите спестени 3000 паунда преминах при тях тримесечен курс. Станахме добри приятели. Те ме въведоха в бизнеса - като служители на огромна компания имаха много контакти, познаваха цялото Лондонско Сити. Запознаха ме с много хора и ми уредиха стаж в IG Markets. IG Markets ca най-голямата брокерска къща в света, както тогава, така и сега. Там изкарах около година.

Как постигна подем в бизнеса?

Когато в България разрешиха лицензите за инвестиционни посредници. Лицензът за инвестиционен посредник в България е доста тежък процес. Той е като да вземеш банков лиценз. Нужни са много пари, милиони, и много умения, които да доказваш. Преди да го взема, се подготвях много. След Лондон спечелих конкурс за обучение в САЩ. Двете ми практики бяха в Ню Йорк в Merrill Lynch - тогавашната най-голяма инвестиционна банка в света, и в Chicago Board of Тгade - най-големите фючърсни борси в света.

Впечатляващо е, че стартира обучителни програми.

Честно казано, преди никога не съм мислил да ги разработвам. Голяма част от успешните хора всъщност не отделят време, което да посветят на обучения. Реално обаче в днешно време все повече експерти в даден момент започват да споделят опита си чрез преподаване.

В IBA.Institute създаваме система за онлайн професионални обучения.

Приветствам идеята. Концепцията е наистина страхотна.

Какво мислиш за еуфорията около биткойните?

Трябва да си пророк, за да видиш какво ще стане. Аз лично съм леко скептичен, че това ще се окаже бъдещата валута. В момента те служат на сивата икономика, защото са нерегулирани. Но когато в крайна сметка ги регулират, какво повече ще предложат на потребителя от банкнотите? Бързина на разплащането? В момента, за да се разплатиш с биткойн, ти трябват минимум 4 дни. Една банка ти прави превод за 2 дни. Банките натиснаха правителствата да регулират криптовалутите, защото те им взимат хляба. Ако двама души се разплащат peer-to-peer чрез биткойни, те не плащат комисионни. Половината от бизнеса на банките са комисионни. Сега банките планират да си създадат и собствени криптовалути, за да могат да продължат да получават комисионни.

Ако един човек е заделил някакви сериозни средства, къде, според теб, е най-добре да ги вложи?

Трябва да си вложи парите в нещо, от което разбира, а не в това, което е модерно. Най-актуалният пример са именно криптовалутите. В Ню Йорк казват: „Ако и таксиметровите шофьори започнат да инвестират там, ти бягай". Влезнеш ли в стадото с всички останали, си в беда и трябва да знаеш, че този балон ще се спука. Затова големите играчи правят точно обратното на това, което стадото прави. И ако нещо върви много силно напред, те се страхуват и излизат от играта. Няма такова нещо като безкрайна тенденция, всичко се движи в цикли. Хората купували много, рано или късно трябва да реализират печалби, като продадат това, което са купили. Най-умните продават първи, защото като продадат, цената пада. Всеки иска да научи как се правят пари на финансовите пазари,защото изглежда привлекателно. Филми като „Вълкът от Уолстрийт" много интригуват младите хора. Но истината е друга - колкото повече риск поемаш, толкова по-бързо ще фалираш. Колкото по-бавно стъпваш, толкова по-далече стигаш. Сорос го е събрал в едно изречение, което може и да звучи обезкуражаващо, но е гаранция, че ще направиш пари: „Ако този бизнес ви е много интересен, най-вероятно вие не правите никакви пари. А ако сте достатъчно отдаден и дисциплиниран, което е равно на скучен, тогава най-вероятно правите пари" И това е точно обратното на филмовите митове.

Какви клиенти има фирмата?

Частни лица и компании от къде ли не. От 5-6 години имаме офис в Лондон, следователно имаме много английски клиенти. Но те са много консервативни и трудно се доверяват. Последната година започнаха да се появяват клиенти от Хонк Конг, Израел, епизодични клиенти от Франция, Португалия и други. Явно е, че социалните комуникационни мрежи помагат много. Има и богати българи, които живеят само от лихвите, пенсионирали са се на 55 години, гледат си децата. Много от тях живеят и в България, купуват си някъде имот и се появяват в големия град веднъж годишно.

Колко хора работят теб?

Около 80 човека общо в Лондон, София и Варна. Тук, във Варна, работят около 30 човека на смени, които покриват 24 часа в денонощието. В София работят около 10-12 човека, които са предимно IT-та. В Лондон са около 12 човека - търговци, а тук са повече програмисти. А пък тези, които управляват парите и които търгуват за наша и за клиентска сметка, са тук, близо до мен.

Има ли жени, които имат желание да работят в този бранш?

В много отношения жените се справят по-добре от мъжете, тъй като са по-дисциплинирани. Мъжете понякога правят глупости, а в нашия бизнес глупост значи загуба, съответно - директна загуба на пари. Докато почти нямам случай жена да не спазва принципите и законите, които са представени предварително. От друга страна истината е, че по природа жените са по-малко склонни да поемат риск. По-предпазливи са. А мъжете са по-хазартни натури. Но за определени професии във финансовия бизнес, като например контрол на риска, са идеални. При мен жените контролират мъжете. Има, разбира се, и жени, които искат да търгуват, но не се задържат много.

Имаш ли идол в твоя бранш?

Имам. Във валутната търговия най-големият играч е Джордж Сорос, в акциите са Уорън Бъфет и Карл Айкън.

Целият брой на списанието може да прочетете от тук



Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни