www.varchev.com

Варуфакис – пропуснатият параметър.

Рейтинг:

12345
Loading...

Шокът от уикенда показва отново, че нещо е сгрешено. Европейските акции бележат драматичен спад в началото на днешната търговия и са на път да регистрират най-силното понижение от 2011 година насам.

Еврогрупата не реши уравнението "Гърция", може би защото неправилно го е съставила.

Според някои по-прозорливи анализатори Ципрас е лицето на преговорите, но моторът е Янис Варуфакис. През повечето време Ципрас предимно лавираше. Той печелеше време, и следеше внимателно социологическите проучвания, които показваха, че 30% от гърците искат драхмата, а цялостно избирателите на СИРИЗА са за разрив с кредиторите. Ципрас наблюдава и анализира важните за него политически ефекти.

Финансовият министър е различен. От самото начало е агресивен и същевременно математически прецизен. Действията му са последователни и логични през цялото време, но Еврогрупата не обърна нужното внимание на тази логика.

Според Алексис Папахелас от в. "Катимарини", Варуфакис е сред най-изявените специалисти по Теория на игрите и прилага тези умения последователно и преднамерено в целия преговорен процес. Това обаче остана незабелязано.

Янис Варуфакис е роден на 24 март 1961 в Атина. Има гръцко и австралийско гражданство. Завършил е University of Essex в Colchester (9 в класацията на британските университети). Там учи физика, статистика и икономика. След това защитава магистратура по математическа статистика и докторат (PhD)по икономика в University of Birmingham (4 в същата класация).

Професор е в американския University of Texas at Austin (основан 1883) и в National University of Athens (основан 1837). Специалист е по кризисна глобална и европейска икономика. Консултант и преподавател е по Теория на игрите. Най-известната му книга е англоезичният бестселър "The Global Minotaur", изследващ ролята на САЩ в световните икономически процеси.

Варуфакис се самоопределя като "либертарен социалист". Течението е основано на съпротива срещу авторитарната принуда и срещу социалната йерархия. Произтича от някои възгледи на Бакунин и на анархизма. Поставя на първо място личната свобода - над стойността на държавата и над капиталистическата обществена структура.

Очевидно е, че едни от най-влиятелните личности, преговарящи с Гърция бяха шокирани този уикенд. (А те имат голям политически опит. Ципрас няма.) Най-верятно за това спомогна и собствената им непрозорливост и надменност, защото те не прецениха реално кой стои срещу тях.

Янис Варуфакис неколкократно оцени предложенията на кредиторите като технически неадекватни и математически погрешни. Напълно е възможно това донякъде да е така. От друга страна, гръцкият министър на финансите превъзхожда по образование и академична успеваемост немалка част от насрещната страна и поведението му на интелектуално превъзходство, въпреки че си остава скандално, става разбираемо, а заедно с това и знаково определено.

Сега г-жа Меркел и г-н Оланд са изправени пред сериозни психологически и стратегически проблеми. Те не могат да отстъпят изведнъж, защото това ще има огромен негативен ефект от гледна точка на поведенческата икономика. От друга страна, те все повече са изправени пред опасността да останат в най-новата история на собствените си държави като най-големите губещи (лузъри), въпреки че чисто финансово конкретните щети няма да бъдат фатални. Кристин Лагард също от доста време показва изнервеност и обърканост от безизходицата. На теория и на практика международната търговия и финанси съществуват на една проста база – доброволност и изгода за двете страни. Реално, в мирно време – общата принуда е невъзможна. Персоналната в случая не действа. Значи трябва друго решение.

Ето какво предстои в цифри:
30 юни - Гърция трябва да плати 1,6 млрд. евро към МВФ.
01 юли - краен срок ЕЦБ да реши актуалните параметри на програмата "ELA".
05 юли - евентуален гръцки референдум.
10 юли - падеж на гръцки ДЦК за 2 млрд. евро.
20 юли - падеж на емисия гръцки облигации на стойност 3,5 млрд. евро, притежавани от ЕЦБ.
20 август - падеж на емисия гръцки облигации на стойност 3,2 млрд. евро, притежавани от ЕЦБ.

Съвсем очевидно е, че кредиторите нямат полезен ход.

Една реалистична възможност в този порочен кръг е кредиторите да преразгледат досегашната си ортодоксална тактика (която явно не води до приемлив резултат) и тихомълком да направят дипломатична крачка назад. Най-вече мотивирани от собствения си имидж и хладнокръвен политически интерес.

Jr Trader G.Hristov


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни