www.varchev.com

Великата криза на ликвидността: Трейдинг в ерата на алгоритмите 2

Рейтинг:

12345
Loading...

Както описахме вчера в статията Трейдинг в ерата на алгоритмите, търгуването в днешно време е основно извършвано от алгоритми. А разпространението на автоматизирани системи за търговия вероятно ще се увеличи в бъдещето: към момента, над 90% от търгувания обем на американските борси се провежда от алгоритми. Това означава, че за обикновените трейдъри единствената опция е да се адаптират към пазара или да го напуснат.

Рискът, който Марко Коланович, анализатор от J. P. Morgan, вижда в роботизирането на търговията е, че в периоди на волатилност никой алгоритъм няма да бъде готов да закупи финансов инструмент, чиято цена се свлича параболично. Както описахме в статията вчера, алгоритмите най-често закупуват ценни книжа при технически нива на подкрепа. Когато пазарът се свлича с 5% на ден, обаче, и не се вижда никаква подкрепа за пазара, алгоритмите излизат от пазара (със sell-stop поръчки, като така подхранват спада) и не се включват в пазара докато не се открият нива на подкрепа. Имайки предвид, че 90% от обема на американските пазари е от алгоритми, и 52% са алгоритми използващи скалпиращи стратегии (които не работят в периоди на сериозна корекция на пазарите), пазарните корекции в днешно време ще са изключително сериозни и внезапни. Тъй като алгоритмите, основният източник на ликвидност (финансови средства) и обем на пазарите, автоматично напускат пазарите в периоди на повишена волатилност, когато има корекция единствената подкрепа за пазара са 10-те % обикновени трейдъри и инвеститори.

Въпросът е кой ще бъде готов да купува акции при следващата корекция? Както описахме вчера, за обикновения трейдър единственият начин да оцелее в такава среда е като разбере как мислят алгоритмите и да се възползва от периодите на волатилност. В такива моменти, според J. P. Morgan, единствената подкрепа за американските пазари може да е Федералния резерв. Това, разбира се, а политиката на Японската централна банка. Имайки предвид слабия ръст в японската икономика от 20 години насам, такъв тип политика не работи, защото унищожава най-важния механизъм на пазарите: да дава средства (ликвидност) там където са продуктивни, и да ги отнема там където са непродуктивни.

Картината описана от J. P. Morgan показва какво може да бъде бъдещето за финансовите пазари. Текущото състояние на пазарите ни дава идея за това какво можем да очакваме в бъдещето. Периоди на спокойствие, в които пазарите почти не реагират на рисковете за глобалната икономика, прекъсвани от внезапни и силни корекции в пазарите. Това означава, че корекцията през февруари (12,1% корекция на SPX между 30 януари и 6-и февруари) е само началото на това, което следва в бъдеще.

Затова трейдърите трябва да оценяват ликвидността, с която разполагат: това са свободните средства и капитал, които могат да използват за трейдинг в ситуации на повишена волатилност. Тези моменти са най-рисковите, но с дисплинарана стратегия могат да бъдат и най-печелившите.

Източник: CNBC

Original post: JP Morgan's top quant warns next crisis to have flash crashes and social unrest not seen in 50 years

Снимка: pixabay.com


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни