www.varchev.com

Виждаме ли дъното за VOW, BMW, DAI? Европейската сесия днес (23.08.2018)

Рейтинг:

12345
Loading...

След пет поредни дни на загуби, доларът се върна към възходящия си тренд: евро-доларът не успя да пробие ключовата (и вероятно обръщаща) съпротива около 1,162 след като Федералният резерв очаквано не обмисля промени в политиката си, поне към миналия месец. Фокусът на трейдърите, обаче, вероятно ще е върху изявлението на Пауъл от Джаксън Хол в петък. Информацията от FOMC minutes е вероятно очаквана от пазара и дисконтирана: истински важно за пазара ще бъде реакцията на Пауъл към критиката на Тръмп към Федералния резерв.

Тази сутрин EUR/USD търгуваше около 1,155. Доларовият индекс, DX, се намираше около 95.3 тази сутрин, ключово ниво на подкрепа. GBP/USD се намираше около 1,287 тази сутрин.

Сентиментът към еврото остава негативен, въпреки ръст в икономиката (и поне моментно) успокояване на турската криза. Тази сутрин USD/TRY спадна до 6.05, близо до подкрепата при 6.00. Големият въпрос за еврото е Италия, не Турция. Италианското правителство вероятно ще продължи да настоява да се премахнат някои ограничения върху трупането на бюджетни дефицити (особено по отношение на дефицити от инфраструктура и строителство): след падането на моста в Геноа това става още по-вероятно. Макар да вярваме, че в дългосрочен план либерализирането на бюджетната политика в ЕС е позитивен фактор, който ще даде повече гъвкавост на държавите-членки, в краткосрочен план конфликт между Рим от едната страна и Брюксел и Франкфурт от другата единствено ще нажежи допълнително обтегнатите отношения между държавите членки в съюза.

Ще следим медиите за новини от Джаксън Хол, както и от Италия: за нас това са двете определящи фактора за еврото в краткосрочен план.

В международните новини, новите мита между Китай и САЩ влизат в ефект. Тази седмица двете държави възобновиха преговорите по търговския конфликт.

В Гърция, междувременно, ще следим икономиката за потенциално възстановяване след почти 10-годишна депресия. Въпреки официалният край на спасителната програма на ЕС и МВФ, изпитанието пред Гърция тепърва започва: във фокус ще бъдат големите гръцки банки (Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece SA, Alpha Bank AE). След края на спасителната програма от тях се очаква да финансират икономиката със заеми: тази година банките в Гърция очакват да издадат 11 милиарда евро в заеми, сравнено с 7.7 милиарда за 2017. Финансовият стимул е жизненоважен за гръцката икономика: безработицата е близо 20%, например. Това, обаче, представлява и възможност: гръцките активи и гръцкият труд са евтини, което ги прави перфектни за чуждестранни инвестиции. Въпросът е дали банките в Гърция ще са готови да ги финансират.

В Западна Европа ще следим автомобилния сектор в Германия. След продължителни заплахи за допълнителни мита върху европейски автомобили от президента Тръмп, и вчерашният срив в цената на Continental AG, акциите на компании от немския автомобилен сектор се намират на изключително ниски нива.

BMW AG

Дори след вчерашното потвърждение от Тръмп, че ще постави мита от 25% върху европейски автомобили, акциите на BMW не успяха да пречупят диагоналната подкрепа от възходящия канал, и не успяха да достигнат при 77.5.

DeMarker сочи нагоре от oversold  нива. Въпреки низходящия тренд в цената от последните няколко дни, MACD хистограмата се задържа над нула. Имайки предвид изключително ниските цени в немския автомобилен сектор, и признаците за сила в тренда от осцилаторите (DeMarker и MACD), ще следим акциите на BMW за продължение на възходящия канал (отбелязан в розово). При решителен пробив над текущите нива (над 82.5), акциите ще са пречупили гапа от началото на юни тази година (което е съпротива), и ще са атрактивни за отваряне на дълга позиция. Следваща съпротива при 38.2% Фибоначи, което е значителна съпротива: нивото е предишен връх, и съвпада със 100- и 200-дневната МА. При отваряне на дълга позиция ще следим price action около 38,2% Фибоначи (86 евро) Решителен пробив над 86-86.5 евро е значителен бичи обрат на досегашния мечи тренд.. При дълга позиция препоръчваме стоп лос под диагоналната подкрепа от възходящия канал.

Алтернативно, пробив под канала (отбелязан в розово) е признак за продължение на низходящия тренд, със следваща подкрепа за пазара при Фибоначи 23,6%, предишно дъно за пазара.

 

Daimler AG

В случая на Daimler AG, мечият тренд изглежда особено силен. Виждат се няколко неуспешни опита за пробив на низходящия канал, което подсилва низходящия тренд. DeMarker е в oversold нива, но все още няма признаци да обърне нагоре. Мислим, че най-удачният начин да се възползваме от ниските цени на Daimler е като чакаме. Виждаме два атрактивни сценария за отваряне на дълга позиция:

  1. Ако цената продължи низходящия тренд до предишното дъно от 50 евро на акция (от 07.07.2016) Това ще представлява значителна подкрепа (2-year low). От тези нива ще следим DeMarker за потенциален обрат в мечия тренд.
  2. Пробив на низходящия канал (отбелязан с розово), особено ако цената пробие 50-дневната МА (в зелено) и Фибоначи 23,6% ще бъде значително тренд-обръщащо движение.

В момента обаче, отварянето на long е твърде рисковано, тъй като не виждаме значителни признаци за обрат в тренда. Ще продължаваме да следим акциите за дълга позиция при признаци за обрат и/или подкрепата при 50 евро на акция.

 

Volkswagen AG

На краткосрочна графика (обхващаща последните 6 месеца) картината за Volkswagen е негативна.

В последните два месеца цената формира малка head and shoulders формация, с neckline между 140 и 141. За това виждаме краткосрочния тренд като все още мечи.

Дългосрочната картина, обаче, показва няколко позитивни сценария за вход.

Зоната около Фибоначи 23,6% (130-132 евро на акция), освен, че представлява подкрепа (и предишно дъно от 28.08.2018), съвпада грубо със зоната, до която трябва да продължи спада в цената, ако head and shoulders формацията се изпълни. С оглед на това ще следим цената за вход около 132 евро на акция (текуща цена 138 евро). Значително е, че DeMarker сочи нагоре от oversold нива. Ще следим акцията и за възможен обрат в тренда преди достигане на Фибоначи 23,6%. Върпеки това, вход около подкрепата при 132 предлага най-доброто съотношение от риск и печалба според нас. Следваща значителна съпротива е Фибоначи 38,2%, предишен връх.

Европейските акции продължиха да търгуват без значителни промени при отварянето на европейските пазари. Календарът остава по-празен, а фонът от търговския конфликт между САЩ и Китай (и Европа) вероятно потиска апетита за риск.

В 11:00 очакваме PMI данни за Европейския съюз. Ще следим данните за потвърждение или отхвърляне на мечия тренд на EUR/USD.

От САЩ днес очакваме данни за PMI и продажби на новопостроени домове.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.

Източник: Bloomberg Finance L.P.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни