www.varchev.com

Високочестотната търговия с алгоритми

Рейтинг:

12345
Loading...

Много от хората които са работили на пода на борсите преди, сега са заменени от високоскоростни алгоритми за търговия които изпълняват поръчки със скорост непосилна за човешките възможности а именно сключване на сделки за "милисекунди". В днешно време дори има специални електронни борси които са притежание на някои от големите банки и фирми за високоскоростна търговия, които изпълняват повече от милиард сделки на ден със светкавична скорост благодарение на супер мощни компютри.

Това сключване на сделки напълно изключва човешкия фактор , защото човекът е прекалено бавен  за да успее дори да осмисли възможностите за сделки които могат да бъдат уловени само от високоскоростни алгоритми, понеже тези възможности за сделки  съществуват само за части от секундата.

Роботизирани системи като тези не се интересуват от това къде ще бъде цената в следващата година, месец или седмица а единствено само къде ще се намира в следващите няколко минути. Те прибират малки печалби но сключват множество сделки на ден знаейки предварително на къде ще отиде цената след като събират информация за паричните потоци директно от сърцето на борсата, действие което би отнело немислимо много време за човешко същество било то дори и гении. Тези алгоритми или така наречени роботи за автоматизирана търговия не се състезават с човешкия фактор а с други алгоритми като тях притежание на различни компании, като печелят по-бързите компютри с по добрата връзка а именно тези които са по-близо до сървъра защото както вече споменахме при "HFT" - high frequency trading или висококачествената търговия става въпрос за мили секунди.

HF  системите търгуват на база информация която достига до всеки, но те я получават с милисекунди по-бързо от което става ясно че по-бързите компютри получават най-добрите сделки, но тук не говорим просто за бързи компютри в домашни условия а за ужасно скъпи супер бързи компютри разположени максимално близо до борсата които получават информация за която се плащат купища пари за да бъде получена възможно най бързо след като е била акумулирана от сървърите.

Има слухове че тези висококачествени алгоритми са способни да манипулират пазара като подават  оферти за покупка на акции на цена над нормалната след което елиминират офертите мигновено така че тези които са подали заявка за закупуването им да не могат да бъдат изпълнени. По този начин с множеството неуспешни опити за покупка се създава илюзия че има голямо търсене на пазара и цената ще се покачва, когато инвеститорите акумулират тази информация и решават да инвестират капиталите си на новата висока цена, в този момент алгоритмите продават акциите на старата не манипулирана цена, чиито оферти по-рано са елиминирали умишлено, реализирайки моментална печалба.

Но както всеки софтуер така и при алгоритмите могат да възникнат грешки, като например сривът в цената на американския индустриален индекс Дау Джонс (DJIA) през 6 май 2010г. когато цената се срина рязко с 600 пункта без ясна причина. Грешката се породила от супер компютър на доверителен фонд който пускал къси позиции на обща стойност 1,4 милорда долара в продължение на 20 минути при което го последвали и други алгоритми и това довело до един от най страшните сривове в историята на фондовите пазари.

Jr_Trader_I_Ivanov


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни