www.varchev.com

Войната в Сирия обяснена: Всичко, което трябва да знаете

Syria

Рейтинг:

12345
Loading...

Световните лидери продължават да преценяват военните действия в отговор на предполагаемата атака с отровен газ в Сирия през уикенда.

Представители от върха на Обединеното Кралство се очаква да се съберат днес, след като британският премиер Theresa May призова за разговори, за да се определи позицията на страната по отношение на ситуацията в Сирия. Планираната среща се случва след докладите, че от Westminster са наредили подводници да се придвижат в радиус за стрелба към нацията разкъсана от война в готовност на потенциални удари.

Перспективата за британска военна операция идва по-малко от 24 часа, след като президентът Donald Trump предизвика Русия с намеренията си за предстояща атака над Сирия с ракети. Kremlin незабавно отговориха, че ракетите "трябва да летят срещу терористи", а не срещу собствените им базисни сгради в Близкия изток.

Trump към Русия: "Пригответе се"

В изненадващ tweet в Сряда, Trump каза, че Русия трябва да се "приготви" за изстрелване на ракети в Сирия.

Този ход идва на гърба на скорошно подозирано химическо нападение срещу Duoma, последният бунтовнически град в региона на Eastern Ghouta - Сирия. Активисти от опозицията заявиха, че спасители и медици, работещи в страната са коментирали, че повече от 40 души са били убити, след като бомбите, пълни с токсични химикали, са били хвърлени от сирийските правителствени сили.

Президентът Bashar Assad, който получава военна подкрепа от Москва, отрече, че е отговорен за химическата атака.

Руският посланик в Ливан заяви във Вторник, че всички ракети на САЩ, изстреляни към Сирия, не само ще бъдат свалени, но също така пунктовете, от които те са изстреляни ще бъдат атакувани. Перспективата за ответна реакция от страна на Русия върху "точките за изстрелване" в САЩ може впоследствие да доведе до драматична ескалация на сирийската война.

Защо има война?

Войната се е променила драстично през последните 7 години, като бързо се превръща в много повече от битка между онези, които са просто за или против президента Assad.

Включват се няколко държави и групи - всяка със своя собствена мотивация, като те колективно правят ситуацията изключително сложна.

Ключовите поддръжници на администрацията на Сирия са Русия и Иран, докато САЩ, Турция и Саудитска Арабия подкрепят правителствените бунтовници.

Миналия месец Amnesty International призова световните лидери да удвоят усилията си за спешно прекратяване на страданията на милиони сирийски граждани и да прекратят "кървавото нападение", което бушува повече от 7 години.

"Катастрофалният провал на международната общност да предприеме конкретни действия за защита на сирийския народ позволи на страните в конфликта, най-вече сирийското правителство, да извършват с пълна безнаказаност военни престъпления и престъпления срещу човечеството, често с помощта на външни сили, особено Русия", заяви Lynn Maalouf, директор на изследователската дейност в Близкия Изток от Amnesty International.

"Всяка година смятаме, че просто не е възможно страните в конфликта да причинят повече страдания на цивилните и все пак всяка година те доказват, че грешим," добави тя.

Как сирийците биват засегнати от това?

До март Сирийската обсерватория за човешки права документира смъртта на над 350 000 души - включително 106 000 цивилни.

Групата също така предвижда, че около 100 000 смъртни случая не са документирани.

Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) изчислява, че около 11 милиона сирийци са напуснали домовете си след избухването на гражданската война през март 2011 г., като мнозинството търси убежище в съседни страни или в самата Сирия.

Преди войната населението на Сирия е приблизително 22 милиона, което означава, че досега около половината от страната е била разселена.

Какво прави ООН за предполагаемата химическа атака?

Членовете на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) се срещнаха във вторник вечерта в опит да се споразумеят за съгласуван международен отговор на предполагаемата употреба на химическо оръжие.

Обаче съперниците на проекторешенията на Вашингтон и Москва се опитват да създадат нов експертен орган, който да направи правилна оценка на атаката, но това така и не успя да мине.

Русия най-напред наложи вето на текст, изготвен в САЩ, за да създаде панел, който да има правомощия да възлага вината за всякакви химически атаки в Близкия изток. Резолюцията получи 12 гласа "за", но Русия и Боливия гласуваха против него, докато Китай се въздържа.

Решението, подготвено от САЩ, изисква девет гласа "за" и 0 "вето" от нито един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. Те включват Русия, Китай, Великобритания, Франция и САЩ

Това беше дванадесети път, когато Русия използва своите правомощия за вето, за да блокира действията срещу правителството на Assad.

По-късно Русия не успя да премине със собствената си оферта да създаде ново разследване, след като получи само шест гласа "за".

Какво следва?

Очаква се САЩ да реагират на последната предполагаема химическа атака с ракетни удари. Миналата година администрацията на "Тръмп" разреши пускането на ракети Tomahawk на правителствено летище в Сирия, след като заяви, че целевото летище е започнало химическо нападение.

Русия обеща да свали всякакви ракети, които навлизат в сирийското въздушно пространство - и дори предполагат атака върху станции за изстрелване на ракети.

"Най-вероятният руски отговор на въздушна кампания, която е насочена срещу силите на Assad, но оставя руски войници невредими, е използването на електронна война за ограничаване на потенциалните щети на военната инфраструктура в страната", казва Ayham Kamel, head of Eurasia Group's Middle East and North Africa pracice.

Той твърди, че подобна стъпка би представлявала "най-добрия сценарий на ескалация, при който Русия неохотно приема новата реалност".

"В същото време, въздушните удари могат да бъдат прелюдия към цикъла на ескалация ...", добави Kamel. "Най-значимият риск, който може да се появи в сегашната динамика, е решението на САЩ да разшири обхвата на военните операции по начин, който би представлявал по-сериозни рискове за руските сили в Сирия".

Източник: Bloomberg Pro Terminal


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни