www.varchev.com

Всичко за Brexit в един пост

brexit-

Рейтинг:

12345
Loading...

Великобритания и ЕС се съгласиха да отложат Клауза 50. Първоначално, раздялата трябваше да се осъществи на 29 Март.

Brexit next steps

След като загуби два вота по сделката за Brexit, Theresa May сега отправя молба към депутатите да подкрепят само половината от него - споразумението за оттегляне, което обхваща споразумението за развод.

Ако успее, Brexit ще бъде отложен до 22 май, но все още ще има проблеми да за оправяне. Ако не успее, можем да очакваме, че процесът на "индикативни гласове" ще продължи в понеделник.

Споразумението за Brexit има два основни елемента: правнообвързващото споразумение за изтегляне, което обхваща пари, преходен период, права на гражданите и границата със Северна Ирландия; и политическата декларация за дългосрочните бъдещи отношения.

Тогава защо депутатите сега са накарани само за да разгледат първата част?

Е, на 18 март John Bercow, председател на Камарата на общините, постанови, че не може да има само повторения на предишни гласове по сделката. Трябваше или да се наложат промени, или депутатите трябваше да бъдат помолени да разгледат друг въпрос.

Също така, споразумението с ЕС за по-дълъг период изисква само депутатите да одобрят споразумението за оттегляне, за да се позволи по-дългото забавяне до 22 май.

Въпреки това гласуването продължава, но все още има няколко възможни изхода.

1. Напускане на ЕС по сделката на Theresa May

Както стоят нещата, не е достатъчно само депутатите да одобрят споразумението за оттегляне. Законът за оттегляне на ЕС от 2018 г. изисква и одобрението на политическата декларация.

Но ако те получат първата част чрез общините, правителството може да се опита да получи одобрение за втората част по-късно - вероятно след преговори с други страни за потенциални промени в политическата декларация.

Като алтернатива, те биха могли да се стремят към промяна на Закона за оттегляне. Това все пак ще изисква депутатите да се съгласят.

Предпочитанието на правителството ще бъде да се разбере възможно най-бързо, за да се избегне необходимостта от по-нататъшно забавяне на Brexit.

Съществува обаче и възможността споразумението на Theresa May да се върне на по-късна дата, ако депутатите не успеят да се споразумеят за алтернатива, но продължават да настояват, че Обединеното кралство не може да напусне ЕС без споразумение.

2. Няма сделка

Brexit без сделка все още е възможност. Всъщност, това е изходът по подразбиране, ако депутатите не могат да се съгласят с нищо друго и няма допълнителни разширения.

Както изглеждат нещата за момента, Brexit без сделка ще се случи на 12 април при липса на други решения.

Също така може да се случи на 22 май, ако депутатите подкрепят споразумението за оттегляне, но блокират всякакви опити да продължат с политическата декларация.

3. Основно предоговаряне

Ако депутатите не подкрепят споразумението и ако продължат да се противопоставят на сделката, ще трябва да има процес за разглеждане на други възможности.

Една от възможностите е да се договори напълно нова сделка с Brexit.

Това не би било въпрос на извършване на незначителни промени и на по-нататъшно гласуване.

Government seeks renegotiation

Вместо това може да има пълно предоговаряне, което ще отнеме известно време. Това ще изисква допълнително забавяне на Brexit, а Обединеното кралство ще трябва да вземе участие в изборите за Европейски парламент през май.

Преразглеждане може да доведе до един от другите предлагани начини на сключване на сделка - може би нещо близко до така наречения "норвежки модел", който би включвал по-близки отношения с ЕС, отколкото предлага настоящото споразумение.

Ако ЕС откаже да влезе отново в преговорите, правителството ще трябва да замести някой от другите варианти.

4. Нов референдум

Друга възможност е провеждането на нов референдум.

Той би могъл да има същия статут като референдумът от 2016 г., който е правно необвързващ и консултативен. Някои депутати обаче искат да проведат задължителен референдум, в който резултатът автоматично ще влезе в сила - подобно на референдума от 2011 г. за промяна на системата за гласуване за общите избори във Великобритания.

Така или иначе, референдумът не може да се случи автоматично. Правилата за референдуми са определени в закон, наречен Закон за политическите партии, избори и референдуми от 2000 г.

Трябва да има нов законодателен акт, за да се осъществи референдум и да се определят правилата, като например кой ще бъде допуснат да гласува.

Тук нещата не могат да бъдат прибързани обаче, защото трябва да има време за изборната комисия да разгледа и да даде становища по въпроса за референдума.

Referendum options

Тогава въпросът се определя в законодателството.

След като законодателството бъде прието, референдумът също не може да се случи веднага. Преди да се проведе гласуването, трябва да има законово референдум.

Експерти от University College London's Constitution Unit предполагат, че минималното време за всички необходими стъпки по-горе е около 22 седмици.

5. Свикване на нови избори

Theresa May може да реши, че най-добрия вариант тук е да се проведат ранни избори

Government proposes elections

Тя няма властта просто да свика избори. Но, както и през 2017 г., тя може да поиска депутатите да гласуват за предсрочни избори съгласно Закона за срочните парламенти.

Две трети от всички депутати ще трябва да подкрепят този ход. Най-ранната дата за изборите ще бъде 25 работни дни по-късно, но може и след това - премиерът да избере точната дата.

6. Нов вот на недоверие

Правителството преживя вота на недоверие на 16 януари с 325 гласа до 306 души.

Vote of no confidence is called

Според Закона за парламентите за фиксиран срок от 2011 г. общите избори в Обединеното кралство се очаква да се провеждат само на всеки пет години. Следващата дата трябва да бъде през 2022 година.

Но вот на недоверие дава възможност на депутатите да гласуват дали искат правителството да продължи. Предложението трябва да бъде формулирано: „Парламентът няма доверие в правителството на Нейно величество“.

Ако мнозинството от депутатите гласуват за предложението, то започва 14-дневно отброяване.

Ако през това време сегашното правителство или някое друго алтернативно правителство не може да спечели нов вот на доверие, тогава ще бъдат обявени предсрочни общи избори.

Тези избори не могат да се случат поне за 25 работни дни

7. Brexit отпада

Съдът на Европейския съюз постанови, че е законно Обединеното кралство да отмени едностранно член 50, за да отмени Brexit (без да е необходимо съгласие от останалите 27 държави от ЕС).

Тъй като правителството все още се ангажира с Brexit, много вероятно е едно голямо събитие като по-нататъшен референдум или смяна на правителството да се случи преди такова действие.

Въпреки това, всяко по-нататъшно забавяне на Brexit със сигурност би довело до въпроси относно това дали крайната дестинация ще бъде обрат на референдума за 2016 г.

Не е съвсем ясно какъв ще бъде процесът. Но акт на Парламента, призоваващ за отмяна на член 50, вероятно ще бъде достатъчен.

Други възможности

Theresa May каза, че ще се оттегли, ако сделката й бъде приключена.

Вече преживяла веднъж борба за своето ръководство, няма начин тя да бъде изгонена от партията си до декември - съгласно правилата на Консервативната партия.

Но все още можеше да избере да подаде оставка, ако не успее да сключи сделка, и не е готова да промени курса си.

Това би довело до кампания за лидерство на консерваторите, която би довела до назначаването на нов премиер.

Тя би могла да се окаже под натиск да подаде оставка, ако депутатите прекарат „предложение за порицание“ - това ще е малко като вот на недоверие, но без същите автоматични последствия. Това отново може да доведе до промяна в премиера или дори до промяна в правителството.

Който и да е бил отговорен, все пак ще се сблъска с една и съща основна гама от опции на Brexit.

Източник: BBC

Снимка: pixabay.com


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни