www.varchev.com

Годината изразена в пари

Рейтинг:

12345
Loading...

Търговска война, експлодиращ световен дълг и волатилни фондови пазари бяха само началото. В тези знаменити инфографики ще проследим определящите моменти за световните пазари и икономики през 2018 г.

ПАЗАРИТЕ

S&P500 беше и в двете крайности в рамките на поне 2% в рамките на 16 дена за тази година, което е най-дългия волатилен период за индекса от 2011 г. насам.

С вдигането на основния лихвен процент от страна на FED, кривата на доходността се изравни и частично се обърна, което от много анализатори се счита като ранен сигнал за предстоящата рецесия.

Аржентинското песо беше най-зле представящата се валута за годината, загубвайки почти половината от стойността си.

След бавното си покачване през годината, природната газ скочи рязко с 41% през ноември месец покрай притесненията за по-лошите зимни климатични условия и ниските доставки. Цената обаче бързо ревърсира надолу през декември, причинявайки загуби за доста от трейдърите с дълги позиции.

Bitcoin слезе обратно на Земята след като се задържа известно време в орбитата на Луната. Оригиналната криптовалута падна под $3500 след като през януари 2018 г. се задържа за кратко около %16 700. Обемът на ICO също бяха достигнали своят пик.

Беше волатилна година за големите технологични компании в САЩ и Китай. Основателят на Amazon.com е с най-добър резултат за годината, докато Facebook нямаха този късмет.

ГЛОБАЛНО

САЩ задействаха първите тарифи през лятото на 2018 г. срещу Китай в размер на $50 милиарда. Китайците бързо отговориха с тарифи върху Американските стоки и така започна всичко. Общата стойност на тарифите за момента е в размер на $360 милиарда.

Икономиката на Венецуела се смали най-много, докато тази на Либия беше с най-бърз темп на растеж.

Световният дълг се е удвоил за последните 15 години, като този растеж се дължи най-вече на правителствения и корпоративния дълг.

САЩ, Южна Корея и Индонезия затегнаха своята монетарна политика, докато Япония, Китай и Еврозоната останаха "наблюдаващи".

РАЗВИТИТЕ ИКОНОМИКИ

В Австралия, съотношението между дългът на домакинствата и разполагаемия доход се е покачило със 191%.

В Япония, според анализатори, активите притежавани от хора с деменция скоро ще е почти изравнен с една четвърт от БВП-то на държавата.

Работниците в Америка засилиха своите позиции. Делът на работници, които напускат своята работа скочи до 2.4% през юли месец, което е най-високото ниво от 2001 г. Този дял обаче се върна надолу до 2.3% през октомври.

РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ИКОНОМИКИ

Мегакорпорациите в Китай разпродават активи за да покриват своите дългове. HNA Group е продала активи в размер на $20 милиарда през годината.

Русия намали своето притежание на Американски ценни книжа до по-малко от $15 милиарда, като до преди това те притежаваха поне $100 милиарда и бяха в топ 10 на притежателите на Щатски дълг.

Международния Валутен Фонд одобри кредитна линия за Аржентина в размер на $57.1 милиарда, в подкрепа на тяхна сделка от юни месец за предотвратяване на това страна да изпадне в рецесия и да спасят валутата си. Прожекцията на МВФ е, че възстановяването на Аржентина ще започне чак през втората четвърт на 2019 г.

Нивото на инфлация във Венецуела за 2018 г. се равнява на 1.37 милиона процента, според МВФ. Цената на една чаша кафе се е вдигнала с около 200 000% от преди година. Прогнозата на МВФ е, че до 2023 г., инфлацията ще достигне 7 963 904 729 654 400 000 000 000 000 000 000 процента.

Южна Африка претърпя най-дългия си период на ниска бизнес активност.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.

 


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни