www.varchev.com

Гърция - след кризата

Рейтинг:

12345
Loading...

От днес Гърция официално излиза от спасителната програма на ЕС и МВФ, която ограничаваше финансовата независимост на Гърция от 2010 досега. След финансовата криза, външният дълг на Гърция се оказва толкова висок, че инвеститорите отказаха да финансират държавата като закупуват държавни ценни книжа. Финансовите министри на други членки на ЕС и Еврозоната (след легендарни спорове с гръцкия финансов министър Янус Варуфакис) се съгласяват на спасителния пакет от ЕС само срещу тежки ограничения върху свободата на финансиране на Гърция, вътрешно-икономическата политика на държавата и харчовете от хазната. "Austerity", както наричат този затегнат финансов режим, е цената, която финансовите министри от Еврозоната изискват от Гърция за спасителния пакет.

Гръцката криза, макар криза в малка южно-европейска държава с население от 11 милиона души, се разпростря из цяла Европа. На върха на кризата спекулациите за край на еврото започнаха да звучат не толкова налудничави. В Гърция, безработицата достига 28%, а стандарта на живот (измерен като промяна в доходи след данъци) пада с над 30%.

От днес, Гърция ще може да се финансира самостоятелно: това означава, че държавата е свободна да издаде ДЦК без предварително одобрение от ЕС и ЕК. Благодарение на програмата на "austerity", обаче, е малко вероятно Гърция да се нуждае от финансиране в близките няколко години. Гърция е натрупала 24 милиарда евро резерви през периода на затягане. Това означава, по изчисленията на анализатори, че Гърция няма да се нуждае от дългово финансиране през следващите няколко години.

Този буфер от резерви дава и повече сигурност на инвеститорите. В момента гръцките ДЦК носят лихва от 4,3% - най-високата лихва в ЕС. Високата лихва, комбинирана с 24 милиарда евро резерви прави гръцките ДЦК атрактивна инвестиция. През последните две години, също така, Гърция има бюджетен излишък (макар и малък). Балансираният бюджет дава и повече пространство за намаляване на лихвите, които са сред най-високите в развития свят. Спадът от 20% в заплатите на гърците през последните 8 години прави гръцкия труд много конкурентноспособен на фона на цялостните заплати в ЕС, които са се покачили със 17% през последните 8 години.

Това не означава, че най-лошото задължително е преминало. Днешната дата (20.08.2018) е по-скоро символичен момент. Безработицата е все още изключително висока: 19,2%. Ръстът в икономиката е слаб за държава претърпяла огромна депресия (около 2,3-2,4%). Поради близостта си с Турция, също така Гърция е силно изложена на политическите рискове в Турция. Ако например политическата криза в Турция се задълбочи и 3,5 милиона сирийски имигранти (които сега се държат в Турция) тръгнат към Европа, Гърция ще е една от транзитните държави за мигрантите поради близостта на Гърция и Турция.

Ключова за инвеститорите ще е 2019, когато в Гърция ще има парламентарни избори. Към момента най-популярната партия е Нова Демокрация, дясно-центристка партия, която е в опозиция на управляващата Сириза. Пазарите вероятно ще следят и представянето на двете крайни, популстки партии: крайно-дясната Golden Dawn (XA) и крайно-лявата Гръцка комунистическа партия (KKE). Силно представяне на тези партии може да заличи тежките години на стабилизация на публичните финанси на Гърция.

Източник: CNBC

Оригинален пост: Greece ends nearly 10 years of bailouts — this is what it means

Снимка: pixabay.com

 


 Trader Velizar Mitov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни