www.varchev.com

Да се подготвим за следващата рецесия в 9 стъпки

Рейтинг:

12345
Loading...

Кога ще настъпи следващата рецесия?

Това е един от въпросите, които чуваме най-често. И затова си има добра причина. Рецесиите могат да бъдат сложни, неразбрани, а понякога направо плашещи. В момента икономическата експанзия на САЩ навлиза в десетата си година. Това вече навежда на мисълта инвеститорите дали тя не е към края, а следващата рецесия да е "точно зад ъгъла".

Много анализатори обаче все още остават с твърдото мнение, че тази година няма да настъпи рецесия. Повечето от тях смятат, че условията за нея ще се зародят по-скоро през 2020 дори и 2021. Но икономическите цикли са известни с това, че са трудни за предсказване.

Какво представляват рецесиите?

Те обикновено са със следната дефиниция: Поне две последователни тримесечия на намаляващ БВП след дълъг период на растеж. Или по-дългото определение: Значително намаляване на икономическата активност по всички сектори, което да продължи повече от няколко месеца. С проявени последствия в БВП, реалните доходи, безработицата, индустриалното производство и продажбите на едро.

Какво предизвиква рецесиите?

Миналите рецесии са се случвали поради редица причини. Най-честия случай обаче е когато се наруши баланса в икономиката и съответно следва поправка на този дисбаланс. Например, кризата от 2008 беше причинена заради огромния излишък на дълг събран в ипотечния пазар, а през 2001 свиването в икономиката беше предизвикано заради пукането на технологичния балон.

Въпреки, че всеки икономически цикъл е уникален за себе си, някои чести причини за предизвикване на рецесия са: покачването на лихвите, инфлацията и цените на ресурсите. Всичко, което наранява корпоративните печалби с достатъчна степен да предизвика силно свиване е също силна причина.

Когато безработицата се покачва, потребителите намаляват своето пестене, което допълнително намалява икономическия растеж, печалбите на компаниите и стойността на акциите.

Колко време продължават рецесиите?

Добрата новина е, че рецесиите не са много продължителни. Ако погледнем назад, ще видим, че 10 икономически цикъла от 1950 насам са били последвани от рецесии в рамките на 8 до 18 месеца, а средно една рецесия продължава по 11 месеца. За тези, които са директни жертви, губейки работа или бизнеса им е затворен, това може да се усеща като цяла вечност. Но инвеститорите с дългосрочни хоризонти трябва да останат спокойно, защото бъдещето ще им донесе печалби.

Обикновено рецесиите се проявяват като малки петънца в икономическата история. През последните 65 години, Щатите са изпадали в рецесия в 15% от времето. Нетните последствия върху икономиката като цяло са били доста малки. Средно икономическия подем води до експанзия от по 24%, а средно рецесиите намаляват БВП на САЩ с по-малко от 2%. Въвзръщаемостта на акциите може да е позитивна през целия период на свиване, тъй като някои от най-силните акции са успявали да издържат в последните фази на рецесията.

Какво става с пазара на акции по време на рецесия?

Дори и да не следва веднага рецесия, никога не е рано да помислим това как би ни се отразило на портфолиото. Това е защото обикновено мечите пазари и рецесиите се застъпват на моменти - акциите водят икономическия цикъл с до седем месеца по пътя им нагоре и надолу.

По време на рецесия, пазара на акции обикновено продължава рязкото си пропадане няколко месеца. Често следва пазара да формира дъно шест месеца след старта на рецесията. Обикновено започва ново рали преди икономиката да започне да се възстановява.

Агресивни мащабни ходове като преобразуването на цялото портфолио в кеш могат да са фатални понякога. Някои от най-добрите печалби идват в късната фаза на икономическия цикъл или точно след образуване на дъно. По-добрия вариант е да останете на пазара за да не изтървете ползите от възходящите движения.

Кои икономически показатели предупреждават, че настъпва рецесия?

Няма ли да е страхотно да знаем точно когато ще настъпи рецесията? Въпреки невъзможността с точност да се определи началото на такова събитие, има някои сравнително надеждни сигнали, които си струва да следим в късния цикъл на икономиката.

Четири индикатора, които могат да от рано да предупредят за рецесия са кривата на доходността при облигациите, корпоративните печалби, нивото не безработица и новото строителство на жилища.

Обръщането на кривата на доходността може по-скоро да ви звучи като упражнение за гимнастика, но всъщност той е един от най-точните сигнали. Кривата се обръща тогава когато краткосрочните облигации станат по-скъпи от дългосрочните.

Този сигнал е бил предшественик на американските кризи за последните 50 години. Краткосрочните облигации обикновено се покачват когато ФЕД започнат да затягат икономиката. Дългосрочните облигации падат когато има тяхно силно търсене. През декември 2018, имахме обръщане на кривата за първи път от 2007 насам. Дори и това да се случи обаче, не винаги е знак за настъпването на незабавна паника. Обикновено след това събитие, рецесиите настъпват след 16 месеца.

Колко близо сме до следващата рецесия?

Икономическите индикатори са начина, с който може да се измери състоянието на икономиката. Едно или две негативни отчитания няма да имат значение. Но когато няколко сектора започнат да светят в червено за продължителен период от време, картината се изяснява и измерването придобива много по-голямо значение. Според графиката по-долу, това време още не е настъпило.

Макар и в момента да се формират известен дисбаланс, изглежда той не е достатъчно екстремен за да се нарани икономическия растеж в краткосрочен план. Основния заподозрян обаче, който може да потопи растежа е лихвения процент в съчетание с високите нива на дълг и повишаването в инфлацията.

Ако тези събития продължат, това подсказва, че икономиката може да отслабне в следващите две години, което да е предпоставка за рецесия през 2020.

Как да позиционираме нашето портфолио в акции по време на рецесия?

Вече стана ясно, че акциите се представят изключително слабо по време на рецесия, но опитвайки се да продаваме акции също може да се окаже лоша идея. Това не означава инвеститорите да не правят нищо.

За да се подготвят за рецесия, инвеститорите трябва да се възползват от възможността да преразгледат своето портфолио, което със сигурност е претърпяло сериозни изменения по време на бичия пазар. Трябва да са сигурни, че то е балансирано и широко диверсифицирано.

Не всички акции реагират по същия начин по време на икономически стрес. През последните осем рецесии някои сектори са се представяли по-добре от други. Най-вече тези с по-висок дивидент. Дивидентите могат да предложат добър пасивен доход на фона на обезценяването на акциите. Дори по време на рецесия, много компании остават печеливши.

Как да позиционираме нашето портфолио в облигации по време на рецесия?

Фиксирания доход е ключ към успешното ни оцеляване по време на рецесия. Облигациите предлагат жизненоважна мярка за стабилност и запазване на капитала, най-вече когато пазара на акции се тресе.

През последните шест пазарни корекции, щатските облигации са били flat или позитивни в пет от шест периода на рецесия.

Постигането на балансирано дефанзивно портфолио е винаги от важно значение. Но когато американската икономика е късен икономически цикъл, е от критично значение инвеститорите д да започнат да наблягат на облигации.

Какво трябва да направите за да се подготвите за една рецесия?

Преди всичко, инвеститорите трябва да останат спокойни и да гледат в дългосрочен план, когато инвестират преди и по време на рецесия. Емоциите могат да са една от основните пречки към постигането на силни инвестиционни цели, а това важи особено в моменти на силни икономически сътресения.

По-долу можете да видите примерно портфолио с добър баланс между щатски и чужди акции, инструменти с фиксиран доход и различни рискови профили.

*Това не е инвестиционен съвет. Това е модел на портфолио изцяло изградено на примерни активи и инвестиционна хипотеза.

Следващата рецесия все ще настъпи някога. Това е неоспорим факт. Тя може да настъпи след година или две. Когато и да започне е добре да се подготвим психически и финансово. Трябва да променим дизайна на нашето портфолио за да си осигурим оцеляване и все пак някаква доходност, портфолио, което да издържи във времена на икономическа несигурност и екстремна волатилност.


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни