www.varchev.com

Дейвид Айнхорн- един от най-успешните мениджъри на хедж фондове във финансовата индустрия

Рейтинг:

12345
Loading...

Дейвид Айнхорн е президент и съосновател на Greenlight Capital Inc. Роден е на 20 ноември 1968 г. в Демарест, Ню Дж ърси. Той получава бакалавърска степен от колежа за изкуства и науки „Cornell University“ през 1991г.

В началото на кариерата си, в хедж фонда Siegler, Collery & Co. (SC) през 1993 г., Айнхорн намира призванието си в областта на инвестиционното изследване. Заедно с Jeffrey Keswin, колега от SC, Айнхорн основана Greenlight Capital Inc. през 1996 г. с по-малко от 1 милион долара. Към 2014 г., фирмата разполага с активи за около 10 милиарда щатски долара.

Greenlight Captal е хедж фонд, който реализира стратегията: „дълги - къси позиции в акции“. Фирмата заема дълги и къси позиции в зависимост от това дали един актив е подценен или е надценен. При стратегия като тази в идеалния случай трябва да има увеличение стойността на активите при дълги позиции и намаление при къси.

Пазарите реагират основно на публичните коментари на Айнхорн за акциите, като подражатели стремящи се да копират смелите му залози. В интерес на истината, терминът "Айнхорн ефект" е създаден, след като бе доказано, че инвеститорите се влияят от мечите му коментари за компаниите.

През 2002 г. Дейвид Айнхорн обвини Allied Capital, частен финансов посредник, в счетоводни измами. Айнхорн имаше къса позиция в Allied Capital в момента когато публично заяви, че фирмата мами своите акционери чрез счетоводно натаманяване и надуване на цената на активите си.Тази измамна практика изкривява реалната стойност на акциите й. В деня след който Айнхорн разкри подозренията си пред обществеността, цената на акцията на Allied Capital падна с 20%, а Айнхорн спечели солидна победа с късата си позиция. Голяма част от детайлите на аферата Айнхорн-Allied е описана подробно в книгата на Айнхорн : „Fooling Some of The People All of The Time“
През 2007 г. се записва най-голямата победа за Дейвид Айнхорн с късия му залог срещу Lehman Brothers. Айнхорн споделя анализа си върху финансовите отчети на Lehman обвинявайки компанията , че използва нечестни счетоводни практики, които прикриват огромните задължения на фирмата по обезпечените с активи ценни книжа. Lehman обяви загуба от почти 3 милиарда щатски долара след като Айнхорн заяви публично, че е продал на късо компанията. Огромната загуба подкрепяща твърденията на Айнхорн срещу компанията, както и повечето слухове наливащи масло в огъня, докараха акциите на компанията в състояние на свободно падане. Lehman Brothers подаде заявление за фалит през септември 2008 г. и бе спусъка на срива на фондовия пазар през 2008 г.

След катастрофата на пазара, Айнхорн изрази несъгласие с политиката на Фед за нулевата лихвена ставка, тъй както вярваше, че това е обезкуражаващо за пестящите хората и потенциалните инвеститори в облигации. Той взе решение да „Шорти Фед", като влезе дълго за златото. Ниските лихвени проценти биха могли да доведат до инфлация в паричното предлагане, което може да предизвика инфлация при цените и по този начин, спад в стойността на долара.

Някои участници на пазара често обвиняваха Дейвид Айнхорн в практикуването на "къса и изкривена " престъпна стратегия, която включва заемане на къса позиция, и след това разпространяване на слухове за дискредитиране на компанията, с цел да се понижи стойността на акцията й.

Айнхорн енаричан също активист инвеститор - човек, който се опитва да извърши промяна в операциите на компанията с намерение да защити интересите на акционерите. Това може да се види през 2013 г. в делото Айнхорн срещу Apple в опит да окаже натиск върху технологичната компания да раздаде своя неупотребяван кеш (над 135 милиарда щатски долара) на акционерите.

Айнхорн е запален играч на покер и филантроп. От 2006 г. всичките му печалби от хазарт са били дарени на различни благотворителни организации като City Year, Robin Hood Foundation, and Michael J. Foundation.

Според Forbes към 2014 г., Айнхорн има над 1,5 милиарда щатски долара и е един от водещите мениджъри на хедж фондове в САЩ.

Той е женен за Cheryl Strauss и има три деца.


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни