www.varchev.com

Дойде ли време за Short на петрола, и как да се позиционираме?

Рейтинг:

12345
Loading...

Нека започнем от последните данни публикувани от САЩ. Енергийното министерство на страната публикува данните за петролните запаси в страната, като те отбелязаха понижение от -2.435М барела дневно. От друга страна през последните две седмици доста от енергийните министри на страните членки на ОПЕК изказваха своите намерения да удължат програмата за съкратен добив до края на 2018г. Взимайки предвид тези два катализатора за бичи пазар, петролът трябваше да се повиши рязко. Факт обаче е, че цената на суровината се понижи, въпреки положителния сентимент.

Защо? Основните причини са три, като на първо място поставям факта, че щатският износ на петрол успява да покрие всичките усилия на страните производителки, а през последните две седмици дори надвишава съкратената продукция от арабския свят. През последната седмица нетните съкращения на страните производителки на петрол са в размер на 1.80млн барела дневно, докато нетния износ на САЩ е в размер на 2.133млн барела на ден => на пазара за пореден път се появява излишък в сериозен размер.

Втората основна причина е шистовия газ, който поради ниските цени на петрола не бяхме споменавали скоро. Технологията за добив на шистов газ изисква цената на WTI да е $55 или повече за барел. На тази цена инвестициите в добив на шистов газ стават рентабилни и много от рафинериите в САЩ се насочват към производството на горива от шисти, вместо от суров петрол. Това води до допълнителен излишък на черното злато и пазарът би следвало да се балансира.

Третата причина по-скоро ще се прояви в бъдеще, като тук имам предвид, че много от икономиките влизащи в ОПЕК започват да се задъхват, както от ниските цени на петрола, така и от съкращенията, които трябва да правят за да поддържат цената "високо". С увеличаващият се износ от САЩ, целият този натиск, рано или късно ще доведе до сериозен дефицит в балансите на въпросните икономики и те ще бъдат принудени да увеличат производството си => повече световен излишък и по-ниски цени за петрола.

До тук силен фундамент за Short. Нека разгледаме цената технически.

През последните пет месеца цената се движи във възходящ канал, като достигна нива на хоризонтална съпротива, съвпадаща с 38.2% корекция на дългосрочното низходящо движение. Това ниво ще бъде тествано за втори път през последните 12 месеца и предвид силния фундамент, очакваме цената да не надхвърли трайно $55/$56 за барел. Dem (14) образува обратна дивергенция спрямо цената, като завърта и сочи надолу в зона на свръх покупки - негативно за цената. Цената образува формация Inside Bar в зона на съпротива - негативен Price Action Signal.
Short от текущите нива ще бъде удачен с отдалечен SL на нивата около $56.50, тъй като в тази зона се очаква голяма борба между купувачи и продавачи, а и самото балансиране на пазара изисква повече време. Поради тези причина са възможни спайкове и фалшиви пробиви на зоната, които можем да избегнем с отдалечен SL.

Алтернативен сценарий: Ако цената успее да пробие зоната на съпротива и се задържи там в няколко последователни бара, негативния сценарий ще се развали и е по-вероятно WTI да влезе в консолидация или при подходящ фундамент да продължи възходящото движение.

Jr Trader Petar Milanov


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни