www.varchev.com

ЕЦБ пак в затруднение - несигурността е най-сигурната перспектива

Рейтинг:

12345
Loading...

Изкупуването на държавен дълг от страна на ЕЦБ доведе до спад в доходностите по европейските облигации. Съответстващият на това,  ръст в цената им направи най-печеливш пазар този на германските ДЦК. Прилична възвращаемост за инвеститорите предложиха Холандия, Франция, Ирландия, Австрия...  Доста изненадващо, негативна възвръщаемост през последната година регистрираха облигациите на Испания и Португалия. Капиталовата загуба на португалските книжа достигна почти -5%. Очевидно тези два и без това дългово-проблемни пазара реално понесоха загуби и от QE програмата на ЕЦБ. Естествено, Драги би могъл да насочи QЕ директно към тези пазари (които имат и най-голяма нужда от нея), което ще намали спреда (задържащ се постоянно над 100 б.п.) между периферията на еврозоната и германските ЦК, но такива намерения засега изобщо не се демонстрират.

Общото мнение е, че финансовите пазари вече са калкулирали понижение на депозитната лихва на ЕЦБ до -0,4% на срещата, както и 10 млрд. евро увеличение в програмата Europe Quantitative Easing. Приема се и за почти невъзможно този път Драги да ги разочарова, както се случи през декември. Масата, обаче е в състояние да реагира и на тона на Драги по време на пресконференцията. Ако той само намекне за нови стимули, е съвсем възможно пазарът на акции и облигации да реагира краткосрочно още по-положително. Ако символиката му е насочена към волатилността на пазарите, ще трябва веднага да се вгледаме какво се случва с рисковите активи, без да приемаме за чиста монета какво точно казва Драги за собствените си намерения или действия в бъдеще време.

Да не забравяме, че в момента ЕЦБ е в поредното затруднение, защото освен всичко друго, попадна между Фед и BoJ. От една страна Фед никак не са склонни на още парични облекчения, докато BoJ е на съвсем противоположно мнение. На всичкото отгоре, Китай продължава да демонстрира готовност за още и още стимули.

Друг въпрос е какво ще се случи с банките... стресът във финансовия сектор на ЕС през последните няколко месеца, представлява очевиден риск, което задължава ЕЦБ да осигурява още ликвидност за банковия сектор. Пореден пример са необслужваните кредити на италианските банки, които отново скочиха през януари с 9,4%, след предходното повишение с 9,0% през декември и това е пореден знак, че европейските кредитори се борят с огромни обеми некачествени заеми.

Това естествено ограничава кредитирането, въпреки че целта на ЕЦБ е точно обратната. В този аспект се разчита на някои облекчения за банките инвеститори, но ефектът от тях става все по-спорен. Не е случайно, че преди два дни базираната в Базел Банка за международен сетълмент (BIS) предупреди остро за негативните последици върху финансовите пазари от масовото въвеждане на отрицателни лихвени проценти, което предизвиква все по-голяма несигурност в поведението на инвеститорите. Елементарна е логиката на реалния предприемач, който няма да заеме кредит не защото лихвите не са достатъчно ниски, а защото не е сигурен за бъдещето и не вярва, че ако прибегнете до дългово кредитиране, ще генерира впоследствие търсената печалба.  Тази логика обаче не е валидна при правителствата, имащи собствена целева рационалност за все по-големи дефицити. Пред ЕЦБ има варианти и за въвеждане на нов инструмент или по примера на BoJ – изкупуване на корпоративни дългови обеми, като това ще даде възможност да се изхвърлят от банковите баланси множество проблемни задължения, но подобен подход е трудноприложим в разнородната и далеч не единна финансова среда на Обединена Европа, което прави още по-съмнителна ефективността на варианта.

Изводите логично сочат, че най-вероятно ще продължи да има несигурност относно ефективността на монетарната политика, несигурност относно суровините, несигурност относно кризата с бежанците, несигурност относно китайската валута и т.н., а несигурността води до волатилност. Същевременно пазарните участници вече интуитивно започнаха да усещат, че наближава период, в който няма да ги има тези големи стимули, които магически вдигат цените на активите и с течение на времето, вероятно ще стават все по-предпазливи.

G.Hristov - Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни