www.varchev.com

ЕЦБ подготвя арсенал от мерки за противодействие на евентуална гръцка зараза

Рейтинг:

12345
Loading...

Преди три години облигационните пазари в еврозоната почти не доведоха до разпад на европейския паричен съюз. Не и този път, пише в свой анализ Financial Times.

Дори когато рисковете Гърция да бъде изхвърлена от еврозоната ескалираха, реакцията на пазара на облигации бе спокойна.

Едно от обясненията е, че инвеститорите имаха време, за да се подготвят за евентуален Grexit и вярваха, че рисковете от „зараза“ за останалата част от еврозоната могат да бъдат управлявани.

Друга може би по-силна причина е вярата на инвеститорите в Европейската централна банка (ЕЦБ) и мощните ефекти от програмата за покупки на активи размер на 60 млрд. евро месечно по линия на програмата за количествени улеснения, стартирала през март.

Дали ЕЦБ може да запази контрола си върху облигационните пазари ще бъде от жизнено значение за лидерите на държавите от еврозоната, както и за инвеститорите. През юли 2012 г., когато бе достигнат пикът на кризата в еврозоната, президентът на банката Марио Драги обеща да направи всичко необходимо, за да запази целостта на паричния съюз.

Рискът този път е сблъсъкът на интереси – рестрикциите спрямо гръцките банки притискат страната към изхода от еврото, създавайки нестабилност из цялата еврозона.

Но пазарите получиха гаранцията на европейските централни банкери, че биха могли да увеличат своя арсенал, за да ограничат негативите за финансовите пазари.

Въпреки политическите драми доходностите по държавните облигации на югоизточните европейски „периферни“ страни Италия, Испания и Португалия се покачиха минимално. В ранната търговия във вторник доходностите по 10-годишните облигации на Италия и Испания останаха под достигнатите през миналата седмица върхове. Това означава, че инвеститорите не търсят допълнителна премия за риск, която да ги компенсира за рисковете от зараза, след като на 5 юли гърците отхвърлиха предложенията за реформи на кредиторите.

Ограничената ликвидност също може да помогне. С навлизането в летните месеци ЕЦБ съобщи, че ще преизпълни покупките на облигации през май и юни. Всъщност, банката преизпълни намерението си с по-малко спрямо очакваното. Публикуваните на 6 юли данни показват, че банката е закупила активи за 63,2 млрд. евро през юни, след като купи активи за 63,1 млрд. евро през май. Това може да означава, че ЕЦБ ще наддава яростно за облигациите на държавите от еврозоната в следващите седмици.

А какво ще стане, ако това се окаже недостатъчно? През 2012 г. думите бяха магията на централния банкер. Обещанието на Марио Драги да направи каквото е необходимо успокои пазарите без ЕЦБ да похарчи нито цент.

Последните коментари на европейските централни банкери изиграха своето за контрола над облигационните пазари. Миналата седмица членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре каза, че „ЕЦБ е готова да използва нови инструменти в рамките на своя мандат“. В понеделник, след като затегна примката около гръцките банки след неделния референдум, ЕЦБ увери, че „следи зорко ситуацията на финансовите пазари“ и възможните рискове за ценовата стабилност в еврозоната.

Това, което привлече вниманието на редица инвеститори, бе препратката към „рисковете за ценовата стабилност“. Това може би означава, че Драги може да реши да придвижи инфлацията в еврозоната отново близо, но малко под целта от 2% - нещо, на което дори най-консервативните членове на Управителния съвет трудно ще съумеят да се противопоставят.


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни