www.varchev.com

Защо края на "бичия" пазар може да е кошмар за "мечките"

Рейтинг:

12345
Loading...

Едни от най-големите печалби на фондовите пазари са се случили точно преди бичия пазар да се превърне в мечи.

"Възвръщаемостта през последните няколко години на пазара на биковете е била много силна, което прави много болезнена прекалено ранната продажба", съобщи Savita Subramanian от Bank of America Merrill Lynch. Това е нещо, което тя се опитва да обясни на клиентите си от много време.

Мечките трябва да бъдат невероятно търпеливи, тъй като много от главните предупредителни знаци на пазара ще сигнализират месеци или дори години, преди нещата да се обърнат. Най-големият от тези знаци е коефициентът на печалбите (CAPE) на Robert Shiller, който е на равнища, наблюдавани само преди големите катастрофи на фондовите пазари.

Но докато коефициентът на CAPE изглежда на много тревожно ниво, е рано да заключим, че е време за продажби.

"S&P 500 може да се повиши с още 50% от тук нататък", сподели Shiller. Това се случи през 2000 година. След като достигна тези нива, той се повиши с още 50%.
cape-e10-ratio

Макар че може да е много изкушаващо да се предскаже връхната точка на пазара, почти всяка интерпретация на историческите данни показва, че това е надежден начин да пропуснем печалбите или дори да загубим пари.

Работата на Subramanian показва, че средната възвръщаемост, за само 6 месеца преди миналите пазарни върхове е била зашеметяващите 16%. През последните 12 месеца и 24 месеца преди върховете, тя е била съответно 25% и 58%.

С други думи, ако сте продали прекалено рано, бихте пропуснали над средната възвръщаемост.

returns

"Краят на цикъла обикновено e най-добрият", каза Michael Wilson от Morgan Stanley. "Спомнете си за 1999 или 2006-07. В условия на ниска възвръщаемост, инвеститорите не могат да си позволят да пропуснат."

"Опитът ни е учил да не пропускаме края на един продължителен период", заяви Daniel Loeb от Third Point в неотдавнашно писмо до клиентите.

Нека да добавим някаква психология към тази дискусия. През този период, когато виждате над средната възвръщаемост, вероятно ще видите много над средните еднодневни ходове в посока нагоре и надолу. И с тези движения може да се окажете изкушени да преследвате печалби или да продавате в паниката. За съжаление, това е рецепта за слабо представяне.

"Тази стратегия се справя по-зле от пазарите на кумулативна основа от 1960 година, както като цяло, така и през всяко десетилетие, като се има предвид, че най-добрите дни обикновено следват най-лошите", отбеляза Subramanian. Колегите й от банката предложиха подобен анализ и стигнаха до същите изводи.

"Инвеститорите често смятат, че трябва да се движат на и от финансовите пазари, като се опитват да купуват и продават акции на базата на поредица от събития или да увеличават и намаляват експозицията си на облигации в зависимост от очакванията за лихвените проценти", обясняват стратезите от Bank of America Merrill Lynch Martin Mauro и Cheryl Rowan.

Mauro и Rowan демонстрираха своята идея, като показаха какво би се получило с възвръщаемостта, ако сте пропуснали 10-те най-добри дни за пазара през дадено десетилетие. Само 10.
returns-22

Пазарът продължава да прави нови рекорди. В Четвъртък, S&P 500 затвори на най-високото си ниво от 2,412.39, въпреки променливите оценки, перспективата за по-строга парична политика и повишеното чувство за геополитическа несигурност.

"Има постоянна тема във финансовите медии, че този бичи пазар ще приключи всеки ден", пише Joe Fahmy от Zor Capital. "Вярвам, че все още има много дълъг път. Това няма да продължи направо, и ние ще изпитаме много корекции по пътя. В крайна сметка, той ще свърши с "голям импулс" нагоре, където всички просто "ще хвърлят хавлията". Не знам дали това ще се случи след три месеца или три години, но се клоня към последното, защото ще отнеме време инвеститорите да променят манталитета си."

"Способността на пазара да навреди на нетърпеливите мечки навярно не е изчерпана", каза Grantham в началото на 2016 година. "Все още вярвам, че с помощта на Фед и нейните съюзници, пазарът в САЩ отново ще се събуди, за да стане огромен балон, преди да се спука."

Източник: Bloomberg

Jr Trader Alexander Kumanov


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни