www.varchev.com

Излизането на ЕЦБ от QE, каво може да очакваме за EUR, капиталовите пазари в Европа и България

Varchev Finance Trading Pit

Рейтинг:

12345
Loading...

Количествените улеснения – програма на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации, с основна цел да стимулират икономиката в Еврозоната в период на слаб икономически разтеж, ниска инфлация и нулеви лихви. Разбира се толкова грандиозно нещо има и други цели, като например: безплатно финансиране на търговските банки и стопиране на всякакви спекулации около финансовото им здраве, да се намалят високите разходи за финансиране на силно задлъжнелите страни като Испания и Италия, понижаване на стойността на EUR , с което да се помогне на експорта на Европа, както и да се противодейства на вероятното силно поскъпване на EUR заради програмата QE в САЩ.

Европейската централна банка започна вече процеса от излизане от програмата. Това не може да стане изведнъж, защото реакцията на пазарите ще бъде много силна и може да видим сериозен ръст на EUR. Дългия период на програмата, вече изконсумира ефекта й, което даде сигнал за ЕЦБ, че посоката е към все по-голямо свиване на месечните суми за програмата. Максималният размер на месечната сума достигна 80 млрд. евра на месец свежи пари вливани във валутния съюз, в последствие сумите станаха 60 млрд. EUR, а сега след последната среща на ЕЦБ през месец октомври сумите се понижиха до 30 млрд, а заявката е, че програмата ще бъде прекратена през септември 2018 година.

Капиталовите пазари акумулират в цените на валутите и финансовите инструменти очаквания за възможните действия на централните банки относно техните монетарни политики. Очаквания за следващите 4-6 месеца. Поради тази причина пазарите вече калкулират прекратяването на програмата, в какво се състои това. Понижаването на предлаганата маса EUR ще доведе до поскъпване на европейската валута спрямо кросовите й валути, като това вече е започнал процес. Освен на валутните пазари, където се очаква подкрепа на EUR спирането на програмата ще окаже и голямо влияние върху капиталовите пазари. Прекратяването на количествените улеснения ще доведат до повишаване на EUR, което е в обратна корелация с пазара на акции в краткосрочен план. Вероятно ще се приеме, че по-силното EUR ще окаже негативен ефект върху износа на блока, което ще доведе до негативно влияние върху експортните сектори и понижение на цената на акциите на експортните компании в краткосрочен план.
Въпреки това ефекта върху капиталовите и финансовите пазари крие много неизвестни, защото най-голямо влияние ще окаже спекулативния ефект, който не може да се измери, както и колко пъти ще са се повишили лихвите в САЩ.

Фундамента е добър за EUR в средносрочен план заради добрите икономически данни, които идват от всички страни в Еврозоната. Перспективите пред икомомиката са добри, което ще подкрепя европейската валута. Да, краткосрочно ( до края на годината) USD е с по-добри очаквания за ръст заради голямата вероятност за повишаване на лихвите в САЩ през декемри. Това вероятно ще е краткосрочен позитивен ефект и е много вероятно след нова година да започне все по-голямо калкулиране на прекратяването на програмата на ECB в полза на EUR.

Прекратяването на програмата ще бъде свързано с повишаване на лихвите в Еврозоната, което ще рефлектира позитивно в очакванията за движението на европейските банкови акции, защото ще имат по-голям марж в печалбите от лихви.
Прекратяването на програмата за количествени улеснения ще спре евтините пари на пазара, което ще окаже негативно влияние върху капиталовите пазари в краткосрочен план, като най-силно това ще се отрази в Еврозоната. В България прекият ефект ще е по-слаб, но последиците ще се отразят и тук. Разходите за финансиране и на България ще се повишат след прекратъяване на програмата, но с по-малка стъпка, а и България не е толкова задлъжняла, за да се усети това на фона на цялата сума на държавните разходи.

ЕЦБ не е купувала български държавни облигации, поради което не очакваме сериозно повишаване на лихвите по държавните облигации, следователно ефекта по тазли линия ще е слаб.
Най-голямо отражение би могло да има в последствие, след повишаването на лихвите по депозитите и кредитите в България, което ще окаже ефект и върху капиталовия пазар. Теоритично ефекта би бил негативен, но не очакваме пренасочване на ресурси от капиталовия пазар към депозитите. Затова и ефекта тук ще бъде слаб. По-голям ефект може да се очаква в строителния сектор, където по-високите лихви след спирането на програмата може да видим и понижаване на покупките на жилища и понижение в цените им, но това ще е на един по-късен етап.

Относно перспективите пред търговията на БФБ – София оставаме позитивно настроени. Причините са няколко: Прогнозите за икономиката на България са много добри, което означава по-големи приходи и печалби за компаниите, следователно по-високи цени за акциите им.
Очакваме и понижаване на политическите рискове до средата на 2018 година заради председателството на ЕС, което е позитивен фактор за пазара.
По-ниската ликвидност на българския капиталов пазар е нож с две остриета. На фона на добрите очаквания за следващата година, това ще помага на пазара. Разбира се ще има и корекции, които също са свързани с ниската ликвидност, но които ще дават добри места за нови покупки. Понижаването на един от най-големите рискове на пазара в края на 2016 година, а именно ниската ликвидност подобри значително перспективите пред търговията с акции в България. Появата на индексен фонд, който купува акции включени в индекса SOFIX доведе до значителна промяна на настроенията на БФБ София и десетки проценти доходност за инвеститорите. Вероятността това да продължи е голяма, защото свободните парични средства на институционалните инвеститори са големи, а търсенето се повишава на фона на все по-слабото предлагане, с изключение на 1, 2 емисии. Очакванията ни са повишеното търсене да се запази за компаниите, които са включени в SOFIX

Последните действия на правителството и политиката, каквато се провежда в момента повишават очакванията ни за перспективите на БФБ – София. Новите политики за насърчаване на малки и средни компании да се листват на борсата е добро начало, но най-важното, което трябва и вероятно ще се случи скоро е листването на част от акциите на държавните компании, големите и привлекаттелните държавни компании.

Стефан Д. Ангелов - Head of Stocks Trading


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни