www.varchev.com

Има ли апетит на пазара за криптовалутни компании?

Рейтинг:

12345
Loading...

Три от най-големите крипто-валутни компании - Bitmain Technologies, Canaan Inc. и Ebang International Holdings - планират IPO в Хонг Конг в близкото бъдеще. Решението идва по време на мечия пазар в крипто-валутите, който започва в началото на годината, вероятно като опит компаниите да капитализират успеха си от 2017 г., когато цените на крипто-валутите се изстрелват в стратосферата. И трите компании продават екипировка за "миниране" на крипто-валути, изключително капитало-интензивен (и енергийно интензивен) процес. Текущата цена на Bitcoin, най-известната и разпространена крипто-валута е $6,700.

Въпреки 66% спад в цената на Bitcoin тази година, "минирането" на Bitcoin продължава с все по-големи темпове. Измерено чрез hash rate - което представлява вложената компютърна мощ в минирането на bitcoin (или друга крипто-валута) - количеството капитал вложен в bitcoin "миньорство" се увеличава със силни темпове, въпреки мечия пазар.

Този възходящ тренд е невероятна демонстрация за сложните икономически принципи зад bitcoin. Компании като Bitmain, Canaan и Ebang не само продават екипировка за "миниране", но и се занимават със самата миньорска дейност. Методите им за добив на bitcoin изискват планиране, подготовка и креативност. Спадът в цената на bitcoin означава, че само най-гъвкавите, най-ефикасните и най-продуктивните "миньори" могат да оцелеят; в спада до $6,000 в цената на bitcoin, много от аматьорите, които "минират" в мазето си напускат пазара, защото не са конкурентноспособни при ниските цени на крипто-валутите. Това дава и голямо преимущество на компании като Bitmain, Canaan и Ebang. Първо, всеки, който иска да минира крипто-валути трябва да използва подходяща екипировка (чипове, процесори и т.н.), които са специализирани за добив на крипто-валути: точно такива продукти продават и изброените компании. Второ, в текущия мечи пазар единствено най-гъвкавите и най-креативните миньори могат да оцелеят: експертизата на професионалните крипто-компании им дава естествено преимущество в минирането на крипто-валути.

Голямото препятствие пред крипто-компаниите е спукването на балона. Спадът в цената на bitcoin е удар по основната функция на крипто-валутата: спекулативна. През 2017 г., цената на bitcoin експлодира от под $1,000 до почти $20,000. Тази експлозия в цената на валутата я прави атрактивна като спекулативен инструмент, което подхранва изключителния скок в стойността на bitcoin. Но затова и спадът е още по-болезнен: докато няма решителен обрат в низходящия тренд, вероятно няма да видим и завръщане на спекулаторите на крипто-пазара. А обрат в цената засега е малко вероятен: имайки предвид увеличаващото се количество bitcoin поради ръста в hash rate, към този момент решителен обрат в цената е малко вероятен. Един от факторите, които вероятно имат най-силно влияние върху крипто-валутите е USD. Както всяка друга суровина, чиято цена се котира в долари, номиналната стойност на bitcoin се покачва със спадове в долара.

В опит да намалят риска от крипто-валутния пазар, Bitmain, Canaan и Ebang търсят приложения на експертизата си в сферата на изкуствения интелект. Процесорите използвани в минирането на bitcoin биха били полезни в някои приложения на изкуствен интелект, които изискват огромни количества компютърна мощ. Колко ефективна ще бъдат приложенията им в тази сфера е все още неясно.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графика: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни