www.varchev.com

Наближава ли ни рецесия? Инвеститорите търсят сигнали в икономиката

Рейтинг:

12345
Loading...

Девет седмици на сътресения и корекция при американските акции подбудиха доста тревожни въпроси в главите на инвеститорите, трейдърите и анализаторите. Какво ни казва пазара за икономиката?

Думата "рецесия" все повече се появява в медийното пространство, а през това време се търсят знаци в пазарния хаос и инвеститорите сякаш се подготвят предварително. Акциите се представят по начин, който предхождаше момент на забавяне в икономиката отпреди. Но прогнозата за следващата година приема по-ясна форма: рязкото темпо на растеж да се забави, печалбите на корпорациите да се смалят. И все пак, доста от анализаторите не свързват това бъдещо явление директно с наближаваща рецесия. Много от тях виждат настоящото разпродаване като "здравословен" епизод за пазара след ръстовете в продължение на десет години. Но с все още кипящата търговска война и настоящата политика на ФЕД по увеличение на лихвите, анализаторите не отхвърлят възможността от потенциална заплаха за икономиката.

"Какво задвижва разпродаването? Идеята е, че пазара усеща нещо, което ние не". - казва Bruce McCain, главен инвестиционен стратег в KeyBank. Допълва: "Предвид забавянето в световната икономика и икономическия растеж, които сега са по-слаби от колкото си мислите, не остават много места където да се скрием".

Плашеща инерция

Повече от $3 трилиона в стойност на акциите е изгубена от както е започнало разпродаване през октомври и засилването му през късния септември. Инерция, която завлече S&P500 с 10% надолу а технологичните акции много под приетите нива за корекция.

За да се разбере колко силно е било разпродаването, трябва да видим броя на акциите, при които стабилния ценови моментум тази година е бил съкрушен, които са слезли под 200 периодната пълзяща средна. Подкрепата става вече доста тънка, като само 37% от компаниите включени в S&P500 запазват дългосрочната си перспектива за растеж.

В същото време, графиката по-горе показва, че е грешно да се взимат пазарите прекалено сериозно когато се търсят следи за икономиката. Докато акциите в застой са в превес са на най-високото си ниво имаме един прецедент: Наблюдаваме същите сигнали през 2016 г., но не последва рецесия.

И сега не предстои такава. Поне така твърдят анализаторите, на които им се плаща за да предвиждат рецесиите. Шансовете за САЩ да навлезе в нова рецесия през следващата година са 15%, според U.S. Recession Probability Forecast Index на Bloomberg. Дори и прогнозата за следващата година да имаме леко забавяне, което да продължи и през 2020 г., осреднената прогноза на икономистите е за икономически растеж от 2.6% за следващите 12 месеца.

Не винаги икономистите се справят добре в прогнозите си обаче. Изследване извършено през 2014 г. от Международния Валутен Фонд показва, че нито една от всичките 49 рецесии в света, претърпени през 2009 г. са били предвидени или прогнозирани с общо и крайно мнение от икономистите в предходната година. Само две от 60 на брой рецесии през 1990 са били предвидени правилно и инвеститорите са се подготвили.

Независимо от статистиката и кой познава и кой не, инвеститорите са притеснени. Започват да правят все по-често маневри към дефанзивни сектори, които се справят по-добре когато има проблеми в икономиката. Комуналните услуги е единствения сектор, които е на зелено от септември месец, и който е следвал широкия пазар в девет последователни четвърти.

Някои инвеститори търсят "подслон" от пазарните катаклизми в акции с понижени ценови движения. По-спокойните акции са с по-малък показател алфа когато обстановката е добра и се предполага, че те "изгряват" в трудни времена. Тези, които са се насочили към избягване на високия риск са поели към Invesco S&P Low Volatility ETF и във фондовете, които надминават S&P500 от началото на разпродаването.

Пролуката, която се появява в представянето между дефанзивните и цикличните акции предполага, че инвеститорите започват да оценяват евентуален сценарии за рецесия.

Стратегът Roland Kaloyan от Societe Generale въведе думата, започваща с Р малко преди по-драматичния им сценарии за акциите. Според тях S&P500 ще стигне нива около $2400 през 2019 г., което ще е вече 18% спад от септември. Въпреки това, дори и в техните скептични очи, опасността от рецесия ще надвисне по-сериозно в средата на 2020 г.

Акциите все още носят по-висока доходност от 10 - годишните ценни книжа, но са далеч от най-обичания актив. Скорошно проучване от National Association of Active Investment Managers показва, че експозициите на взаимните фондове към акции е спаднали до 30.5% от 2016 г. насам. Реално това не помага за възстановяването на пазарите, а хвърля сянка, че всичко може да се разпадне. Облигациите, суровините, металите и държавните ценни книжа са под силен натиск за цялата година.

"И акциите и металите рефлектират страховете за силно забавяне в глобалната икономика и затова нямаме никаква възвръщаемост". - казва Chris Zaccarelli, главен инвестиционен анализатор в Advisor Alliance. Допълва: "През това време ФЕД ще вдигат лихвите и през следващите шест месеца, ако не и повече, което също потиска активите с фиксиран доход. Глобалното забавяне тежи на дълговите инструменти. Това спира пътя за бягство на инвеститорите".

За да сме сигурни, икономическите индикатори, които често предвещават рецесия - кривата по доходността на ДЦК и повишаването на безработицата - ако ги погледнем, те изобщо не светят в червено. Кривата е реално "плоска", а нивото на безработица продължава да пада.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни