www.varchev.com

Интервю с Ray Hammond човекът който предрече интернет през 1984-та

ray

Рейтинг:

12345
Loading...

Опустошителни природни бедствия, възход на генното инженерство и нова финансова криза: ето ви бъдещето според световно-известния футурист Ray Hammond- английски писател и журналист, в интервю пред Bloomberg.

Г-н Hammond, коя е най-значимата сбъднала се прогноза която сте правил досега?

Още през 1984-та предрекох, че интернет ще промени всичко. По това време нямахме световна информационна мрежа нито браузъри дори хиперлинкове. За мен обаче беше ясно, че интернет е от огромно значение и ще промени начина, по който живеем. Тогава издадох книгата си "Онлайн наръчник". Там написах, че най-ключовата функция на интернет ще бъде търсенето. Дали проверяваме за филм, за полет или ресторант ,ние ще търсим чрез интернет. И по този начин ще се правят пари.

И така стигнахме до днешният ден, в който Google знае всичко за нас....

Когато казах, че Google знае всичко за нас, не говорех само за Google. Apple също знае всичко за нас. Както Facebook, Instagram, YouTube. На практика всеки път, когато използваме техните услуги ние изразяваме техните искания и желания.

Ако искаме да разберем повече за конкретен полет, ние изразяваме нашето желание да летим в определени дата и час. А тази информация е много ценна. Когато искаме да знаем какво мислят хората за даден ресторант, ние гледаме мненията и оценките за него в TripAdvisor и Trivago. Така въпросните сайтове знаят от какъв тип храна се интересуваме, и в коя локация. Всеки път когато ползваме мрежата или конкретно приложение, ние предоставяме информация за това какво искаме или от какво се страхуваме.

Мислите ли, че може да се изключим от тази мрежа?

Разбира се, че не. Никой не иска да бъде откъснат по този начин. За хора като мен и вас е толкова важно да сме on-line, колкото е важен  и въздухът.

Кой според вас е най-наболелият проблем на човечеството?

От ООН ни предупредиха, че ако не вземем драстични мерки, ще изпаднем в криза до 2040г. И повечето правителства, с изключение на това на Trump, провеждат активни политики за справяне с проблема. Например много правителства обявиха, че в следващите години ще забранят бензиновите и дизеловите коли, което е добра стъпка но не е достатъчна.

Ако не действаме, следващото поколение ще плати сметката. Природните бедствия ще продължават и всяка година ще плащаме милиарди за нанесени щети. Както се случи след урагана във Флорида или наводненията във Франция. Ние причиняваме тези щети чрез промените в климата и ако не вземем мерки вредим на нашите внуци. Защото природните бедствия след 50 години ще бъдат толкова опустошителни, че цели части от планетата ще бъдат заличени.

А какво ще кажете за замърсяването на въздуха? 

Сравнително скоро открихме колко вреден и опасен може да бъде мръсният въздух. За последните пет години замърсяването на въздуха се е увеличило с 8% - не с един или два, а с цели 8. Ако тази тенденция продължи, представете си до какво би довело това.

Какви са опциите?

Да преминем на електрически автомобили. Толкова е просто. И ако тези електрически автомобили се задвижват от възобновяема енергия това би било фантастично.

Как ще се развият автономните автомобили?

Коли, които се карат сами, имаме и днес. Но не можем да ги оставим без никакъв контрол защото улиците ни са пълни с автомобили управлявани от хора. Могат да последват сериозни нциденти. Автономните автомобили ще навлязат постепенно и ще бъдат използвани в по-малките градове.

Точно както в центъра на Сингапур. Днес там можеш да си поръчаш такси, което се управлява само но това е само в центъра. Защото е по-надеждно. Ще е невъзможно това да бъде приложено в градове като Лондон защото те са изградени преди да бъдат измислени автомобилите.

До 2030-2035г ще имаме магистрали с отделни ленти за автономни автомобили а до 2040г почти всички коли ще се карат сами.

Кое според вас е "следващото голямо нещо" в медицината?

Те са поне четири. Първо медицината базирана на ДНК анализи- пригодена индивидуално за вас или за мен, а не "един размер за всички", както бе досега.

Следващото голямо нещо са стволовите клетки, които ще ни помогнат да "отгледаме" организмите от които имаме нужда.

Третото голямо нещо е наномедицината. Чрез нанотехнология можем да създадем по-добри лекарства.

И накрая идва дигиталното здраве. А именно изкуственият интелект, който следи пациентите и помага на лекаря при диагностицирането. Пациентите ще носят устройствата, които проследяват техните здравни показатели. Това би направило нас по-отговорни към собственото си здраве.

Десет години след Lehman Brothers, очертава ли се нова финансова криза?

Мисля, че ще имаме финансови проблеми, защото парите сами по себе си не съществуват. Те са човешко откритие, което е особено забележително защото е въображаемо. То е продукт на човешката самоувереност. А самочувствието при човека е много променливо. И тъй като парите са създадени от хора, се опасявам, че ще има и друга финансова криза. Но не мога да кажа кога.

Накрая с няколко думи... кое е следващото ГОЛЯМО НЕЩО?

Роботизацията и революциите в здравеопазването.


 Trader Velizar Mitov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни