www.varchev.com

Какво да очакваме на пазарите през 2018 г. в следствие на действията на ЕЦБ

Рейтинг:

12345
Loading...

Икономическия ръст в Еврозоната се завръща, с перспектива за няколко стабилни години на развитие. Устойчивите темпове на подобряващи се икономически индикатори на европейските страните, показват признаци за така дългоочакваният ръст на цените и инфлационните показатели на съюза. В следствие на това от Европейската Централна Банка взеха решение за корекция на монетарната политика и от януари 2018 година месечния обем на стимулите се свива на половина на 30 млрд. евро, а срока на действие на програмата бе удължен до края на септември 2018 г. Също така, обаче от ЕЦБ сигнализираха, че си оставят възможността за удължение на програмата, както и възможно увеличение на покупките. В следствие на миролюбивият тон на Марио Драги и коментара, че инфлацията остава под сериозно наблюдение и възможно забавяне на предходно прогнозирания ръст, доведе до значителни разпродажби на еврото. Преди заседанието на регулаторите единната валута се радваше на широка популярност и значително поскъпна спрямо всички останали валути, тъй като в цената бяха акумулирани едно предстоящо повишение на лихвите през 2018, прекратяване на количествената програма по-рано още в края на първото полугодие, както и понижение на стимулите дори до 20 млрд. евро. Към момента оценката на пазара се понижи до около 20% вероятност за повишение на лихвата на ЕЦБ през декември 2018 г.

Въпреки това аз съм на мнение, че след като текущата корекция при EURUSD приключи /както и при останалите кросове на еврото/, пазарите ще започнат отново да акумулират положителните показатели и текущият възходящ тренд на икономиката на Европейският съюз, което ще върне на дневен ред спекулациите за предстоящият цикъл за повишение на лихвите от ЕЦБ. Очаквам през следващата година инфлацията да надвиши прогнозираната от ЕЦБ 1.2%, което ще се отрази на валутните пазари в преодоляване на психологическото ниво от 1.20 при EURUSD и повишаване към нива 1.22 спрямо щатския долар. Също така управителят на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман е дългогодишен критик на програмата за количествени улеснения и е на мнение, че ЕЦБ трябва да заложи ясен край на покупката на активи, тъй като пропастта между икономическият ръст и неговият потенциал бързо се свива. Той е смятан за един от потенциалните кандидати за поста на Марио Драги и неговите коментари ще оказват допълнителна подкрепа на евро биковете. Текущата корекция при EURUSD може да продължи до нива 1.12-1.13, само ако силната зона на подкрепа при 1.15 бъде преодоляна. Това може да се случи през следващите дни и седмици, ако в САЩ успеят да придвижат данъчната реформа на президента Тръмп, както и предстоящото повишение на основния лихвен процент в САЩ, но същото така фактор ще бъде и посоката на ФЕД след встъпването на новият председател.

Ако погледнем към Commitments of Traders Report (COT Report), въпреки все още лекият превес на късите позиции виждаме ясна тенденция на стабилен ръст на лонговете и покачващият се интерес към единната валута.

Ниската цена на обединената валута оказа своето положително влияние на европейската икономика и компании, особено на експортно ориентираните, което се отрази положително и на фондовият пазар. Икономиката на еврозоната отчита 18-то поредно тримесечие на ръст, най-добрата серия от финансовата криза насам. При спиране на програмата, това ще доведе до спиране наливането на свежи средства в компаниите и пазара на акции, респективно и поскъпването на еврото, което ще се отразят негативно за кратък период от време, като очаквам да наблюдаваме естествена корекция от около 7-8% на основните индекси като DAX /до нива около 12200-12400/, CAC и т.н. След което възходящата посока на борсите ще продължи към нови върхове, като е възможно ръста през 2018 г. да надхвърли 15% /DAX да преодолее 14 000 и да се отправи към психологическото ниво то 15 000/. Въпреки прекратяването на програмата, паричната маса предоставена от ЕЦБ ще продължи да циркулира в икономиката и докато балансите на банката остават раздути и лихвите прекомерно ниски инвеститорите ще продължават да инвестират в акции, като най-добър вариант за доходност спрямо риск.

Спекулациите и очакванията за промяна в курса на паричната политика на ЕЦБ от разхлабена към затягаща – предстоящи повишения на лихвените проценти ще се отрази най-положително на банковият сектор в Европа, като тук ръста вероятно ще надхвърли 25% до края на следващата година. Част от разходите по отрицателната лихва на депозитите на търговските банки в ЕЦБ, не могат да бъдат прехвърлени към клиентите, което се отразява в слабите им печалби. Драги контрира оплакванията на банкерите, с призив към намаление на разходите, вместо обвинения към политиката на Централната Банка и призова към съвместни усилия на регулаторите, надзорните органи и националните власти за борба с лошите кредити. Като цяло повишаване на основният лихвен процент, ще доведе до повишаваме лихвите и на търговските банки респективно по-големи печалби. На другия полюс остава експортния сектор, като силното евро ще се отрази на конкурентно способността респективно и на печалбите на компаниите изнасящи стоки и услуги извън рамките на европейския съюз.

Като цяло започването на цикъла за повишение на лихвите на по-късен етап от 2019 г. ще започне да оказва пряк ефект върху жилищния сектор. Повишаването на основния лихвен процент в Европа, ще се отрази директно и върху по-високи лихви върху кредитите. Скъпите кредити ще понижат търсенето на имоти, което ще заформи нов тренд на спад на цените им, както и негативно влияние върху строителният сектор както в Европа така и в България.
Що се отнася до Българският фондов пазар, политиката на ЕЦБ е с малко отражение, тъй като централната банка не купува български държавни облигации, в следствие на промяната в курса, не се очаква значимо повишение на лихвите по държавните ценни книжа. Прогнозата за следващата година остава оптимистична, най-вече заради потенциала от привличане на свеж инвестиционен капитал, след като борсово търгуваният фонд /ЕТФ/ върху SOFIX получи регистрация от германския регулаторен орган BaFin за публично предлагане на дялове в Германия и в процес на регистрация на инструмента за търговия на Frankfurt Stock Exchange. Също така ETF-ът в началото на годината получи регистрация от британския финансов регулатор Financial Conduct Authority (FCA) за предлагане на пазара във Великобритания и в момента протича процедурата за листването му на London Stock Exchange. Предлагането на индексният фонд на двете най-големи фондови борси в Европа значително ще улесни достъпа и инвестицията в БФБ, което ще повиши интереса към българските компании и ще доведе до повишаване на ликвидността на търговията с български акции. Това от своя страна е много вероятно да създаде лавинообразен ефект, тъй като в следствие на затягане на политиката на ЕЦБ, много инвеститори ще потърсят по-висока доходност от средната за европейския пазар на акции и ще погледнат към развиващите се пазари, където потенциала за по-високи печалби е по-голям. За това спомагат и политика и действията на правителството, както и добрите икономически показатели, устойчив ръст на икономиката и стриктна фискална политика на България в последните години. Привлечените капитали на чужди инвеститори, ще „принуди“ ETF-а да купува акции от БФБ, тъй като е индексен фонд, за да запази съотношението спрямо българският основен борсов индекс, което означава, че най-значим ръст ще имат компаниите влизащи в състава на SOFIX.

Head of Trading D. Kalapov


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни