www.varchev.com

Какво да очакваме през следващата седмица - 19.02 - 23.02.2018

Varchev Finance Trading Pit

Рейтинг:

12345
Loading...

През новата седмица инвеститорите отново ще насочат вниманието си към индексите, следейки внимателно, дали повишението ще продължи след масовите разпродажби, на които бяха подложени. Щатските индекси се покачиха за шести пореден ден и изтриха загубите си за тази година. Докато данните в Сряда показаха по-бърза от очакваната инфлация за изминалия месец, отделен доклад разкри слаби продажби на дребно, които поставят под въпрос силата на икономиката. Въпреки това, облигациите паднаха, като доходността на 10-годишните облигации се качи над 2.9% до 4-годишен връх. Ако не друго, последните две седмици ни накараха да си зададем множество въпроси относно това кое е добре и кое не за фондовия пазар. Несъмнено въпрос номер едно сред инвеститорите по света беше: "Как ще се отразят 4 повишения на лихвите върху щатския пазар?" Ако съдим по поведението на SP500 и Dow Jones, които от началото на седмицата се покачиха с по над 4%, на фона на доходност по облигациите от 2.90%, то високите лихви на ФЕД оказват позитивно влияние върху акциите. Погледнато в исторически план статистиката сочи, че от 1971г. насам средната доходност по време на период на повишаване на лихвите е в размер на 20%, а максималния drawdown е бил в размер на 4%. Основната причина за силния ръст при акциите в нарастващи периоди на лихвени проценти всъщност е една и съща и това е силния икономически растеж. От една страна силния растеж е в резултат на доброто представяне на компаниите, което бива отразено в отчетите, а от там инвеститорите отразяват този ръст в цената на акциите. От друга страна, ФЕД като основен отговорник за това икономиката да се движи в правилната посока се нуждае от стабилен растеж и икономически данни които да гарантират, че стъпка нагоре на основния лихвен процент няма да се отрази негативно и да доведе до рецесия.

 

В миналото две или три поредни седмици на понижение на акциите и в същото време на облигациите са били изключително рядко явление. Последният път, когато пазарите, заедно с облигациите влизат в подобна корекция е през 2004 година, а за последните 20 години това се е случило само 3 пъти. Подобни отклонения са изключително редки, но дават перфектна възможност на инвеститорите да се позиционират с дълги позиции на по-ниска цена, тъй като историята показва, че при всяко подобно поведение на пазарите, след Sell Off-a цената на акциите достига последния образуван връх преди него. Въпреки безупречните исторически данни, това може да е предупредителен знак за последваща криза, тъй като икономическият цикъл се развива и е към своя край. Взимайки предвид пътя по който поемат централните банки, а именно оттегляне на масивните програми за покупки на държавни и корпоративни облигации, от тук нататък всичко ще зависи от поведението на потребителите.

 

През последните две години, несъмнено тече сериозна надпревара за надмощия на петролния пазар. Донякъде породен от стремежа на САЩ да стане лидер в износа на шистов петрол и донякъде заради манията по електрифицирането на голяма част от превозните средства, цената на петрола се срина до рекордно ниски цени. След това ОПЕК се намеси, чрез своята програма за съкратен добив включваща страни и извън организацията. Последните данни за успеха на програмата за съкратен добив сочат, че ОПЕК+ почти постигна целта си. С тези си действия повишиха значително цената на суровината и подтикнаха Щатските сондьори да увеличат драстично добива на шисти. В следствие на това добива на шистов петрол достигна рекордни нива от 7.560млн барела дневно. . Очакванията на министерството са изключително положителни, като щатския добив ще достигне 11млн барела дневно година по-рано от очакваното - през ноември 2018. Това поставя огромна въпросителна върху споразумението на ОПЕК+ и вече издишащите хазни на страните производителки. Единственият вариант пред страните членки в картела е да увеличат съкращенията. Това обаче никак няма да се хареса на Русия, която е против това САЩ да заема все по-голяма част на петролния пазар. От друга страна по-малките страни от организацията вече изпитват сериозни затруднения с това да запълват успешно бюджетите си, тъй като износа им драстично спадна. Следващата среща на ОПЕК ще се състои на 22 Юни във Виена, а пазарните участници очакват тя да бъде много спорна. Очакваме големите производители като Саудитска Арабия и Иран да поискат удължаване на програмата за съкратен добив след края на 2018г. или да увеличат обема на съкращенията. От друга страна както споменахме ще стоят Русия и по-малките производители, които трудно покриват бюджетните дефицити. В крайна сметка най-вероятно няма да се стигне до окончателно решение, а това би сринало цената на черното злато обратно до $50 за барел.

 

През новата седмица трейдърите ще се съсредоточат върху куп икономически данни, които ще окажат влияние върху краткосрочните движения на FX пазара. В Четвъртък в 11:30 се очакват данните за Брутен Вътрешен Продукт във Великобритания, които ще покажат дали BoE са готови да повишат лихвените нива през Май. За момента, шансове за увеличение на основният лихвен процент възлизат на 71%. Новините също така ще покажат как се справя икономиката в очакване на Brexit. В петък пазарните участници ще настроят прожекторите си върху няколко на брой данни за инфлацията. В 01:30 Япония ще докладват стойности за индекса на потребителските цени (CPI), последвани от Германия в 09:00, Европа в 12:00 и Канада в 15:30. CPI е най-предпочитания индикатор за измерване на инфлацията в страната, така че тези публикации ще окажат влияние върху респективните валути на страните.

 

EUR/USD остана извън светлината на прожекторите за известно време след като всички се бяха фокусирали върху JPY.. но скоро това може да се промени. Преминаването на двойката над Януарския връх от 1.2537 привлича вниманието на пазара. От ЕЦБ е възможно да опитат да успокоят малко ралито на общата валута, но това едва ли ще бъде успешен ход имайки в предвид слабостта на долара. Инвеститорския страх от завръщането на "тъмните дни" на USD се отразяват негативно върху щатската валута. В контраст с това, Германия обяви фискален излишък в големи размери и не показва проява на слабост в икономиката. Дори страховете, че изборите в Италия ще потопят EUR, остават на заден план.

 

Икономически календар за следващата седмица - 19.02 - 23.02.2018

Понеделник
01:50 Япония - Търговски Баланс

Вторник
09:00 Германия - Gfk Потребителски Климат
12:00 Великобритания - Инфлационен Доклад
12:00 Германия - ZEW Икономически Сентимент

Сряда
10:30 Германия - Производствен PMI
11:30 Великобритания - Средни Почасови Заплати + Бонуси
17:00 САЩ - Продажби на Съществуващи Домове
21:00 САЩ - Доклад от Последната Среща на FED

Четвъртък
11:00 Германия - Ifo Индекс за Бизнес Климата
11:30 Великобритания - БВП
14:30 Европа - Доклад от Последната Среща на ЕЦБ за Монетарната Политика
15:30 Канада - Продажби на Дребно
23:45 Нова Зеландия - Продажби на Дребно

Петък
01:30 Япония - CPI
09:00 Германия - CPI
12:00 Европа - CPI
15:30 Канада - CPI


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни