www.varchev.com

Какво значение има кой е Satoshi Nakamoto?

Рейтинг:

12345
Loading...

Преди няколко седмици, Craig Wright започна да раздава призовки на тези, които твърдяха, че той не е Satoshi Nakamoto, създателят на Bitcoin. Очевидно, опитите за съдебни дела са били просто опит за придобиване на известност. Craig казва: "Това ще ми даде възможност да докажа своята идентичност пред истински съдия, вместо да бъда съден в Twitter".

Но дори и като опит за слава, съдебните призовки донесоха със себе си и сериозни последствия. Wright влезе в пререкание със създателите на няколко крипто борси включително Kraken и Binance, които отписаха Bitcoin Cash Satoshi's Vision (BSV) от платформите си.

Несъмнено обаче, голяма част от крипто обществото изобщо не хареса твърдението на Wright, че той е Satoshi Nakamoto. Много хора в индустрията са съгласни, че има малко доказателства, които доказват легитимността на Craig.

Може би неочаквано, но John McAfee също се присъедини към тези, които отричат, че Wright е създателят на Bitcoin. Но McAfee заяви, че знае истинската идентичност на Satoshi и, че много скоро щял да обяви неговата самоличност. За тези, които следят словесните и Twitter битки, всичко това повдига един много важен въпрос:

Защо е толкова важно да се разбере кой в действителност е Satoshi Nakamoto?

За Tim Curry, CEO на BlockchainBMT, отговорът е един: "не е важно" - и по сходни причини, също като идентичността на Евклид - който се счита за създателят на геометрията - няма значение.

Curry вярва, че точно както при Евклид, така и труда на Nakamoto ще промени света без намесата на егото и личността.

"Въпреки големия набор писатели - биографици на древногръцки математици (преди и след Евклид), почти нищо не знае за него и точно както при Satoshi, много вярват, че Евклид всъщност е било група от хора, вместо един човек." - казва Curry.

Nash Foster, CEO на Pyrofex смята, че истинският Satoshi никога няма да разкрие своята самоличност, за да може да запази мистицизма и характера на Bitcoin живи.

И за мнозина, културата около blockchain и децентрализираните системи са част от някаква мистична квалификация - почти като религиозен култ. Може би все пак има някаква стойност в тази мистерия?

Eran Eyal, Co - founder на Shopin казва: "Съществуват много кодекси, които са в основата на много религии и движения, които са много по-силни зад анонимността на автора си. Може би това е библията на новата икономика. Но има ли някакво истинско значение кой е писал тези кодекси? Самите те не притежават ли неоспорима стойност?"

Но, разбира се, проблемът с идентичността на Nakamoto се простира отвъд мистицизма - и докато blockchain се счита като голям дар за света в дългосрочния план, то в краткосрочен аспект, битката за неговата личност единствено афектира Bitcoin мрежата и като цяло обществото и неговото възприятие за крипто индустрията. Статусът на "известна личност" идвайки след разкритието на Nakamoto обаче може да е опасен магнит за слава и власт - и за индивидуалисти гладни за внимание.

За сравнение можем да вземем например създателят на Ethereum - въпросният Nakamoto ще има повече власт от Vitalik Buterin, който стои далеч от това да се определя като влиятелна фигура, защото той приписва успеха на Ethereum на отделните личности от "децентрализираното" общество, които трябва да поведат ETH към бъдещето.

Все пак... Възможно ли е Wright да е истинският Satoshi?

Въпреки негативните последствия, Wright изглежда е решен да носи на плещите си тежината на идентичността на създателят на Bitcoin. Но реално какви доказателства съществуват?

Едно е ясно, Craig е силно въвлечен в Bitcoin още от ранната му фаза. В допълнение, Wright е бил част от движението Cypher Punk, което е съществувало още преди появата на Bitcoin и е работил с няколко компютърни учени по проекти свързани с теорията на вероятностите.

Той дори е заявил пред правителството на САЩ, че той е създателят на Bitcoin: "Името ми е Dr. Craig Wright и псевдонима ми е Satoshi Nakamoto. Аз завърших проект, който започнах през 1977 г., който е бил записан в правителството на Австралия като част от AusIndustry проект, регистриран към отдела за иновации - BlackNet." - изявление на Craig към CFTC.

Независимо от това, доказателствата против Wright са повече, от тези, които са в негова подкрепа. "Много от автобиографията му, най-вече по време на неговите училищни години, като цяло не може да се потвърди, като някои моменти са дори оспорими и недоказани. Съществуват и несъответствия между написаното от Craig и от Satoshi в "Graphanalysis and Questioned Document Examination (QDE) като са намерени значителни разлики в стилистиката, граматиката и начина на писане. Най-силното доказателство обаче е невъзможността на Wright да подпише транзакция използвайки личните ключове на Satoshi, които са били "изкопани" в Genesis Block #1 на Bitcoin, или в Block #9. За да докаже, че той е Nakamoto, Wright е трябвало просто да направи една bitcoin транзакция от портфейла на Satoshi.

Какво следва?

Ще доведе ли донякъде похода на Wright да докаже, че той е истинският Nakamoto? Най-вероятно това ще доведе до огромно разочарование, но поне ще е получил своите "30 минути слава". Но в известна степен неговите усилия са се отплатили - той явно е успял да убеди някои хора, че той е Satoshi и е формирал последователи. В действителност, той може и да е Nakamoto, защо не? Все пак, дори и той да е легитимният, истински Satoshi Nakamoto, той може и да не бъде приет от крипто обществото: предвид поведението му, което не е присъщо за водач. Неговият агресивен подход ще подрони авторитета му.

Тепърва имаме да разберем дали Wright, или приятелят на McAfee или някой друг е истинският Satoshi. Но в края на краищата... какво значение има?

Източник: Finance Magnates 

Снимка: Pixabay


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни