www.varchev.com

Какво означава девалвацията на юана за света

Рейтинг:

12345
Loading...

За втори пореден ден, Китай намали стойността на своята валута, юана.

В момента Китай е най-големият търговски партньор за повечето африкански страни.

В усилията си да направят търговията на стоки много по-лесно, някои държави, въведоха юана в тяхната система за чуждестранна валута. През 2011 г. нигерийската централна банка обеща да съхранява между 5%-10% от валутните резерви в юана, заедно с долари и евро. По това време китайската икономика е имал най-високите темпове на растеж в света. Нигерия вярвала, че търсенето от изток ще спомогне за опазване на местната валута, наира, срещу нестабилността на цените на петрола, определени в долари.

По-късно Кения, чието пристанище е основен портал за китайски стоки, обявява плановете си за създаване на клирингова къща за китайската валута. Тя се надявала, че влизането в пристанището на китайски клиенти, които продават произведените си стоки може да платят акциза и данъците. Непосредственият ефект от девалвацията на юана не може да се види или измери, но страните, които са предприели стъпки за транзакции на китайските пари могат да видят натиск върху своите собствени местни валути.

Като цяло, други африкански държави са с ограничени експозиция, тъй като те все още цените на техните стоки са в американски долари. Въпреки това, както е сега Китай е най-големият им клиент, те биха могли да усетя девалвацията на юана косвено.

Ако юанът е девалвирал купуването на стоки на цени в долари става все по-скъпо за китайците. Затова продажбата на стоки като платина, мед или въглища може да стане по-скъпо, което може да намали търсенето. Така че, когато няма непосредствен ефект, но в средносрочен и дългосрочен план, продажбите на африкански стоки и африкански валути биха могли да получат удар.

При нормални обстоятелства, девалвацията на юана ще има огромен, отрицателно въздействие върху бразилската икономика. Китай е основният търговски партньор на Бразилия, а по-слаб юана би означавало загуба  в търговията с азиатския гигант. Но това не са нормални обстоятелства в Бразилия, тъй като страната е изправена пред най-тежката икономическа криза от две десетилетия насам. Един от малкото положителни странични ефекти от това е, че бразилския реал е спаднал до най-ниското си ниво от 12 години насам, в по-благоприятно бразилския износ в чужбина. Докато китайската валута се понижил с около 3% от януари насам, бразилския реал е загубил 23% от стойността си. Ако това беше целенасочена валутна война, Бразилия със сигурност ще "спечели" в надпреварата към дъното. Икономиката на Бразилия е в криза поради Китай до голяма степен, но това е по-общо с цялостната забавянето на азиатската икономика и края на цикъла на стоковия бум през последните години не само валутни колебания.

Индия внася силно от източния си съсед. Обемът е на стойност $ 60 млрд . Обезценяването на юана ще означава, че компаниите, които купуват от Пекин, сега ще трябва да харчат по-малко. Фирмите, които правят електрически и електронни стоки в Индия внасят в насипно състояние необходимите им компоненти от Китай, така че те ще бъдат щастливи. Повечето анализатори обаче, не очакват ползите от това да преминат към потребителите тук. Но има няколко сектора, където Индия се конкурира с Китай да продават на света. Производители на текстил и химически производители биха могли да усетят, че е малко по-трудно сега, защото на световния пазар индийските стоки могат да станат по-малко атрактивни от тези от Китай. Това може да бъде проблем за икономиката като цяло, тъй като индийският износ спада в продължение на седем поредни месеца вече, така че понижението на юана може допълнително да повлияе на търговския баланс на страната.


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни