www.varchev.com

Какво очакваме днес от Марио Драги?

Рейтинг:

12345
Loading...

Днес предстои предпоследното за 2015 заседание на ЕЦБ. Протоколът от предходното показа, че ръководството е заето най-много с оценките на външните рискове за Еврозоната, пазарната волатилност, down-тренда на петролните цени, забавянето на китайската икономика и кризисната ситуация на развиващите се пазари. Другото съществено послание в протокола беше, че решенията ще се нуждаят от повече време.

Най-вероятно, базовата лихва няма да се промени. Въпросът е дали банката ще реши, че трябва да увеличи своята QE програма. Тя беше отворена през март 2015 и чрез нея ЕЦБ изкупува активи в обем EUR 60 млрд на месец. Планирана е като минимум до септември 2016. Целта на програмата е ускоряване на инфлацията в Еврозоната. Управителният съвет се стреми да поддържа инфлацията под, но близо до 2 % в средносрочен план, като елемент от основната задача на ЕЦБ – да поддържа покупателната способност на еврото и ценовата стабилност в еврозоната. Като солиден принос на QE, ЕЦБ отчете данните по кредитните операции на търговските банки, които през шестте месеца са ползвали допълнителната ликвидност от програмата за разширяване на кредитирането.

Съветът е висшия орган на ЕЦБ за вземане на решения и отговаря за определянето на лихвените проценти и провеждането на паричната политика. Той е съставен от шестимата членове на Изпълнителния съвет и управителите на 19-те национални централни банки на държавите от Еврозоната. Това е причина всяко изказване на някой от тях да се следи внимателно и да се търси всеки намек за бъдещите им намерения. Ето една кратка последователност, преди днешното събиране в Малта:

9 окт – Марио Драги: Еврозоната показа устойчивост при много трудни външни обстоятелства.

12 окт – Витас Василаускас: Програмата за количествени облекчения работи успешно.

12 окт – Беноа Кьоре: Независимо от отрицателната инфлация в Еврозоната, за ЕЦБ е прекалено рано да предприема разширяване или продължаване на QE... най-големите рискове идват от други региони, особено от страна на развиващите се пазари.

13 окт – Ив Мерш: ЕЦБ е готова за предприемане на допълнителни мерки.

14 окт – Ив Мерш: Програмата е успешна.

15 окт - Витор Констанцио: повишението на лихвите в САЩ и Еврозоната ще предизвика глобални последствия... В близките месеци явен проблем ще бъде разходящото движение в монетарните политики на ФЕД и другите развити страни, което може да има по-сериозни от преди, глобални последствия.

19 окт – Евалд Новотни: ЕЦБ няма да бърза с разширяването на програмата... необходима е още по-екпанзионистична фискална политика.

20 окт – ЕЦБ: Кредитирането в Еврозоната нараства, условията се смекчават.

Очаква се днес ЕЦБ да подаде някакъв сигнал относно бъдещите си намерения за допънително монетарно смекчаване, но без конкретни детайли или решения. Общото очакване е ако се предприемат конкретни мерки, това да се случи на последното заседание през декември, когато би трябвало да има много повече яснота, както за ситуацията в Китай и в развиващите се страни, така и за промените, очаквани от ФЕД. Важно допълнение ще бъде и геополитическата обстановка, затягаща се около събитията в Сирия. Предположенията са за увеличаване на QE обема с EUR 20-30 млрд, както и за удължаване на срока.

Най-вероятно, на предвидената за 15:30ч пресконференция Марио Драги ще трябва да подготви пазарите за тази перспектива, като базов инструмент за повишаване на инфлацията. Ще поддържа тезата, че трябва стриктно да се следват плановете и темповете да не се променят често. В момента Европа е съвсем близо до дефлация и това е основният проблем пред ЕЦБ. Драги вероятно ще подчертае този факт и отново ще настоява за добавяне и на „структурни мерки“ и за постоянно насърчаване на общите платежни системи. Той ще трябва да успокои донякъде най-вече кредиторите от Еврозоната, защото агресивната Quantitative easing политика може да им нанесе вреди. В тази връзка Драги би трябвало да подчертае, че банката държи под контрол обменните курсове на EUR.

EUR-effective exchange rates of the euro

 

 

Nominal effective exchange rates of the euro се основават на среднопретеглените стойности на двустранните евро валутни курсове срещу 19 търговски партньори на еврозоната.
Ако този индекс върви нагоре, това означава, че може да се получи повече чужда валута, средно за € 1. Ако индексът върви надолу, може да се получи по-малко чуждестранна валута, средно за 1 €.

 

G.Hristov / Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни