www.varchev.com

Какво предстои за австралийския долар през следващата година

Рейтинг:

12345
Loading...

По-рано през седмицата AUD/USD премина над 200 периодната пълзяща средна за първи път от март 2018.

При други обстоятелства бихме обявили това за пълна победа на купувачите и да го счетем като затвърждаващ дори трендо-обръщащ пробив. Въпреки това, предвид периода, в който сме сега на екстремно ниска ликвидност, този пробив може и да се окаже абсолютно фалшив.

Знаейки това, нека разгледаме причините защо австралийския долар може да се превърне в една от най-интересните валути за следене с навлизането на новата година.

Споменавайки по-горе, валутната двойка премина над 200 периодната и вече няколко поредни пъти затваря над нея. През цялата 2019, тренда оставаше низходящ след всеки провален опит за пробив над пълзящата средна.

Това доведе до бавното и постепенно поевтиняване на австралийския долар при условия на "светеща в червено" национална икономика, слабите икономически условия в Китай и разхлабващата монетарна политика на RBA.

Проблемът тук сега е, че сериозните парични потоци все още са се върнали, което повдига вероятността този пробив да се окаже фалшив.

Но ако при подобряването на ликвидните условия през следващата седмица накара купувачите да тласкат цената още по-нагоре, над това ключово ниво, ще считаме основателно, че от техническа гледна точка, пробивът е реален и цената ще продължи да се покачва още. Зоната при 0.69887 изглежда като добра възможност за първа цел на биковете. Пробив там и задържане ще разкрие потенциалната възможност за атака по 0.70000.

Фундаменталната картинка.

Ралито при австралиеца е в контра на икономическата конюнктура в Австралия. Икономиката се намира в трудно положение, като това ще остане и в началото на следващата година. Икономическия растеж остава потиснат - нивата на БВП са на най-ниските си стойности о 2009.

Потреблението на домакинствата остава по-скоро слабо, което вече години хвърля сянка върху икономиката. Един от по-светлите сектори в икономиката търговската активност, която се подобрява минимално дори и при по-утежняващите икономически фактори.

Доскорошните икономически данни продължават да смрачават и сентимента спрямо австралийската икономика.

В частност обаче, баластът е оформен заради данните от пазара на труда. През ноември те излязоха по-добри от очакваното. Въпреки цялостните добри данни, ако погледнем в детайл пазара на труда в Австралия, има някои ключови елементи на сектора, които не са стабилни. Като например растежът на работните места се оказва, че са временни позиции, а нивото на безработица все още остава далеч от желаното от RBA ниво от 4.5%.

Споменавайки RBA, това най-вероятно ще е първата централна банка, която ще действа още с началото на 2020, като на 4 февруари те имат среща.

След като излязоха по-добрите данни за пазара на труда, cash rate фючърсите са с намален шанс за rate cut от 25 пункта до 38.3%. Преди данните този шанс беше 59%.

На този етап обаче, не бихме могли да отхвърлим изцяло възможността за намаляване на лихвените нива - особено ако серията от разочароващи данни продължи и през следващите седмици.

Проблемът за RBA е, че те трябва да направят опит да съживят икономиката, докато в същото време те трябва убедително да насочват инфлацията в правилната насока.

Както се вижда според CPI данните обаче, инфлацията не е мърдала от 2016, а таргета на RBA е от 2 до 3%.

Този фактор, мудния пазар на труда и почти неподвижния растеж в заплатите все още поддържат идеята, че RBA ще намалят лихвите през 2020, което пък ще покачи вероятността и спекулациите от стартиране на QE докато банката наближава долната граница на своя лихвен рейндж.

Президента на RBA, Philip Lowe, заяви, че централната банка ще започне да обмисля QE само ако лихвите достигнат 0.25% (което е с 25 пункта по-малко от сегашните нива), а cut през февруари ще ни придвижи една крачка напред към този сценарий.

С оформянето на този сентимент от страна на RBA можем да допуснем много лесно, че и през следващата година AUD/USD ще се движи от промените по лихвените нива.

Нека погледнем и позиционирането на участниците.

Пазарът остават в по-голямата си част шорт срещу австралиеца, но не и в екстремнтие си нива от края на миналата година, и в средата на тази. Това дава място за допълнителен short squeeze, което да създаде буфер за поддържане и увеличаване на късите позиции.

Относно сезонните модели, януари е по-скоро асиметричен месец за AUD/USD.

Валутната двойка е записала три  пъти спад през януари в периода от 2014 до 2016, последвано от три записвания на печеливши месечни сесии за същия месец в периода от 2017 до 2019.

През февруари валутната двойка е по-порядъчна спрямо сезонния си модел, като валутната двойка през този месец отчита повишение през 11 от последните 15 години. Имало е години на лош февруари, а с реториката на RBA можем да очакваме изненади и за февруари 2020. Няма никакви гаранции.

Аз лично не бих се доверил изцяло на сезонните модели на фона на неяснотата в бъдещите действия на RBA.

Не забравяйте, че е валутна двойка. Когато я търгуваме, ние търгуваме и опонента на базовата валута.

За австралийския срещу щатския долар, USD частта смятам, че ще остане чопи, но ще трябва да обърнете внимание и на техническите нива. Риск настроението също ще трябва да се вземе под внимание, което се оформя от търговските преговори.

При австралиеца срещу йената ситуацията е почти същата, като AUD/JPY е също над 200 периодната дневна пълзяща средна. Кросовете на йената обаче се влияят също от риск настроението и от доходността по държавните ценни книжа.

Предстои голямо рисково събитие през януари - церемонията по подписването на Phase I Deal между Китай и САЩ.

При AUD срещу NZD, двойката остава под 1.05, но не може да продължи под 1.04. Ако лихвите бъдат намалени от страна на RBA през февруари, това може да е катализатора, който да придвижи AUD/NZD под 1.04 и до 1.03, което ще приближи кроса до ниските нива от август.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни