www.varchev.com

Какво ще следим през седмицата (27.08.2018 - 31.08.2018)

Рейтинг:

12345
Loading...

Събитието на миналата седмица беше дебютната реч на Джерoум Пауъл от Джаксън Хол. Речта му бе интерпретирана като “dovish” от пазарите, което доведе и до пореден ретест на 1,162 нивото на евро-доларът, което миналата седмица посочихме като ключовата съпротива са двойката. Ключово за еврото тази седмица е отварянето на турските банки: миналата седмица Турция бе във ваканция, и турските банки бяха затворени. Тази ваканция съвпадаше и със спокойствие в турската лира (която се покачи до 6 срещу долара), както и в повишения в еврото и паунда. Рискът е, че отварянето на турските банки от утре ще продължи спада в турската лира, а оттам и в еврото и паунда, както и във валутите на други развиващи се държави.

EUR/USD се намира точно под съпротивата на 61,8% Фибоначи. Това ниво съвпада и с низходящата тренд-линия от предишните върхове. RSI сочи нагоре от oversold нива, което сочи към вероятен тест на диагоналната съпротива и Фибоначи нивото. Определящият фундамент вероятно ще бъде настроението на турските банки. Както посочихме миналата седмица, валутната криза в Турция не е изолиран инцидент: Какво ни казва историята за турската лира.

Решителен пробив над 1,162 би означавал решително обръщане на тренда в евро-долара. Дали това ще се случи вярваме, че зависи от решението за поставяне на мита върху европейски автомобили, и от настроението на турските банки след края на ваканцията. Най-вече ще следим еврпейските банки UniCredit, BBVA, както и USD/TRY за настроението на пазара спрямо риска, на който е изложен Европейският съюз.

Въпреки стабилен ръст в немската икономика (2,3%) и в ЕС като цяло, апетитът на инвеститорите към европейските акции остава потиснат. Сентиментът е особено песимистичен към по-циклични компании като автомобилните, които са и пред риск от по-големи мита от САЩ (25%, по последни данни). Европейските банки, особено тези със значително присъствие в Турция и Италия също остават нежелани, въпреки ниските цени, на които се търгуват акциите им. Притесненията на инвеститорите към ЕС са от политически характер, най-вече. Турция, Брексит, и разделения в съюза (най-вече с Полша, Унгария и Италия) са рисковете, които вероятно най-много вълнуват инвеститорите. От ЕС и ЕК, обаче, по характерния си начин не дават ясен отговор на притесненията за бъдещите отношения с Турция, Русия и Великобритания, например. Предпочитаната форма на комуникация са комюникета и директиви, които никой не чете. Проблемът за европейските акции остава политически. Преговорите по Брексит, решението за поставяне на мита върху европейски автомобили от САЩ (очаквано към края на август) и краят на едноседмичната ваканция в Турция ще държат европейските борси под напрежение през следващите седмици и месеци. Успокояването на това напрежение може да бъде само политическо.

Въпреки всичко това, фундаментите за европейските акции са позитивни. Очакванията са за 6,1% ръст в печалбите на европейските публични компании за цялата 2018 г., и за 9,2% ръст за 2019 г. Имайки предвид изключително ниските нива на еврото срещу долара, ръстът в печалбите на европейски компании (особено от автомобилния и машинния сектор, които са предимно за износ) могат да се окажат много по-високи. Както отбелязахме тази седмица, следим акциите на европейски компании от автомобилния сектор: Виждаме ли дъното за VOW, DAI, BMW?

Спадът на рублата продължи, подхранван от рискът от американски санкции и слаб ръст в икономиката след 3-годишна рецесия. Инфлацията в Русия е над 10% през последните три месеца. Същевременно, централната банка не повишава лихвите. Към момента главната лихва на руската централна банка е 7,25%.  Инфлационният риск за Русия ще се задържи поради влизането в сила на ДДС от януари 2019 г. Според икономисти, ДДС ще повиши инфлацията с около 1%. Натискът върху рублата ще се задържи: лихвата върху дългът на руски компании, който е деноминиран в долари се покачва с 1,61% от началото на годината. Тези заеми могат да бъдат погасени или чрез пре-финансиране (на новите по-високи лихви) или чрез рубли (които в момента могат да купят много по-малко долари) USD/RUB e 67; в началото на годината бе 57. Това прави доларите 17,5% по-скъпи за руските компании отколкото в началото на годината.

В края на миналата седмица се разбра, че президентът Тръмп е предложил на италианския премиер Джузепе Конте САЩ да изкупува дълга на Италия, за да поддържа италианските лихви ниски. Италианските държавни облигации, BTP, носят най-висока лихва от евро-кризата насам. Това рискува да отдалечи Италия още повече от ЕС.

Френската икономика, обаче, отбелязва слаб ръст за втора поредна четвъртина (около 1,7% очаквани за следващите 12 месеца), както и висока безработица. Президентът Емануел Макрон цели да съживи френската икономика с комбинация от реформи, които да намалят участието на правителството и публичния сектор в икономиката и да направят пазара за труда по-гъвкав. Към момента, обаче, решенията на президента срещат политическа съпротива.

Американските борси продължиха силния си възход. S&P500 достигна all-time high. Американският пазар отбеляза и друг рекорд: за първи път в историята на пазарите, американските борси са в бичи тренд докато пазарите в други развити държави не отбелязват почти никакъв ръст. Оптимизмът към американската икономика се изразява и в оптимизъм към долара:

Светло-синята линия в долния панел показва експозицията на спекулаторите сравнена с  историческата им позиция спрямо долара (DX). 80% от периода 2011-2018 спекулаторите са имали по-малко дълги позиции в долара (текущото ниво е най-високото от март 2017 г. насам). Само през 2015, спекулаторите са имали повече дълги позиции (са били по-бичо настроени) към долара. Силата на долара, обаче, е тествана от няколко валути, които са основни в доларовия индекс (DX). След като Канада обяви 3% инфлация за последните 12 месеца, USD/CAD се срина:

Високата инфлация в Канада, която подсказва за по-бързо увеличение в канадските лихви, потвърждава възходящия тренд на канадския долар спрямо щатския. В момента двойката се намира заключена между подкрепата около 1,3000 и съпротивата около 1,3075-1,3100.

Напрежението върху долара идва най-вече от CAD, и от EUR, което съставя най-голямата част (57%) от доларовия индекс (DX). Паундът опита да се върне към ключовата съпротива около 1,3, но се провали. USD/JPY достигна 111 петък.

През уикенда почина сенатор Джон Маккейн, бивш кандидат за президент, ветеран от виетнамската война и един от най-значимите американски политици в последните десетилетия. Сенатор Маккейн бе сред републиканците, които търсеха междупартиен консенсус с Демократите, както и сред републиканците, които опонираха на президента Доналд Тръмп.

През седмицата очакваме данни за consumer confidence в Европейския съюз (30.08.2018), данни за цените на вноса в Германия (28.08.2018), кредитообразуване за частни лица в ЕС (29.08.2018), и търговски баланс за САЩ (29.08.2018). Най-важните данни от САЩ, които ще следим ще са данните за PCE (промяната в цените, която Федералният резерв следи); молби за ипотеки (29.08.2018); и непродадени жилища на пазара (29.08.2018). Други данни, които очакваме:

Понеделник:
11:00 Германия - Бизнес Климат

Вторник:
17:00 САЩ - CB Потребителско Доверие

Сряда:
15:30 САЩ - Брутен Вътрешен Продукт
17:30 САЩ - Crude Oil Inventories

Четвъртък:
04:30 Австралия - Разрешителни за Строеж
10:55 Германия - Нива на Безработица

Петък:
04:00 Китай - Производствен PMI
09:00 Германия - Продажби на Дребно
12:00 Европа - CPI

Графика: Movement Capital

Източник: Bloomberg Finance L.P.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни