www.varchev.com

Какъв ефект ще окаже върху пазара прекратяването на Abenomics?

Abenomics

Рейтинг:

12345
Loading...

Abenomics носи името си от министър председателят на Япония - Shinzo Abe. Това е монетарна политика провеждана от централната банка, където купуването на държавни облигации е станало ежедневие. Политиката се провежда с цел понижаване не стойността на йената и създаване на инфлация. В момента BoJ провежда най-облекчаващата монетарна политика в света:

6 пъти в месеца BoJ купува:

Държавни облигации с матуритет 1-3 години за 200-300 млрд. йени
Държавни облигации с матуритет 3-5 годии за 250-350 млрд. йени
Държавни облигации с матуритет 5-10 години за 300-500 млрд. йени

5 пъти в месеца

Държавни облигации с матуритет 10-25 години - 150-250 млрд. йени
Държавни облигации с матуритет над 25 години - 50-150 млрд. йени

Инфлационно индексирани облигации - 25 млрд. йени 2 пъти месечно

Облигации в плаваща възвращаемост - 100 млрд. йени

Какви са причините за провеждането на такъв тип политика?

Първо трябва да подчертаем, че йената се смята за най-сигурния safe haven инструменти. Такъв тип инструменти се търсят, когато политическа несигурност или пазарна турбулентност е налична на пазара. Започвайки с Brexit, преминавайки през ядрената програма на Северна Корея, избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, парламентарните избори в редица европейски страни и назряващата търговска война.. можем да кажем че имаме повече от нужната турбулентност на пазара. В такава обстановка инвеститорите не желаят да поемат рискове, което от своя страна понижава цени на рисковите активи. Когато капиталите на инвеститорите биват изтегляни от рискови активи в какво остава да се инвестират? Точно така! - safe haven инструменти. По-добре да имаме малък риск с нулева или незначителна възвращаемост, отколкото висок риск където можем да загубим значителен ( ако не целия ) си капитал.

И така.. рисковите ситуации на пазара, карат инвеститорите да пренасочват капитал от акции ( например) към safe haven инструменти ( например JPY). Голямото търсене на йени, разбира се повишава цената им. Централната банка се опитва да контролира това като печата пари и купува държавни облигации. Купуването на държавни облигации означава финансиране не държавата. Защо се налага това? Япония е една от страни, които е изключително ощетена в първичния си и вторичен сектор. Цялата държава е насочила производството си в третичния сектор - на услугите. Това означава, че всяка инфраструктурна промяна или какъвто и да е друг правителствен разход трябва да идва от този сектор. Проблема, е че повечето компании в този сектор са частни.. а частните компании не обичат да раздават парите си. И какво прави правителството.. иска кредит. Кой има капитал в такъв голям размер за да даде кредит на правителството.. централната банка. В чисто парично измерение, в момента BoJ притежава около 40% Япония.

Кредитиране в такъв голям размер бе одобрено от министър председателят на държавата - Shinzo Abe.

За да кредитира държавата, BoJ печата огромно количество пари и наводнява пазара с тях. Това по принцип трябва значително да нарани и отслаби валутата, в случая йената. Но както изглежда, ситуацията е уникална. Голямото търсене на йени от инвеститорите заедно с разходите на правителството, не оставят валутата да потъне.. дори обратното. Търсенето е толкова голямо, че йената дори се покачва. В последните няколко месеца JPY е една от най-добре представящите се валути на пазара.

Какво ще се случи, ако текущата монетарна политика бъде прекратена? Първо, JPY ще се изстреля в небесата. Говорим за изключително голямо повишение на валутата. Ще спрем да смятаме цена 100 на USD/JPY за силна подкрепа. Поскъпването на йената ще доведе до големи затруднения на износа на Япония ( колкото и малък да е той). Ако ситуацията с силната йена се задържи достатъчно дълго, средните и малки предприятия в страната ще са изправени пред фалит, а големи производители ( главно автомобилопроизводители) ще имат най-сериозните си финансови проблеми в историята. Ако централната банка промени монетарната си политика от облекчаваща към рестриктивна, правителството няма да може да финансира дейността си и страната може да обяви несъстоятелност.



Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни