www.varchev.com

Как да търгуваме референдума в Италия?

Рейтинг:

12345
Loading...

При негативен вот очакваме първоначално разпродажба на еврото и индексите и поскъпване на йената и ценните метали. Европа може да бъде повлияна от нова вълна на политическа нестабилност. Отрицателния вот е потенциален катализатор на нова италианска банкова криза. Премиерът на страната обеща да подаде оставка ако вотът бъде "Не", което ще предизвика нови избори в страната. Популярното "Движение 5 звезди" ще се опита да вземе надмощие и ако успее ще предизвика референдум за напускане на Италия от Еропейския съюз. Което може да доведе до излизане от ЕС, хаос в еврозоната и разпадане на еврото.

Положителния вот ще успокои пазарите и напрежението върху италианските банки, което ще бъде положително за рисковите валути като AUD, NZD, ще подкрепи първоначално еврото, както и ще се отрази положително на италианските и европейските акции и индекси.

Референдума е в навечерието на очакваното изявление на Марио Драги за решението на ЕЦБ за бъдещата монетарна политика на централната банка и вероятно продължаване на програмата за количествени облекчения в четвъртък тази седмица, както и повишението на лихвите в САЩ през следващата седмица, което е възможно да лимитира в известна степен спекулативните движения при еврото.

Тази неделя италианците гласуват на референдум, който заедно с президентските избори в Австрия се разглежда като тест за силата на популистките и крайнодесни политически партии в Европа. Конституционният референдум в Италия ще определи политическата съдба на министър-председателя Матео Ренци и ще покаже какво е влиянието на антисистмените политици в третата по големина икономика в еврозоната.

Избирателите в Италия решават дали трябва да има промяна на 47 от общо 139 конституционни текстове, приети от парламента с по-малко от две трети от гласовете, което предизвика настоящия референдум, което, според привържениците на предложенията, ще даде възможност за по-лесно и бързо приемане на закони в страната.

Референдума има за цел също да понижи публичните разходи. Електоралната реформа ще осигури и пропорционална система на представителство. И ще направи почти невъзможно популистките партии да получат власт.

Някои противници на народното допитване обаче казват, че предложените реформи няма да са достатъчно дълбоки, докато другите се опасяват, че отслабеният Сенат няма да е способен да провери ефективността на приеманите нормативни актове.

Работата е там, че новата система предвижда влизането в Сената не на национални избраници – хора, подотчетни директно на избирателите, а на чиновници, които ще преследват своите интереси, а не тези на народа.  Също ще се разширят пълномощията на ръководството и ще бъде значително съкратен бюрократичният апарат.

Към момента е необходимо съгласието и на двете камари, което в значителна степен затруднява процеса по управление на държавата.

Политическите последици от евентуално "не" вероятно ще зависят от активността на избирателите и от това с колко голяма разлика между "да" и "не" е взето решението.

Ако избирателите отхвърлят реформата, Ренци се очаква да подаде оставка веднага. Но анализаторите смятат, че президентът Серджо Матарела, който трябва да възложи на някого сформирането на ново правителство, едва ли ще предприеме стъпката, докато парламентът не приеме законопроекта за бюджета.

В случай на победа на "не" "Движение 5 звезди" се очаква да поиска предсрочни избори, но президентът Матарела не се очаква да разпусне парламента, преди да бъде приета реформа на закона за избирането на депутатите. Оттеглянето на Ренци несъмнено ще зависи от размера на евентуалното поражение.

Изборните секции отвориха в 7,00 часа местно време (08,00 ч. българско). Гласуването ще продължи до 23,00 ч. (24,00 българско) и в него са приканени да участват над 46 млн. избиратели.

За 4-те милиона регистрирани избиратели в чужбина вотът приключи в четвъртък вечерта. Техните гласове, подадени чрез кореспонденция, се преброяват в охранявана сграда на индустриален склад в околностите на Рим.

 



Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни