www.varchev.com

Как може да се развие ситуацията около Гърция в следващите дни

Рейтинг:

12345
Loading...

Какво ще се случи в непосредствено и по-далечно бъдеще с Гърция? "Подстригване" на дълга, трети спасителен пакет, Grexit, нова помощ – редица опции са на масата, оттеглят се, а след това отново се отърсват от нафталина. Ще се стигне ли до споразумение, или до хаос – германският икономически всекидневник Handelsblatt прави преглед на трите според него най-вероятни сценария за страната.

Сценарий 1: Спасение в последната секунда

Ципрас едва ли ще може след референдума да прави компромиси, които не е поемал и преди него. Положението му стана още по-трудно заради очакванията на гръцкия народ, смятат в Берлин. От друга страна, ситуацията в Гърция става все по-сериозна. Банките са затворени за две седмици. При липсата на перспективи за нова спасителна програма те едва ли може да отворят отново.

Може би затова гръцкият премиер е готов да приеме предложенията за реформи и бюджетни икономии. Въпреки това той ще има нужда и от отстъпки на кредиторите, които да може да обяви в родината си за победа. Най-вероятно това биха били облекчения по отношение на дълга на страната.

Международният валутен фонд (МВФ) предложи погасяването на вече предоставените спешни заеми да бъде отложено с още десет години. Гърция ще трябва да започне да ги погасява едва след 2030 г. В допълнение се предлага срокът на кредитите да бъде продължен значително – до 40 години.

Много страни от еврозоната, сред които Германия, се противопоставят на такива отстъпки. Ако въобще се стигне до такъв вариант, те настояват първоначално Ципрас да реализира необходимите реформи. Като се има предвид заплахата за Grexit, поне Франция показва гъвкавост. Премиерът Манюел Валс заяви, че "преструктурирането не може да бъде табу".

"Франция е убедена, че не може да рискуваме с излизане на Гърция от еврозоната", каза Валс. И председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че не бива да се стига до Grexit.

Въпреки всичко все още има шанс за сделка, особено ако Гърция представи до полунощ на европейските си партньори нова програма за реформи, за да ги убеди да отворят отново кранчето на финансовата помощ и да оставят страната в еврозоната. Ако програмата е удовлетворителна, европейските ръководители биха могли официално да обявят началото на преговори по този нов план в неделя на извънредна среща на върха на 28-те в Брюксел, тъй като последиците от гръцката криза се простират и извън еврозоната.

След това обаче остава още едно сериозно препятствие. В шест страни от еврозоната парламентите трябва да одобрят подобен спасителен план. В Германия Бундестагът дори трябва да даде специален мандат на федералния министър на финансите Волфганг Шойбле, за да може той официално да преговаря. А дори сред управляващото мнозинство има сериозна съпротива. Доверието към Ципрас и неговото правителство в Германия клони към нулата.

Освен това редица представители на правителството и на голямата коалиция интерпретират резултата от референдума в Гърция като генерален отказ от логиката на спасителните програми на еврозоната, който в замяна на помощта предвиждат строги реформи. Ето защо Меркел трябва да е доста убедителна, за да успее да договори подкрепата в Берлин.

Сценарий 2: Grexit

Ако гръцките власти не предоставят списък с реформи, или те не са задоволителни, срещата на върха на ЕС в Брюксел може да се превърне в кризисно заседание, поставящо основите на излизането на Гърция от валутния съюз.

Търпението на европейците ще е свършило, и те може да обявят официално, че няма основа за нова спасителна програма за Гърция. Вината ще бъде у Ципрас.

Освен това правителствените ръководители биха могли, поне между редовете, да препоръчат на Европейската централна банка да си направи нужните изводи. Без перспектива за нова спасителна програма управителят на ЕЦБ Марио Драги и останалите централни банкери биха могли да преустановят захранването на гръцката банкова система със свежи пари.

Въпреки това Драги не е склонен да взема еднолични решения. Той нееднократно заяви, че става дума за политическо решение, което трябва да вземат премиерите на страните членки.

Ето защо те трябва не само да установят провала на преговорите, но и да поемат отговорност за последствията. Първото би било фалитът на гръцките банки, а с това – и на държавата. А всичко това ще доведе до Grexit.

Сценарий 3: Grimbo

Правителствените ръководители не вземат ясно решение за бъдещето на страната.

Сценарият "Grimbo" – смесица от "Greece" и "Limbo" – като израз за нещо, което се проточва, е най-вероятен, защото никой не вярва, че след оглушителното "Не" на референдума в неделя Ципрас ще е склонен да приложи тежки реформи. Освен това останалите държавни ръководители няма да са склонни да формулират ясен отказ от по-нататъшни преговори. Това ще направи по-тежко положението за гуверньора на ЕЦБ Марио Драги и неговите колеги в Съвета.

Защото финансовото състояние на гръцките банки и на икономиката като цяло се влошава от ден на ден. До 20 юли, когато е падежът за изплащането на кредит в размер на 3,5 млрд. евро на ЕЦБ, банката ще трябва някак си да обяснява защо снабдява гръцките банки със свеж капиталов ресурс. След това ЕЦБ ще трябва да формулира неплатежоспособността на страната и да не приема гръцки облигации като залог.

Вследствие на това гръцките банки ще се сринат, ако в този момент не се постигне изненадващо европейско споразумение. Гръцкото правителство ще трябва да започне да печата собствена валута или да плаща заплати, пенсии и сметки с дългови облигации – търговски ценни книжа (краткосрочни задължения от тип IOU), но все още да запази и еврото като платежно средство. Тези IOU ще се обезценяват бързо спрямо еврото.

За гърците този сценарий ще е особено мъчителен, а най-късно през есента ЕС ще трябва да предостави хуманитарна помощ. Може би тогава ще се достигне до времето, в което отново ще може да се преговаря – или за нов спасителен механизъм, или за контролирано излизане от еврозоната.


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни