www.varchev.com

Как Amazon се превърна в най-ценната публична компания в света

Рейтинг:

12345
Loading...

Сега е ред на Amazon да застане на върха.

24 - годишната компания надмина Microsoft като компанията с най-голяма пазарна капитализация, достигайки $796.8 милиарда. Microsoft, която надмина пък Apple завзе първото място до преди месец, стигайки пазарна стойност от $783.4 милиарда.

Миналата година през септември месец Amazon достигна капитализация от $1 трилион, но заради колапса при акциите в края на 2018 г., компанията отбеляза едно от най-лошото си представяне за четвърт от годината от 2008 насам. Въпреки това, ралито при Amazon, което вече продължава няколко дена от началото на 2019 г., изведе компанията на първо място.

Има няколко причини поради, които инвеститорите продължават да са с бичи нагласа за акциите на Amazon, но най-вече те се свеждат до различните подходи за развитие и експанзия. Пет неща обаче наистина вълнуват инвеститорите.

Cloud

Докато "облака" на Microsoft расте с по-бързо темпо, web услугите на Amazon остават непреодолима сила. Според Synergy Research Group, годишните приходи от AWS надвишават $23 милиарда и заема 40% дял от публичния cloud пазар.

С милиони активни потребители, AWS има повее от 140 услуги за разработчици и бизнеса продължава географски да се разраства.

Доминантна сила в електронната търговия

Amazon се е разраснала като компания в различни бизнес направления през годините, но ядрото на фирмата остава електронната търговия. Половината от e-commerce продажбите в САЩ са през Amazon, а около 90% от приходите на фирмата идват от търговията на дребно. Има и място за растеж. Amazon държат само 5% от дела на всичките онлайн и офлайн продажби на дребно в САЩ. Фирмата инвестира много сериозно за развитие към други региони като Индия и да реализира успешно сливането си с Whole Foods.

Двигатели на растеж като здравеопазването, Alexa и рекламите

Една от силните сфери на печалба за фирмата е рекламата. Рекламата при Amazon спада към "други" бизнес сегменти, които са нараснали с 122% през третата четвърт, пресичайки границата от $2.5 милиарда. Все повече рекламодатели се пренасочват към Amazon.

Секторът на здравеопазването е друг голям сегмент, към който Amazon се целят след като миналата година закупиха онлайн фармацевтичната компания PillPack за около $1 милиарда. Банкирането е сфера, в която Amazon може да направи повече като миналата година компанията заяви, че работят по продукт, който да наподобява чеков акаунт.

Холивуд също е под радара на фирмата с реализирането на Amazon Studios. Компанията снима оригиналния телевизионни предавания и сериали, които Prime потребителите могат да гледат. Компанията не винаги генерира приход когато някой каже "Hey Alexa", но Amazon може да направи повече пари чрез развитието на Alexa и то когато повече потребители използват асистента за закупуване на различни неща. Услугата наскоро се интегрира Cortana на Microsoft.

Сплотен лидерски екип

Една от ключовите разлики между Amazon и другите технологични гиганти е тесния, сплотен и задружен лидерски колектив. CEO-то Jeff Bezos е събрал една свирепа и лоялна група от изпълнители на върха на компанията, като някои от тях са от години в компанията, ако не и от десетилетия. S-Team на Bezos както го наричат включва 20 изпълнителя и е известен със своята стабилност, което е част от културата на Amazon.

По-малко драма

Напоследък Amazon също се сблъска с доста трудности, включително пое и атаки от Donald Trump и се затруднява в търсенето на второ централно управление.

Но нито един от тези рискове не предполага директна заплаха за фирмата. Напълно контрастират с по-значителните проблеми на Apple в Китай и скандалите с поверителна информация обхванали Facebook. Поради това мнозина виждат акциите на Amazon за доста по-безопасни.

Източник: CNBC


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни