www.varchev.com

Кое се появи първо - блокчейн или биткойн? Честит 10-годишен рожден ден на Биткойн

BTC

Рейтинг:

12345
Loading...

От $0 до $19,891 (и обратно до $3,791.01 днес).

Преди време..всъщност преди точно 10 години, някой създаде биткойн, или пък беше блокчейн? Не съм напълно сигурен кое от двете се появи първо.

На него ден, никой (или поне много малко) не знаеше какво е това, но е сигурно да се каже, че създаде цяла култура от ентусиасти за дигитални валути, които с времето създадоха не само чисто нова валута от нищото, а и нов език заедно с това.

Никой не знаеше какво е блокчейн, или че копаенето може да е нещо, което няма общо с въглища, а с монети. Те го нарекоха криптовалута - като криптонит (ахилесовата пета на Супермен). Събираха ги в портфейли, но не като портфейлите, които дядовците ни са разнасяли. Може би някои от думите не бяха нови, но със сигурност имаха друго значение.

Тези същите хора бяха обсебени от идеята да се отделят от фиатните валути, данъците и правителствената регулация, манипулацията и безкрайното предлагане на валутата. Блокчейн не използваше нищо от това. Освен това, имаше само 21 милиона Биткойна. Все още не съм сигурен за ефекта от предлагането на другите криптовалути, като Ethereum, или Ripple, Litecoin, но предлагането на биткойн е ограничено.

Тези същите хора..или копачи..инвестираха в компютърни видеокарти на Nvidia, които разрешаваха алгоритми, които се нуждаеха от толкова електричество и генерираха толкова топлина, че миньорите извършваха тези дейности близо до хидроелектрически централи, където електричеството е най-евтино и в студена среда. Колкото по-студено, толкова по-добре, тъй като енергията, която консумираха тези машини, можеше да захрани малък град (това си го измислих).

Block 0

Така де, на 3 Януари 2009, Block #0 беше прехвърлен за 50 BTC. Беше получен в блокчейн и подпечатан с час 18:15:05. Нямаше комисионна. Нямаше и пазар по това време. Това дойде по-късно, когато "Историята на Биткойн" беше разказвана във всеки вестник, всяко списание и всяко бизнес телевизионно предаване. Marketing/Hype двигателя беше вече в пълна мощност. Историята започна с пълна сила през 2017 и цената тази година се покачи от $734 до $19,891.

Разбира се, къщата от карти започна да се разпада през 2018. Все пак, който е успял да изкопае тези първи 50 койна, би имал около $189,550.50 в портфейла си при текущи цени. Не лоша възвръщаемост за първия, който е успял да разгадае алгоритъма. Според легендата, създателя го е направил на ръка върху дъска с тебешир (и това си го измислих). Останали са само около 20,999.950 монети.

От тогава насам - поне според Wikipedia - в обръщение има общо 17,428,612. Въпреки това, с над 17.4 милиона портфейла по света, има около 3,571,388 биткойна останали. Започвайте да копаете, хора. Има около $13,539,167,621.88 свободни пари някъде там.

Какво става когато всичките биткойни са изкопани и има купчина свръх-компютри, които нямат какво друго да правят? (продавайте акциите на nvidia?)

Не знам. Може би този хайп ще започне за втори път. Цената - като всяка цена на пазара - се определя единствено от купувачи и продавачи. Докато има желаещ от двата вида, цената може да отиде навсякъде. Може да достигне безкрайността и дори и след нея - особено без предлагане.

За мен историята е малко заплетена и трудно може да се повярва. Въпреки това знам, че има цена и пазар (освен ако не е регулиран, какъвто може да бъде). Тази цена може да бъде очертана, а инструментите могат да бъдат приложени. Търговците, които не "получават" историята или не знаят откъде да започнат да си разменят монета, все още могат да гледат графиката и да извършват търговия с ограничен риск.

Например, поглеждайки седмичната графика на биткойн, понижението на цената я запрати под 50 периодната и 100 периодната. Всеки пробив беше мечи и водеше до засилване на импулса. Последната спирка идва на 200 периодната.

Трейдърите в "Bitcoin Land" защитават тази пълзяща средна от цял месец насам. Тя в момента се намира около $3236.46. Ако се задържи над нея, има шанс за купувачите. Пробив отдолу и понижението ще продължи.

Мисля, че ще е логично, ако през 2018 завърши и annus horribilis (това е латински за година на разрухата и лошия късмет) с теста на това ключово ниво. Все пак предната година завърши изключително близо до $20,000. А тази година завърши близко до друго ключово ниво - 200 периодната.

Означава ли това, че 2019 ще бъде година за повишения, просто не толкова големи, колкото през 2017 .. например нещо по средата? Или ще има повишение и после понижение?

Ще видим, но имам усещането, че тази 200 периодна ще определи нагласите поне за сега.

Честит рожден ден, Bitcoin. Направи доста за своите кратки 10 години.


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни