www.varchev.com

Кои са важните фундаментални новини, които всеки трейдър трябва да следи

Рейтинг:

12345
Loading...

Много валутни трейдъри се питат, кои са основните фундаментални новини, които трябва да следят и с които да се съобразят при вземането на решение за търговия. Тази статия ще обясни защо движенията на лихвените проценти са важни за стойността на валутите. Всяка национална валута има лихвен процент, който е като барометър за силата или отслабването на конкретната икономика.

Когато икономиката на страната се засилва с течение на времето, цените са склонни да растат, тъй като потребителите са в състояние да харчат повече от доходите си. Колкото повече пари изкарват, толкова по-голямо количество стоки и услуги консумират. Създава се тенденция на по-голямо количество пари а относително непроменено количество стоки, което води до повишаване на цените и инфлация.

Ако инфлацията може да се увеличава нерегулирано, парите ни ще загубят голяма част от своята покупателна способност и обикновените стоки като един хляб например, един ден може да достигнат до невероятно високи цени от $100 за хляб. Това звучи като малко пресилен сценарий, но точно това се случва в страни с много високи темпове на инфлация, като Зимбабве. За да се спре тази опасност, преди да стане късно, централната банка се намесва и повишава лихвените проценти, за да се спре инфлационния натиск, преди да излезе извън контрол.

По-високите лихви, правят заетите пари по-скъпи, което от своя страна възпира потребителите от закупуване на нови жилища, от използването на кредитни карти, както и заемането на допълнителни финансови средства. По-скъпите пари обезкуражават корпорациите да се разширяват, тък като голяма част от бизнеса се финансира чрез кредити.

В крайна сметка, по-високите лихвени равнища ще поемат своята роля на забавяне на икономиката до момента, в който централната банка ще започне да намалява лихвените проценти. Този път, намаляването на ставките цели да насърчи икономическия растеж и експанзията. Централната банка има деликатната задача да стимулира на икономическия растеж, като в същото време поддържа инфлацията ниска.

Страничен ефект от високите лихвени проценти е, че чуждите инвеститори желаят да инвестират в тази страна. Логиката е такава, каквато при всяка инвестиция - инвеститорът търси възможно най-висока възвръщаемост.

При нарастване на лихвените проценти, възвръщаемостта на тези, които са инвестирали в тази страна се увеличава. Следователно, налице е нарастване на търсенето на валутата на страната, тъй като инвеститорите влагат там, където лихвените проценти са по-високи.

Страните, които предлагат най-високата възвръщаемост на инвестициите чрез високи лихвени проценти, икономически растеж и растеж при вътрешните финансови пазари, привличат повече чуждестранен капитал. Ако фондовия пазар на страната се справя добре и се предлагат по-високи лихвени проценти, чуждестранните инвеститори са склонни да инвестират в тази страна. Това увеличава търсенето на въответната валута и води до покачване на нейната стойност.

Посоката на лихвения процент се посочва от централната банка, придружена с решение за целевия темп. Придружаващото изявление се анализира дума по дума, да се открие някакъв знак за това какво може да предприеме банката през следващата среща. Запомнете, че нивото на лихвения процент само по себе си е по-маловажно от бъдещите очаквания за движението му.

Високите и растящи лихвени ставки, в началото на икономическа експанзия може да генерират растеж и допълнителна стойност на валутата. От друга страна, ниските и понижаващи ставки може да сигнализират, че страната преминава през трудни икономически условия, което се отразява в намаляване на стойността на валутата.

В началото на 2009 г., световната икономика бе на дъното, когато кредитирането в САЩ започна да се размразява. Федералният резерв запази лихвените проценти в САЩ на най-ниски нива за всички времена, докато Резервната банка на Австралия започна процес на повишаване на техния лихвен процент до определено целево ниво.

Тъй като това бе в началото на икономическа експанзия, чуждите инвеститори в австралийски компании се нуждаеха от австралийски долари, за да инвестират. Тогава Форекс трейдърите започнаха да купуват валутната двойка AUD/USD в очакване на повишаване на търсенето на австралийския долар.

Тези трейдъри бяха възнаградени, когато обменния курс на валутната двойка AUD/USD започна 30-центовото повишение между 2009 г. и 2011 г. Покупка на един мини лот от 10,000 единици би донесъл на някой трейдър над $ 3000 плюс лихва


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни