www.varchev.com

Купете йената при криза? Не и тази година

USDJPY Daily Chart Bloomberg

Рейтинг:

12345
Loading...

Този вид трейд е широко познат на инвеститорите по цял свят: във времена на несигурност, побързайте да потърсите закрила като купите йени.

Тази година се породи обръщане на глобалната търговия, Donald Trump се оплака относно силата на долара - игнорирайки обичай, в който Щатските президенти избягват отворено да се намесват във финансовите пазари - и китайският Юан се срина.

И все пак йената остава относително слаба, превръщайки се в най-слабата валута в Г10 този месец.

Major Currencies, month-to-date performance

Статуса на йената като safe-haven не е под съмнение, подтиснат от почти 2-трилионния месечен търговски излишък на Япония. Но без масивни шокове на глобалните пазари, които да обезкуражат японските инвеститори от купуването на чуждестранни активи, йената най-вероятно ще си и остане слаба - над всичко останало заради факта, че централната банка на страната Bank of Japan изостава от своите конкуренти в спирането на монетарните стимули.


Тайните индикатори на банковите трейдъри


Инвеститорите се съмняват, че BoJ може агресивно да редуцира тези стимули, тъй като инфлацията остава доста под целта и корпоративните резултати се възстановяват със забавен темп.

BoJ дебатират промени в политиките, за да направят стимулите "по-сигурни", но това се отрази в само краткосрочно повишение на йената в понеделник.

"Bank of Japan все още поддържат монетарната си политика, което кара местните инвеститори да заемат йени и да купуват с тях чуждестранни активи", каза Anton Eser, CIO на Legal and General Investment Management.

Докато лихвените нива на САЩ се покачиха 7 пъти след 2016 година и Европейската Централна Банка планира да намали обратното изкупуване на облигации в края на 2018, BoJ продължава да закупува местни ценни книжа, макар и с по-бавни темпове.

Заради това японските инвеститори се очаква да продължат да наливат пари в чуждестранни активи, въпреки сътресенията на глобалните пазари.

Техните нетни покупки на чуждестранни активи достигнаха 1.5 трилиона Йени през Юни, най-високото ниво за последните почти 3 години. Въпреки несигурността около търговската война и администрацията на Trump, те инвестираха 371 млрд. йени в чуждестранни акции през първата седмица на Юли.

Japanese Investment in Foreign Stocks

Обаче, японските фондове все още не желаят да хеджират експозициите от американски активи за милиарди долари.

"Подозирам, че някои инвеститори намалят валутния хедж в свои инвестиции в чуждестранни облигации", каза старши трейдър в голяма японска банка, който пожела анонимност.


Топ правила на успешния трейдър


Японските фонд-мениджъри, които купуват 10-годишни щатски държавни облигации на напълно хеджирани начала печелят само 33 базисни пункта в доходност, сравнено с 50-60 bps миналата година. И докато Fed продължават да повишават лихвите, дори и предимството от доходността може да изчезне.

И спада в търсенето на йени от инвеститори на валутния форуарден пазар може да се превърне в намаляващо търсене на спот пазара.

"Цените за валутен хедж се покачиха драстично. Японските инвеститори спряха да се хеджират. Това ги спира да си купуват йени. Потока е за шорт на йената", каза Adam Cole, главен валутен анализатор в RBC в London.

Друг източник за продажба на йената идва от японските компании, които правят придобивания извън морето заради слабият икономически растеж и свиващата се популация в къщи. Според данни от Thomson Reuters, японските инвеститори са похарчили рекордните 13.0 трилиона йени за чуждестранни придобивания за първата половина на годината.

Това включва сделката между Takeda Pharmaceutical и листнатия на Лондон производител на медикаменти Shire Plc за $62 mlrd.

Първоначално сделката помогна да качи GBP с повече от 4% срещу йената в началото на Април, но през Май трейдърите започнаха да купуват долари на новините, че плащанията на Takeda към акционерите на Shire ще бъде в долари.

Japanese Yen Valuations

Търговските конфликти биха се счели за позитивни за йената заради покачващата се волатилност на глобалните пазари. Всъщност, това помогна да я смъкне надолу.

Япония е уязвима към търговска война. Автомобилите, например, съставят около 30% от износа към САЩ и новите тарифи биха наранили Токио и неговият търговски излишък.

Също, тъй като фонд-мениджърите по цял свят намалят своите чуждестранни инвестиции, много голяма част от тези средства всъщност отиват към производителите в САЩ, а не в хеджиращи инструменти - като йената например. Долара най-вероятно ще се облагодетелства от търговска война, тъй като щатите разчитат много по-малко на внос.

"Вместо движение към CHF или JPY, голямата разлика в лихвените нива в полза на Щатският долар в момента предоставя на инвеститорите силна алтернатива", каза Jane Foley, валутен стратег в Robobank.

Глобалните инвеститори сега държат най-голямата си позиция към щатски акции за последните 17 месеца, показа проучване на Bank of America миналата седмица. Притежания на други акции и релокация на парични средства към Япония паднаха за трети път в четири месеца.

Корелацията винаги е била висока между японските акции и йената, като и двете в момента губят позициите си, отбеляза Kamal Sharma от BAML. Това е много странно, защото по принцип слабата йена се отразява в силен Nikkei 225.

"Ако щатските пазари се сринат, тогава ще бъдем в напълно различна ситуация." каза трейдъра.
Но докато Wall Street са в risk-on настроение, долара ще бъде подкрепен срещу йената."

Източник: Reuters

Графика: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни