www.varchev.com

Къде да търсим индикации за следващата финансова криза

Рейтинг:

12345
Loading...

Широкото схващане е да се гледа ръста на GDP и ако той се понижава в продължение на шест поредни месеца то икономистите считат, че икономиката е в рецесия.

Въпреки това за трейдъри и анализатори има няколко изпреварващи индикации за настъпването на рецесия. Те се вглеждат на първо място в производствения сектор и по-конкретно в новосъздадените работни места. Това е така тъй като производствения сектор получава поръчки и сключва договори за по дълъг хоризонт напред и ако сектора изпита забавяне това се отразява на първо място в броя на новозаетите.

Друг показател, който икономистите следят е поръчките на стоки за дълготрайна употреба. Това са дъглосрочните активи на компаниите като техника за производство. Инвеститорите и мениджърите са по склонни да закупуват техника, която да се използва дългосрочно ако хоризонта пред икономиката е светъл и алтернативно са склонни към по-малко подобни покупки и инвестиции ако има страхове за икономиката.

Ако гледаме САЩ последните данни за новозаетите в производствения сектор, червената светлина би трябвало да започне да светва:

При United States Durable Goods Orders картинката е малко по-спокойна:

Въпреки това хаотичните спадове не могат да вдъхнат голямо спокойствие и позитивизъм, но въпреки всичко данните излизат над средните стойности за 4 месеца назад:

Ако анализираме икономиката на САЩ не можем да пропуснем и продажбите на дребно, които са основен компонент на GDP тъй като икономиката се движи от потребителите. В тази връзка е добре да се следи и потребителското доверие и до колко потребителите са склонни към покупки.

Излизайки от най-голямата икономика в света и гледайки по-мащабно:

Рисковете като търговската война САЩ-Китай вече звучи доста банално, а единствената последица, до която доведе е една много здравословна корекция на пазарите. Поглеждайки към Brexit и многото спекулации повечето анализатори очакват отлагане и този въпрос може да се проточи още две години и повече, което е първоначални спряган транзитен период.

Една от най-спряганите теории за причина на следващата световна криза е високото ниво на дълг в Китай. Въпреки това икономиста от Wells Fargo, Jay Bryson сподели пред CNBC's "Squawk Box Europe" преди шест месеца, че не вярва това да се случи. Причината според него е в това, че китайския дълг се държи в Китай, а не е разпръснат в цял свят както преди 10 години, под формата на CDO-та (Collateralized Debt Obligations).

Гледайки така на нещата единствения голям риск остават новозаетите в производствения сектор в САЩ. И там трябва да бъде насочено вниманието в следващите NFP в началото на април, като ново понижение би довело до шест поредни месеца на спад. Това вече би било притеснително от фундаментална гледна точка

Ray Dalio е един от гурутата в инвестирането, но дори той понижи оценката си за вероятна идваща рецесия в следващата година на 35%.

Ако попитаме друг от гурутата в инвестирането, Warren Buffet икономическите кризи и балоните на пазарите се създават от алчност. Той споделя, че мисълта на хората "Съседа ми е по-глупав от мен, а прави много пари, защо не и аз?" е пагубна и е причината за надуването на балоните на пазара, които рано или късно се пукат. Този сценарий не сработи с рухването на криптовалутите от началото на 2018 и световната икономика остана цяла отново.

Темите в който можем да търсим позитивизъм за бъдещото развитие на икономиките са AI и 5G. Широкото схващане, че изкуствения интелект ще отнеме голям брой работни места и това е опасност за икономиката е напълно грешно. AI няма да свърши с навлизането си а напротив, нуждата от поддръжка и въвеждане ще създаде повече работни места от колкото ще ликвидира според водещи световни проучвания и този процес ще продължи доста по дълго от 2 3 години, като периода на навлизане е спряган да продължи поне до 2030 година. 5G доста модерно в последните месеци, като Trump и други световни лидери вече говорят за 6G е сфера, която също ще създаде много нови работни места и успоредно с това ще създаде нова огромна вълна на потребление.

Малко по-нестандартно очакване е че следващата икономическа криза ще настъпи от кибер атака или срив в мрежата за електрозахранване. Въпреки че това звучи като научна фантастика това е събитие, което не сме виждали до сега в историята. На фона на милиардите който се харчат ежегодно за киберсигурност тази потенциална причина не бива да бъде подценявана. Ако някоя сутрин се събудим и нямаме достъп до своите пари поради кибер атака това ще всее смут и може да причини криза в голям мащаб.


 Trader Nikolay Georgiev

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни