www.varchev.com

Ликвидността: основен проблем за трейдърите и през 2020

Рейтинг:

12345
Loading...

Щатските пазари навлязоха в новата година със записването на нови рекорди. Трейдингът на тях обаче изглежда е станал по-труден отколкото изглежда.

Ликвидността - колко бързо продавачите могат да намерят купувачи и колко бързо купувачите могат да намерят продавачи - продължава да се понижава. Това може да доведе до по-високи разходи и увеличаване на волатилността в цените. Този проблем може да засегне трейдърите без значение техния капитал. Пенсионните фондове може да не успеят да хеджират позициите си, а retail трейдърите да се наложи да скачат от акция на акция.

Ликвидността е трудно измерима, но ще остане основна тема за инвеститорите и през 2020.

Основното притеснение на клиентите към инвестиционните банки през 2019 беше ликвидността. През 2019 FED също утежниха ситуацията, отчитайки ликвидността като сериозен риск за финансовата система на САЩ.

Ликвидността при S&P500 остава слаба след значителното пропадане в края на 2018, началото на 2019. При индивидуалните акции, стойностите са най-ниските за последните 10 години. Друг неочакван проблем също оказа своето негативно влияние върху паричните пазари през 2019, което накара FED да наводнят системата с временно финансиране. Дори търгуването на индивидуални акции през сезона на отчетите става все по-трудно. Ликвидността през този период изглежда значително намалява, което се наблюдава през последните четири четвърти, стигайки до най-ниските си нива от 2008 насам. Проблемът е, че когато липсва ликвидност, едно поевтиняване на пазарите може бързо да се превърне пропадане и процеса на търсене на дъно да се удължи.

Един корпоративен анонс тези дни може да доведе до по-мощно разлюляване на акциите на компанията. Това нарушава очакванията на инвеститорите и тяхното позициониране, защото очакваната тяхна цена за вход може да бъде подмината по-рязко и по-агресивно.

Трудно може да се определи една основна причина за ниската ликвидност, но факт, е че това води до сериозна промяна в начина на инвестиране. От финансовата криза през 2008 насам, големите банки вече извършват почти половината трейдинг активност с навлизането на HFT и по-сериозната активност на ETF-ите. Според някои анализатори това засилва пасивното инвестиране, при което инвеститорите се опитват да следват пазарите чрез фондовете, а това само задълбочава проблема.

Междувременно, трейдинг фирмите започват да напускат някои от кътчета от пазарите, а фирмите, които са посредниците между трейдърите и централните клирингови къщи напускат бизнеса.

Трейдърите споделят, че по различен начин се справят с този проблем. Например един голям техен трейд го разбиват на по-малки части, които по-лесно се управляват. Създават се обстоятелства цената на една акция може да се движи толкова бързо, че една голяма сделка частично могат да я затворят, а останалата част поради неизпълнението им я канцелират. Това пък на своя страна увеличава и разходите при тези маневри.

Въпреки, че ликвидността е проблем за инвеститорите от години, темата наскоро стана гореща. През ноември, FED предупредиха за този риск.

Последните две години върху пазарите оказаха влияние и други неочаквани фактори, което повиши притесненията в инвеститорите за по-сериозни пробойни във финансовата система. FED инжектираха пари в паричните пазари през септември за първи път от десетилетие след финансовата криза. Недостигът доведе до резки покачвания в цените на overnight заемите или т.нар. REPO. Това не засегна само ликвидността при акциите, но и при облигациите.

Един от най-силно търгуваните ETF-и - SPD S&P500 ETF Trust, който следи S&P500 е също афектиран. Броя на акциите, които са налични за продажба при най-добри цени е намалял за последните 10 години, стигайки до най-ниските си нива през 2018.

Някои анализатори казват, че рисковете ще се засилят още повече при турбулентна ситуация на пазарите или ако трейдърите продават своя цяла позиция наведнъж.

Изглежда, че всеки път имаме криза с ликвидността когато всички се опитват да продадат един и същ актив в един и същ момент. Представете си ако това се случи в момент на паника и всички търсят "изхода" внезапно. Това ще доведе до изключително много повече волатилност отколкото са очаквали.

Източник: The Wall Street Journal


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни