www.varchev.com

Макро хедж фондовете - изчезващите динозаври

Рейтинг:

12345
Loading...

Миналата седмица, Louis Bacon реши да напусне играта. След 30 години на върха в индустрията, Bacon затвори своя Moore Capital Management, което е разбираемо. Но е и символично затова как макро хедж фондовете като Moore се справят през последните 10 години.

Много от трейдърите, които прибираха печалби от сеизмичните икономически трендове напоследък започват да изпитват затруднения. Миналата седмица също още един макро хедж фонд затвори. Stone Milliner Asset Management, който  управляваше $3 милиарда, основан от последователите на Bacon. Това е само част от редицата закривания на този тип фондове, като Passport Capital и Eclectica>

Като цяло хежд фонд индустрията усеща насрещни ветрове, като представянето по всички фронтове е слабо. Парите на инвеститорите продължават да се оттичат от тях, а закриванията започват да изпреварват откриванията за пета поредна година.

Макро фондовете все още управляват $245 милиарда, въпреки изтичането на парични потоци в размер на $23 милиарда през тази година. Няколко от най-големите като Brevan Howard, Caxton Associates и Tudor Investment претърпяват нещо като ренесанс напоследък.

Един от основните елементи, който държи хедж фондовете активни и липсва в момента е волатилността. Истината е, че пазарната волатилност е в низходящ тренд вече от години. Настрани от случайните изблици на турболентност, акциите, облигациите, суровините и валутите стават все по-тихи. Широко се подразбира, че пазарното спокойствие е постигнато с ниските лихви и количествените улеснения от централните банки, които оказаха огромна роля. Но трябва да се има предвид и макроикономическото спокойствие.

Това може да ви звучи странно, имайки предвид какво беше по време на финансовата криза през 2008. Все още тегне спомена от хаосът в Европа и периодичните мимолетни кризи в EM пазарите. Светът има усещането, че обстановката не е стабилна. Въпреки това, икономическите данни са внушителни, представяйки ни картина на стабилност.

Инфлацията е пример, който можем да приведем към спокойната макро среда. Тя все още остава силно резистентна и на бумовете и на спадовете през последните 20 години.

Това е трудна среда за хедж фондовете, които се специализират в акумулирането на печалби от икономическите тенденции и аномалии. Разбира се, тази ера на спокойствие би се разбила във всеки един момент, което веднага ще се отрази позитивно на фондовете. Много от техните тактики обаче като например използването на глобалните парични потоци за анализирането на пазарните промени вече системно се експлоатират от quant фондовете. Пазарът се е променил с по-кратки трендове, които компютрите експлоатират по-добре и по-ефективно.

Трудно се намират и вече таланти. Повече макро мениджъри са учили занаята на трейдинг бюрата в инвестиционните банки. Те обаче понесоха поражения по време на финансовата криза и бяха затрити. Да си добър market - maker е вече фундаментално трудно като  умение. Това повдига въпроса за следващото поколение от макро хедж фонд мениджъри.

Винаги ще има възможности в конкретни ниши, като например изкусно оформените трейдове около политически събития, които машините винаги ще се опитват да хванат от по-рано. Макро хедж фондовете все пак едва ли ще изчезнат напълно. Те обаче със сигурност ще изглеждат много по-различно от сега. Ще се трансформират от титаните в индустрията... в нещо друго.

Източник: The Financial Times


 Trader Martin Nikolov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни