www.varchev.com

Най-добре и най-зле представителите се пазари за 2018 година

Globe

Рейтинг:

12345
Loading...

Големите фондови пазари в света претърпяха най-лошата си календарна година от времената на финансовата криза насам през 2018, оставяйки мнозина глобални инвеститори в страх за бъдещи понижения в идните месеци.

Бушуващите търговски напрежения между най-големите икономики в света, растящите притеснения около растящите нива на лихвите и геополитическите проблеми - като Brexit - разбиха финансовите пазари миналата година.

С малко разрешения и много проблеми, пазарните участници се притесняват за бъдещите си балансови стойности.

Нека да разгледаме най-добре и най-зле представителите се пазари за 2018 година

Украйна +80.39%

Украинският индекс PFTS скочи с над 80% през 2018, според данни на Refinitv, лесно превръщащ се в най-добре представил се в глобален план.

Това покачване стана факт въпреки искането на Украйна за помощ от международните си партньори в ЕС и НАТО, след като Русия конфискува три морски кораба и 23 члена на екипажа в края на ноември. Инцидентът се случи в Керченския проток, канал, който разделя Азовско и Черно море, на юг от Украйна и Русия.

Македония +30.41%
Blue Chip MBI 10 индекса на Македонската Фондова Борса (MSE) нарасна с близо 1/3 през 2018.

Това се случи, след като страната постигна пробив в споразумението с Гърция за уреждане на дългогодишен спор за името на държавата.

Скопие се съгласи да промени името на страната си на Република Северна Македония през юни, като ефективно премахва възприятията на някои, че притежава териториални претенции към гръцката провинция Македония. Този ход все още трябва да бъде ратифициран от парламентите на Македония и Гърция.

Катар +20.87%

Qatar Stock Exchange нарасна с над 20% през 2018. Малката държава от Персийския залив официално напусна ОПЕК във вторник, като прекрати членството, което се състоя повече от половин век.

Доха обяви, че ще напусне групата в Близкия изток малко преди критична среща между влиятелния петролен картел и неговите съюзници през декември.

От юни 2017 г., Саудитска Арабия - заедно с три други арабски държави - съкрати търговските и транспортните връзки с Катар, обвинявайки страната в подкрепа на тероризма и регионалния си конкурент Иран.

Катар отрича твърденията, заявявайки, че бойкотът пречи на националния му суверенитет.

UAE +11.75%

ADX General Index на UAE нарасна с над 12% за 2018 година. Министърът на икономиката на ОАЕ Султан bin Saeed al-Mansuri заяви пред репортери в началото на декември, че очаква втората по големина икономика на арабския свят да нарасне между 2,5% и 3% през 2019 г. Прогнозите са в съответствие с прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ).

Венецуела -94.89%

Най-зле представилият се фондов пазар през 2018 г. е Венецуела. Страната, засегната от кризата, срина повече от 94% от индекса на IBVC, тъй като президентът Nicolas Maduro се опитва да сложи край на продължителен период на икономическа криза в богатата на петрол нация.

Аржентина -50.2%

През 2018 г. Аржентина се опита да се справи с още една финансова криза.

Индексът на фондовата борса в Южна Америка затвори повече от -50% през 2018 г., след като Буенос Айрес се оказа в епицентъра на финансовата спирала на развиващите се пазари.

Възникващите пазари са засегнати от повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ, което е довело до повишаване на стойността на долара спрямо други валути, което прави по-скъпо връщането на деноминирания в долари дълг. Търговските войни също бяха фактор и те вредят на цените на суровините. Стоките са важни източници на приходи в развиващите се пазари.

Турция -43.35%

Както валутата на Аржентина пострада миналата година, валутите на други нововъзникващи пазари спаднаха със симпатия - с лирата на Турция също се регистрираха резки загуби.

Политическите разногласия между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата централна банка доведоха до пазарни нерви и, усложнявайки нещата още повече, задържането на Турция от американския пастор Andrew Brunson бе източник на продължаващо напрежение през 2018 г. Повръщайки отношенията между Вашингтон и Анкара, започна разправата в Турски активи, преди Brunson да бъде освободен в средата на октомври.

Китай -28.64%

Shanghai composite на Китай изгуби повече от една четвърт от стойността си през 2018 г., тъй като търговските напрежения с САЩ се запазиха.

Президентът Donald Trump и китайският лидер Xi Jinping обявиха 90-дневно прекратяване на огъня в началото на декември, но външните наблюдатели остават дълбоко скептични по отношение на шансовете Вашингтон и Пекин да се съгласят на всеобхватен търговски пакт в предложения срок.

Източник: CNBC

Снимка: pixabay.com


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни