www.varchev.com

На фондовият пазар, гледайте какво знаят, не какво правят

Wall St

Рейтинг:

12345
Loading...

Не е тайна, че технологичното умение може да оформи бъдещето на компанията.

Оказва се обаче, че технологичното умение създава и скрити връзки, които могат да оформят бъдещето на компаниите, които изглеждат съвсем различни на повърхността.

Ново проучване, ръководено от Charles M.C. Lee, професор по счетоводство в Stanford Graduate School of Business, открива, че хитрите инвеститори могат да използват тази технологична близост, за да предскажат как ще се представи цената на акцията през следващите месеци.

„Технологичната способност води до растеж, но тези възможности не се проявяват изолирано“, казва Lee. „Съществуват припокриващи се технологии, подложени на общи шокове, и има разливи на знанието. Нашата основна хипотеза е, че инвеститорите не разбират съвсем тези по-странни връзки между компаниите."

Lee не говори за очевидни прилики, като тези между компаниите за смартфони и безжичните оператори или между конкурентни платформи за социални медии.

По-скоро той говори за сходство в основната експертиза, тъй като е отразено във видовете патенти, които компаниите получават.

Биотехнологична компания, която произвежда фармацевтични продукти, е в съвсем различен бизнес от компания, която прави оборудване за анализ на генни последователности. Но ако и двете компании имат голям дял от своите патенти в молекулярната биология, казва Lee, те може да са „технически връстници“ и да бъдат по-взаимосвързани, отколкото първоначално оценяват инвеститорите.

Ако това действително е така, теоретизира Lee, на борсата може по-бавно да си проличи, че важните новини за една компания са важни и за много от тези скрити техни съмишленици. Това би представлявало информационно изоставане и би създало възможност за проницателни инвеститори.

Фирми, които се конкурират на различни пазари и индустрии, фирми, които не бихте помислили под един знаменател, всъщност са доста близки по отношение на техния технологичен опит. Жизненият им път ще се движи заедно.

„Нашата хипотеза беше, че когато на вашите технологични колеги се случват добри неща, вероятно това ще се случи и с вашата компания“, казва Lee.

Lee и неговите колеги - Stephen Teng Sung от градския университет в Хонконг, Rongfei Wang от Пекинския университет и Ran Zhang от China Investment Corp. в Пекин - потвърдиха интуицията си, анализирайки десетилетия от исторически данни за технологичната близост и възвръщаемостта на акциите.

Първата стъпка е да се идентифицират техническите партньори въз основа на това колко патентите им са концентрирани в около 700 различни категории технологии.

Втора стъпка е да се тества инвестиционната стратегия чрез пускане на хиляди компютърни симулации. По същество изследователите тестват какво би се случило, ако систематично са купували или продавали акции на компании въз основа на това дали портфейлите на техни технически партньори са се представили по-добре или по-зле от пазара.

И както се и очакваше, с проучването се достигна до заключението, че стратегията говори. Заемането на дълги позиции на компании с добри технически връзки и къси на компаниите със слаби такива генерира месечна възвръщаемост, която е с 1.17% по-висока от тази за други инвестиции със съпоставими рискови фактори.

Според проучването, стратегията се представя най-добре, като прогнозира движения в цените на акциите за следващите 6 месеца и не чак толкова добре за по-дълъг период от време.

Анализаторите откриха също, че инвестиционната стратегия работи по-добре за компаниите, които привличат сравнително малко контрол от анализатори и професионални инвеститори. Това е така, защото информационните изоставания стават много по-кратки, когато повече хора обръщат голямо внимание.

Голямото заключение, според Lee е, че технологичните компании могат да бъдат както много по- еднакви, така и много по- различни от, това, което се вижда на повърхността.

"Компании, които са на различни пазари и индустрии, фирми, които не предполагаме, че могат да бъдат поставени под общ знаменател, всъщност могат да бъдат доста близки във връзка с тяхното технологично развитие", каза Lee..


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни