www.varchev.com

Пет мита, които ще разбият представите Ви за златото

FED vs Gold price

Рейтинг:

12345
Loading...

През последната година, когато инвеститорите станаха свидетели на куп катаклизми от корекция на фондовите пазари, понижение на долара, заплахите от страна на Северна Корея, войната в Близкия Изток до търговската война, която се разрази, златото изглежда, че имаше най-добри перспективи за покачване. Уви, ценния метал изтри над 15% от стойността си.

Защо? Питат се голяма част от инвеститорите на дребно, на фона на покачващата се геополитическа и икономическа несигурност.

Ще разгледаме пет мита за златото, чието изключване ще доведе до разбирането на текущия спад.

1. Повишение на лихвите на ФЕД води до понижение на златото

Това е тотално грешно разбиране, което статистиката прави на пух и прах. Нека разгледаме графиката отдолу.

Ключовият двигател на златото всъщност е доларът. Малко активи имат по-силна обратна връзка с индекса на Bloomberg Dollar Spot. 120-дневната корелация е -0.6, което показва, че металът и валутата обикновено се движат в обратна посока. Други активи, които се оценяват в долари, особено стоки, също имат обратни корелации, но при златото е най-силна.

2. Dow пада, златото расте! Дали?

Като актив считан за Safe Haven, златото се очаква да се покачва, когато индексите се понижават, нали? Не точно. Корелацията между ценния метал и индексите клони към нула... по точно 0.03 през последното десетилетие. Привлекателността на златото като Safe Haven се понижи рязко в полза на обратните ETF's, които предлагат доста по-добра доходност по време на несигурност.

3. Физическия пазар няма значение

Друго предположение е това, че потребителите на физически метали, като купувачи на монети, бижута и индустриални компании, оказват слабо влияние върху цената. В края на краищата златото е актив, чието ценово движение се диктува от търсенето в реалната икономика. На графиката отдолу се забелязва рязкото понижение на злато в Индия, която е вторият най-голям купувач на физическо злато в света.

В резултат на това и още ред причини, точно в началото на годината ценния метал започва своя низходящ тренд.

4. ETF-те не оказват влияние

Борсово търгуваните фондове, които търгуват със злато могат да имат извънредно влияние върху по-широкия пазар. Борсово търгуваните фондове държат еквивалента на близо две трети от добива в световен мащаб. Подобен обем няма как да не продиктува настроенията на пазара на злато . Графиката отдолу го доказва.

5. Централните банки разпродават злато за да предотвратят кризи

И накрая следва въпроса дали продажбите на злато могат да дойдат на помощ за страни с външен натиск върху ликвидността. В продължение на години, различни епизоди на финансовите сътресения в развиващите се пазари и дори в Южна Европа предизвикаха спекулации, че може да има възникваща продажба на злато, държана от централните банкери. Рядко обаче това работи по този начин. Големите продажби рискуват пазарите да предизвикат спад на световните пазари, а това допълнително би влошило ситуацията.

Инвестирайки активно в злато е добре да вземем предвид горните редове и да се абстрахираме от митовете обхванали пазара, които неминуемо водят до загуби при голяма част от трейдърите, особено при начинаещите.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Petar Milanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни