www.varchev.com

Повечето инвеститори очакват пазарна корекция до края на годината, но не се притесняват от нея

NYSE trading floor

Рейтинг:

12345
Loading...

Независимо от това колко внимателно гледате новините или портфолиото си, вероятно сте наясно, че фондовият пазар бележи само печалби след печалби тази година. Но тази победна серия няма да е безкрайна. Ако историята ни е научила на нещо, то е,че корекция винаги има, и тя е повече от 10%.

От проучване на Wells Fargo стана ясно, че 54% от инвеститорите очакват пазарна корекция преди края на 2017 година. Въпреки това, повечето хора не правят почти нищо за да се предпазят от нея. Само 40% от инвеститорите ре-балансират портфолиата си за да се предпазят от волатилността, докато само 18% продават акции за да се предпазят ос бъдещи загуби.

Ако не разбирате от фондовите пазари бихте казали, че тези, които не правят нищо по въпроса са луди. Но в действителност, тези, които оставят позициите си всъщност вземат правилните решения.

Корекциите са нормални. Лесно е да се паникьосаш, когато корекцията започне. Все пак никой не иска да губи пари. Но важното при тези пазарни корекции е, че те са нещо напълно нормално. Между 1965 и 2015, S&P 500 претърпя 27 корекции от 10% или повече. И въпреки това, във всеки един от случаите, той е съумял да се възстанови.

Не само, че тези корекции са нормални, а и те не продължават дълго време. Погледнато в дългосрочен план акциите винаги се възстановяват и превъзмогват пазарните корекции. Така че ако имате търпението и решителността да оставите позициите си по време на корекция - те най-вероятно ще се възстановят.

Голяма част от причината хората да губят пари е, че в такива ситуации те действат нерационално и базирано на емоции. В минутата, в която позициите им почнат да губят пари, те излизат от тях и продават, като си мислят, че по този начин минимизират загубите си. Това, което трябва да се запомни в случая е, че в момента, в който цената започне да пада, вие не губите пари. Вие губите пари, когато излезете от сделката. С други думи, ако овладеете емоциите си и останете хладнокръвен, позициите ви най-вероятно ще се възстановят, без значение дали става дума за седмици, месеци или години.

Така че какво трябва да се направи, ако пазарите наистина навлязат в корекция тази година? Нищо. Не правете абсолютно нищо.

Сега, има и едно изключение. Ако планирате да осребрите позицията си в краткосрочен план, защото имате нужда от парите - тогава най-добре би било да обърнете част от експозицията си в облигации, или дори пари в брой.

Да реагирате на пазарните корекции е добър начин да бъдете изхвърлен от пазарите, така че не го правете. Дръжте се здраво, изчакайте търпеливо, и ако историята се повтори - ще излезете от ситуацията без да сте правили абсолютно нищо.

Източник: Bloomberg Pro Terminal

Jr Trader Alexander Kumanov


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни