www.varchev.com

Сезонни трендове: Един добър начин за трейдинг

Рейтинг:

12345
Loading...

Търгуване според сезона се използва при модели, които се появяват през определени годишни сезони и Markus Heitkoetter, трейдинг експерт от Rockwell Trading представя стратегия за търговия на базата на сезонни промени.

Чували ли сте някога за търговия според сезона? Това е един добър начин за трейдинг защото можете да търгувате с малки акаунти, нуждаете се от само няколко минути на седмица, за да разгледате графиката и може да ги търгувате като допълнение на текущата ви стратегия.

Наистина ли може да търгуваме спрямо сезонните изменения на даден инструмент? Може да заложите, че е така. Да вземем например в момента е юни месец, месецът в който стартира сезонът на гриловете. А какви са най-използваните храни за грил - хот дог и наденички. През лятото семействата, които си почиват, предпочитат прясно сготвеното. Сандвичите на грил са най-често използваните храни през периода. Като цяло хората използват и търсят по-леки меса, като свинското, по време на лятото и за това продажбите и цените на свинското през юни, юли и август се повишават.

От друга страна царевицата се бере Октомври или ноември, което означава, че цената през летните месеци е по-ниска.

Друг пример е цената на бензина. Забелязали ли сте, че цената на суровината се покачва през летните месеци, когато се планират големите почивки?

Няма изненади и тук. Използването на суровината през летните месеци се повишава, заради сезона на ваканциите, когато семейставата пътуват хиляди километри с колите си, за ваканциите. Традиционно повишението на цената стартира в края на май и приключва през първата седмица на септември.

Всяка година до сега индустрията превключва от производството на петрол за отопление към бензин. Тъй като и времето се стопла и условията за шофиране стават много по-добри, използвеането на бензин се повишава значително. Но също така индустрията трябва да предвиди повишението на търсенето и да повиши запасите. Комбинацията от повишено търсене и запаси ясно показва за възможността за поскъпването на цената на петрола.

Какво се случва на финансовите пазари? Някога чували ли сте израза „Продавай през май и изляз от пазара?" Нека да погледнем графиката по-долу:
Както виждате месечната възвръщаемост на индекса S&P 500 се понижава рязко от юни до септември.

Как да се възползваме от сезонните изменения? Като цяло можете просто да се доверите и след като направите проверка за предишните години да продавате царевица и да купувате бензин. Но когато търгувате със суровини има риск от лимитирани движения в противоположна на вашата посока. Но какво ще се случи, ако цената на петрола се понижи въпреки сезона? Тогава можете да търгувате фючърси на дадената суровина.

Когато търгувате с фючърси е най-трудно да определите точно кой фючърс да купувате и кой да продавате. При трейдинга текущата цена на фючърса, който изтича следващия месец е по-волатилна, отколкото цената на фючърса от следващия месец. Ако желаете да търгувате суровини е добре да купувате фючърса, който ще приключи следващия месец и да продавате фючърса за по-следващия месец.

Използвайки по-горното твърдение вие ще трябва да купувате фючърса за юли, а да продавате фючърса за август на петрола. Ако случайно няма големи изменения в цената вие ще може да спечелите малко и то без да рискувате голяма загуба на акаунта. А в същото време, ако цените се сринат, вие ще губите пари по фючърса през юли, но все пак ще сте запазен донякъде от продадения фючърс за август.

Какви са предимствата на сезонната търговия с фючърси:
• Понижаване на риска. Както обяснихме по-горе ако цената не върви във вашата посока, няма да загубите много, защото сте хеджирани.
• По-ниски изисквания за марджин. Тъй като сте напълно хеджирани няма да имате големи марджин изисквания по акаунта.
• Минимално време за следене на графики. Няма да е нужно да сте постоянно на компютъра и да следите позициите си. Ще гледате на дневна графика за по няколко минути и ще определяте целта и стопа на позициите си.
• Голям процент на печалба. Както обяснихме в началото, сезонноста в цената на стоките съществува и само някакви екстремни ситуации може да променят това.
Когато сте нов в трейдинга, или търгувате отскоро, трябва да обмислите възможността за сезонна търговия, особено ако имате малък акаунт или малко време, за да наблюдавате пазара.


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни