www.varchev.com

Тарифите на Trump = атомна бомба за европейските компании

Steel Industry

Рейтинг:

12345
Loading...

Решението на Donald Trump да наложи тарифи върху стоманата и алуминия може да доведе до сериозни смущения за компаниите в Европа, заяви бизнес представител в CNBC в понеделник, който коментира, че президентът на САЩ е трябвало да предприеме по-малко строги мерки за защита на своя вътрешен пазар.

Съюзниците на САЩ, включително Европейският съюз и Япония, се надяват да бъдат изключени от новите тарифи, които Тръмп обяви миналата седмица. Решението да се вдигнат таксите за внос на стомана с 25% и алуминият с 10% може да навреди не само на тези индустрии директно, но и на производителите на автомобили и на строителните фирми, които използват суровините. Тръмп реши, че тарифите ще бъдат най-добрият начин за справяне с свръхкапацитета в тези сектори и ще се основава на аргумента за националната сигурност.

"Това е един изключителен механизъм, който рядко се използва. Счита се за атомна бомба, защото да използваш това е все едно да кажеш: "вижте, в момента се намираме на ниво, на което не може да се използват антидъмпингови и антисубсидийни мерки," казза Luisa Santos, директор Международни Отношения в BusinessEurope.

Антидъмпинговите мерки са тарифите за защита, които правителството налага на вносните стоки, които са по-скъпи на своя вътрешен пазар. Антисубсидиите са мита, които се налагат върху вносни продукти, които получават някаква финансова помощ от собствените си правителства, тълкувани като нарушители на пазара.

"Не мисля, че има сериозни смущения на пазара в САЩ, които да оправдават тези тарифи", добави Santos

Налагането на метални тарифи би имало отражение върху експортно ориентираните компании в Европа. Например САЩ са дестинация номер едно за износа на автомобили в ЕС както по отношение на дялове (приблизително 20 процента), така и по стойност (почти 30 процента).

Европейските и японските търговски представители се срещат с представители на САЩ тази седмица, тъй като търсят яснота относно това какво е необходимо за изключване от новите тарифи.

САЩ решиха да освободят Канада и Мексико от новите задължения миналата седмица и заявиха, че други страни могат потенциално да бъдат изключени.

"Въпросът е, че тези мерки засягат предимно американските съюзници, които твърдят, че мерките са насочени към Китай, но това е основно Канада, ЕС, Япония, Южна Корея, това са естествени съюзници на САЩ", каза Santos.

"Ако изключат всички тези страни, няма много страни, които ще бъдат обект на мерките", добави тя.

Междувременно европейските предприятия за производство на стомана и алуминий се подготвят за срив на местните цени, ако тарифите наистина се прилагат в техния регион. Charles de Lusignan, от стоманодобивната асоциация за Европа, каза , че в крайна сметка тарифите биха могли да означават крачка назад за Европа, като фирмите съкращават хората, съкращават инвестициите и също така и иновациите.

"Трябва да действаме незабавно, защото щетите ще станат факт в рамките на първите няколко седмици", каза той. "Всъщност може би вече се случва, защото очевидно един износител знае, че стоманата може да бъде блокирана в бъдеще, така че започва да я изнася от сега."

Така че е възможно да видим засилване на вноса сега, дори и тарифите да не са все още приети.

Източник: Bloomberg Pro Terminal

Jr Trader Alexander Kumanov


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни