www.varchev.com

Топ 10 инвеститорски истории на десетилетието

Рейтинг:

12345
Loading...

2010 – "The Flash Crash"

Skynet се самоосъзнава през 1997 г. в The Terminator. На фондовия пазар покачването на машините стана очевидно през 2010 г. с флаш катастрофата. Американските фондови борси отбелязаха бърз и безпрецедентен спад през май, който понижи Dow с 998.5 пункта за минути.

При подготовката на инвеститорите за най-лошото, пазарът се самоосъзна и се затвори на едва 3%. Падането беше усложнено от алгоритмична и високочестотна търговия, тъй като машините реагираха на първоначалните спадове и продажби. Когато официалният доклад на регулатора излезе през септември, причината бе определена в поръчка за продажба на взаимен фонд за 4,1 милиарда долара.

2011 - Преокупацията на Wall Street

Протестът беше организиран от групата за защита на потребителите.
Скандиранията "Ние сме 99%!" Избухна около Уолстрийт през септември, когато гневът от последиците от финансовата криза и нарастващото неравенство на доходите се превърна в движение. Окупиращи протестиращи Wall Street, стоящи в долният парк на Манхатън почти два месеца, докато не бяха изгонени.

Същата тази година с ядрената катастрофа във Фукушима, Арабската пролет и починалият основател на Apple (AAPL.US), Steve Jobs.

2012 -  Mario Draghi с обещанието " На всяка цена."

В Лондон през юли президентът на ECB President Mario Draghi обеща да използва всички средства, необходими за спасяването на еврото. Страните от еврозоната бяха изправени пред лавина от дългове, но един човек беше готов да се възползва от помощ, избягвайки онова, което мнозина виждаха като предстоящия срив на единната валута.

"В рамките на нашия мандат ECB е готова да направи всичко необходимо за запазването на еврото", каза той. "И повярвайте ми, това ще бъде достатъчно." ЕС все още е обвързан с отрицателни лихвени проценти, но еврото все още действащо.

2013 - Спад в златото

След 12 годишна продължителна печалба, продажбата на злато, която мнозина прогнозираха, най-накрая се материализира. Цените на златото спаднаха с над 25%, като отидоха от 1660 до около 1200 долара. Световната икономика беше на сигурна основа и имаше спекулации, че централните банки ще започнат затягащ цикъл, наранявайки скъпоценния жълт метал. Цените също бяха силно засегнати в двудневен период с опасения, че Кипър ще ликвидира златните си резерви.

2014 – Alibaba IPO

Китайският гигант за електронна търговия Alibaba (BABA.US) затвърди своето място в историята на пазара през септември, когато стана най-голямото публично предлагане. Имайки предвид опцията за овърлотиране, компанията събра 25 милиарда долара, докато дебютира на фондовата борса в Ню Йорк. Акциите струваха $ 68 на акция от първия ден, като затвори близо до $ 94. публично.

Също така тази година цените на петрола бяха засегнати, когато започна крaкинг бумът, Русия нахлу в Украйна, Bank of America (BAC.US) плати близо 17 милиарда долара за уреждане на обвиненията за измама, водещи до срив на предишното ниво на производство.

2015 - Китайските балонирани акции

Графикът на индекса в Шанхай за 2015 г. би затруднил дори и най-сезонния треньор. След огромен, бърз старт, акциите на Китай процъфтяха също толкова бързо. Причината беше класически проста: оценките просто бяха надхвърлили бизнес резултатите. Китайският пазар, доминиран от инвеститори на дребно, повиши цените на заемите (с много насърчение на правителството).

Обезценяването на renminbi също не помогна и правителството беше принудено да предприеме редица спешни мерки, включително възможността за лишаване от свобода за кратки продажби. Всичко казано, Shanghai Composite спадна от малко над 4600 през май до малко над 3000 през септември.

Други новини включват ECB, която стартира програмата си за обратно изкупуване на облигации, сливането на Kraft Heinz (KHC.US) и Швейцария, които се отказват от връзката си с еврото.

2016 - Изборите за президент на Donald Trump

Докато непосредственото въздействие на фондовата борса, когато Donald Trump неочаквано победи Hillary Clinton за президентството на САЩ, беше доста задушено, въздействието на Trump не само върху инвестиционния пейзаж с голяма картина, но и ежедневните промени на пазара беше огромно.

Очакват се благоприятни за пазара ходове като дерегулация. Имаше неочаквани, но също така благоприятни за пазара неща като постоянното обществено разтърсване на ФЕД и по-ниските проценти. И има курс, в който журито все още е на крака, като търговска война с Китай, която въпреки това диктува търговията.

2017 - Bitcoin с рекордни височини

Криптовалутите вече бяха на пазара на радари преди 2017 г., но ралито, което предизвика носа на биткойн, ги вкара в ежедневния глобален мисъл за инвестиране в превозни средства, а не само да плащат избор за тъмната мрежа.

Биткойн влезе в годината, никога не търгувайки над 1000 долара. Тя не губи време, за да премине този основен момент на пътя си към рекордно високите от близо 20 000 долара. Това беше печалба от над 2100%. Той затвори 2017 г. около 14 500 долара.

2018 - Ужасно четвърто тримесечие 

Малцина наблюдаваха спад на фондовия пазар за четвъртото тримесечие на 2018 г. Няма да го забравят скоро, като Dow пада с 11,8%, S&P 500 пада с близо 14%, а Nasdaq - с 17,5%

Включително и ужасен спад от 653 точки на Dow на Бъдни вечер, това беше най-лошото тримесечие след катастрофата през 2008 година.

Причините бяха многобройни.
- Цените на петрола са паднали с повече от една трета, натрупвайки енергийни резерви.

-Запасите от анестезирана технология, обусловени от 30-процентния спад на Apple, след като пазарната й капитализация нарасна над 1 трилион долара през лятото. Проблемът беше спадът в продажбите на водещия му iPhone.

-Лихвите и местната икономика изглежда смекчаваха.

-Международни опасения, включително търговската битка между САЩ и Китай и битките за Brexit, разтърсиха Великобритания и Европа.

-Пазарът беше презакупен, навлизайки тази есен.
С продажбата на Бъдни вечер пазарът беше паднал твърде далеч и твърде бързо. Това даде невероятно възстановяване на 26 декември, когато Dow скочи 1 086 точки.

2019 - Акциите на канабис заковани

Оптимизмът, който идва с невероятно обещание, се заби в стената на реалността и регулацията в сектора на канабиса през 2019 година.

Като първата страна от Г7, която легализира плевелите в края на 2018 г., канадските компании за канабис стартират през 2019 г., обгръщайки смел нов и нарастващ глобален пазар. Но с този краен старт дойде трудната задача за разширяване на производството, създаване на международни партньорства и стратегии за разширяване в световен мащаб, тъй като те се опитваха да се ориентират в регулаторните пречки, които не бяха дефинирани напълно. Резултатите видяха, че канабисът запасява ракети до нови максимуми и след това непрекъснато намалява, увеличавайки чревните редукции, които варират от 40% до 80%.

В САЩ преминаването на законопроект за федерални земеделски производители в края на декември 2018 г. даде на пазарите на канабис бурно начало на годината, разклащайки оптимизъм, че националната легализация на марихуана премина от „ако“ до просто „кога“. 2019 г. приключи, графиката все още не е ясна. Въпреки това отделните държави продължиха да покриват движението.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни