www.varchev.com

Трейдинг в ерата на алгоритмите

Рейтинг:

12345
Loading...

Една от най-значимите промени във финансовите пазари в последното десетилетие е разпространението на алгоритми за търгуване. Макар такива алгоритми за търгуване да са използвани от хедж фондове като D. E. Shaw и Renaissance Technologies, разпространението им в последните 10 години е значително. Според J. P. Morgan 90% от volume на американските борси за акции (NYSE, NASDAQ) са генерирани от компютри, които следват алгоритми. Това означава, че от другата страна на последния ви трейд най-вероятно е бил компютър, а не друг трейдър.

Тази характеристика на модерните пазари са възможност за трейдъра, готов да следва дисциплинирана трейдинг стратегия.

Атрактивността на алгоритмите е разбираема. Те позволяват прости, печеливши стратегии да бъдат механизирани и прилагани на пазарите по 24 часа без почивка, и без нуждата от човешки труд. Скалпиращите стратегии, например, са изключително прости за прилагане и често печеливши, което ги прави идеален кандидат за роботизиране.

Според Tabb Group 52% от търгувания обем на американски акции идва от скалпиращи high-frequency trading алгоритми, които отварят и затварят позиции за по-малко от секунда.

В спокойни времена алгоритмите са незабележими. Когато, обаче, на пазара настъпи неспокойствие алгоритмите подхранват неспокойствието. Тъй като алгоритмите управляват огромни обеми, а повечето от тях следват сходни trend-following или скалпиращи стратегии, периоди на волатилност се оказват често катастрофални за пазарите.

Такава катастрофа видяхме тази година в началото на Февруари.

Това са 350 (12,1%) пункта изтрити от индекса между 29-и януари и 6-и февруари. Най-важното за трейдъра е да разбере как работят алгоритмите, за да се предпази от такива епизоди на масово разпродаване, и ако може да се възползва от паниката.

Ако проследим развитието на паниката от февруари, виждаме, че ключовият момент за пазара е 2-ри февруари. Тогава най-вероятно са се активирали stop-loss на алгоритмите.

Varchev SPX vix

Разпродаването от алгоритмите вероятно започва от тази точка, отбелязана с жълто, която предходжда силното низходящо движение. Всеки алгоритъм е различен, но повечето са базирани на принципите на trend-following стратегии. Жълтата зона съвпада с основата (флаг) на предишното възходящо движение. Това ни позволява да дешифрираме "мисленето" на алгоритмите. В една изключително опростена trend-following стратегия, трейдъра купува при сформирането на флаг (за продължение на движението) и продава ако цената падне под флага.

След този момент алгоритмите доминират пазара и контролират движението.

Varchev Finance

В тази част виждаме и часта, в която обикновеният трейдър може да вземе участие. Цената сформира флаг след гап при отваряне на пазара. Формацията на флага дава възможност на обикновения трейдър, следвайки простото правило, че повечето гапове се "запълват" от цената, да се включи в sell-off. Отварянето на къса позиция в зоната на гапа е вероятно стратегията, която повечето алгоритми са предприели. Затова и 4-часовия период, след теста на гапа съответства с огромното низходящо движение (и продължение на започнатия възходящ тренд). Това е, разбира се, спекулация, базирана на моята интерпретация на събитията.

Разбира се, всеки алгоритъм следва различна стратегия. Но в основата си всеки алгоритъм следва еднакви принципи, базирани на прости трейдинг стратегии от времето на Джеси Ливърмор и Бернард Барух. Алгоритмите, които управляват огромен обем на пазарите (над 90% от обема) усилват ефектите на простите trend-following правила. През февруари, пазарът е залят от вълна от sell-stop поръчки от алгоритми, след като пазарът пробива под подкрепата на флага. Това води до параболичния спад от 2831 до 2528 (300 пункта).

През февруари, благодарение на следването на почти идентични правила за вход и изход на алгоритмите, пазарът спада с 12,1% за една седмица. За трейдъра този епизод носи няколко урока.

Първият урок е прост. Най-важното правило за трейдъра, особено в днешната ера на роботизиране на по-голямата част от обема търговия, е да разбира кои са нивата на подкрепа и съпротива, на които повечето алгоритми биха се задействали. Това подчертава нуждата внимателно и дисциплинирано да се поставят стоп-лосове.

По-важното правило за индивидуалния трейдър е, че алгоритмите му дават възможност винаги да се възползва от грешките на другите ако следва дисциплинирана и интелигентна стратегия за търговия. Разбира се, в ретроспект е лесно да се вадят заключения и да се формулират стратегии. Но присъствието на огромни обеми управлявани от алгоритми създава невероятни възможности за подготвения трейдър.

Източник: The Wall Street Journal, CNBC

Original post: When Machines (and Humans) Decide to Sell at Once

Снимка: pixabay.com


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни