www.varchev.com

Фокус върху доларът и Фед през европейската сесия днес (21.08.2018)

eu

Рейтинг:

12345
Loading...

Американският президент Доналд Тръмп срина долара с изказванията си, че ЕС и Китай манипулират валутите си, и че не е доволен от повишаването на лихвите от Федералния резерв. Федералният резерв е установен с цел независимост от изпълнителната власт, за да бъдат предотвратени точно такива ситуации: отказа на Ердоган да повиши лихвите е един екстремен пример за последствията от манипулиране на централната банка. Тръмп иска по-ниски лихви, за да стимулира икономиката и по-слаб долар (особено по време на преговорите с Китай), за да стимулира износа на САЩ. С намесата си, обаче, Тръмп рискува да изгуби доверието, което инвеститорите имат в долара. Това доверие на инвеститорите в долара (както и във Федералния резерв и американската икономика) е вероятно и една от причините щатските пазари да поддържат възходящия си тренд въпреки загубите в много други пазари. Тъй като доларът е най-важната валута резерв (близо 2/3 от резервите на централните банки са в доларови инструменти) инвеститорите търсят инвестиции в доларови инструменти, особено когато Федералния резерв води политика на повишаване на стойността на долара (чрез количествено затягане). Тази тенденция е подкрепена и от доказателствата: Gina Martin Adams, Chief Equity Strategist в Bloomberg Intelligence, показва силната позитивна корелация между долара и S&P500. С други думи, в повечето случаи доларът и акции в САЩ се движат в една и съща посока.

Изказванията на Тръмп съвпадат и със симпозиума на Федералния Резерв в Джаксън Хол. Трейдърите ще следят всякакви новини от симпозиума, особено след изказванията на президента Тръмп, за да отгатнат позицията на Федералния резерв по отношение на долара и бъдещата им политика. Утре очакваме и FOMC minutes, опис на последната среща на Федералния резерв.

След изказванията на Тръмп EUR/USD премина ключовото ниво от $1,15 за евро. Турската лира, един от барометрите на инвеститорско настроение през последните няколко седмици се задържа около вчерашното ниво от 6,15. GBP/USD достигна $1,284 - двойката започна възходящия си тренд на 15-и август от дъно около 1,265. EUR/GBP също се покачи, достигайки връх около ключовата съпротива (най-вече психологическа) от 0,9. Възходящият тренд в евро-паунда също започна на 15-и август. Ще следим тези две двойки отблизо за потвърждение или отхвърляне на възходящия тренд в паунда, започнал на 15-и август. Потвърждението или отхвърлянето е особено важно, защото октомври наближава - до края на октомври британското правителство и ЕС трябва да одобрят план за Брексит (който влиза в сила през март 2019).

Движенията в долара и новини от Джаксън Хол (както и туитове от президента Тръмп) вероятно ще движат европейските пазари днес. Европейските индекси CAC40, DAX30 и FTSE100 вероятно ще отворят с леки загуби, според IG. Изказванията на президента по отношение на манипулацията на еврото и китайския юан, както и високите лихви, вероятно ще изтрият оптимизма предизвикан от преговорите между САЩ и Китай по отношение на търговския конфликт между двете държави. Този оптимизъм вероятно бе неоснован: преговорите се водят на ниско ниво, а нито една от държавите не изглежда готова да направи компромис - икономиката в САЩ е в бум; компромис от страната на Китай вероятно ще означава край на проекта Made in China 2025.

Техническа картина: DX, dollar index

Както описахме във вчерашния пост  следим доларовия индекс за корекция и вход при подкрепа. 

Както се вижда от графиката след изказванията на Тръмп DX пада до 95,4 където двойката среща подкрепа: диагонална подкрепа от възходящия канал (в розово), както и подкрепа от предишните дъна (отбелязано в зелено). Все още препоръчваме вход с тренда, тъй като цената се намира при подкрепа след корекция в големия тренд. Поради промяната във фундаментите препоръчваме по внимателен подход към отварянето на дълга позиция:

  1. Трейдърът трябва да е готов за още периоди на волатилност в индекса: туитове от президента Тръмп, изказвания на Федералния резерв от Джаксън Хол и коментари от ЕЦБ (евро-долар съставя над 50% от DX) са някои от ситуациите, които ще допринесат за повишена волатилност в индекса в краткосрочен план. Чисто фундаментално, обаче, е малко вероятно Федералният резерв да промени политиката си заради изказванията на президента. Първо, покачващата се инфлация в САЩ и изключително ниските нива на безработица не оправдават намаляване на лихвите (особено имайки предвид, че предната част на yield curve, 1 до 5 години, все още носят отрицателна лихва след инфлация). По-важно, обаче, е независимостта на Фед: това е един от основателните принципи на Федералния резерв. Губернаторите на Фед вероятно ще отстояват още повече независимостта си след изказванията на Тръмп.
  2. Фибоначи съпротива от 50% е ключова, въпреки че доларът вече я пробива.
  3. MACD: Fast MA продължава да се покачва, въпреки спадът в долара (хистограмата обаче се понижава). Това е лека дивергенция. Още една причина да се подходи по-внимателно към вход с тренда на индекса.

Компоненти на доларовия индекс:

EUR/USD - 57.6%

USD/JPY - 13.6%

GBP/USD - 11.9%

USD/CAD - 9.1%

USD/SEK - 4.2%

USD/CHF - 3.6%

 

Днес очакваме данни за кредито-образуване от правителството във Великобритания в 11:30 софийско време.  Около 16:00 софийско време очакваме Redbook Index от САЩ, индекс на ръста в продажби на дребно на магазин. Следете Redbook Index за промени в долара: ръст е позитивен за долара, защото показва силен demand от страна на крайния потребител.

Източници: CNBC

Original post: CNBC

Снимка: pixabay.com


 Trader Velizar Mitov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни