www.varchev.com

Фокус към Джаксън Хол и развиващите се пазари: Европейската сесия днес (24.08.2018)

Рейтинг:

12345
Loading...

Фокусът за деня със сигурност ще бъде изявлението на Джероум Пауъл от Джаксън Хол днес, 17:00 българско време. Пазарите ще следят речта за възможен отговор на критиката на Тръмп, коментар на политическото напрежение по света и потвърждение, че ще видим още две (а не само едно) увеличение на лихвите до края на годината. Вчера, след спад от няколко дни, доларът върна голяма част от загубите си. Щатският долар не успя да пробие ключовата съпротива от 1,162 на евро-доларът; паунд-доларът се срина със огромен bearish engulfing на дневни свещи. Тази сутрин евро-доларът опитва корекция нагоре, но в среща сериозна съпротива около 1,157: на това ниво цената се опитва да премине 50-дневната МА. Очакваме днес да видим опит за пречупване на възходящия тренд на долара, подсилен от несигурност относно речта на Пауъл (и реакцията му, ако покаже такава, към изказванията на президента Тръмп). Фундаментът, обаче, остава на страната на долара.

Натискът върху развиващите се държави остава сериозен. Както описахме вчера, виждаме силни признаци, че Hong Kong Monetary Authority може да промени политиката на валутния си фикс на фона на силен долар и слаба азиатска икономика: Възможен спад от 15% в цените  на недвижими имоти в Хонг Конг. Накратко, HKMA трябва да повишава базовите си лихви в тон с американските лихви (за да поддържа currency peg); същевременно, обаче, HIBOR спада, което сочи към омекване в икономиката на Хонг Конг и ниско кредитообразуване.

За трейдърите има два начина да се възползват от спада в хонгконгския долар. Единият вариант е да закупят USD/HKD: потенциалната загуба е малка, но има вероятност девалвацията да не се състои, и трейдъра да изгуби времето си. Другият вариант е дълга позиция на двата други ликвидни кроса: EUR/HKD, GBP/HKD. Там загубите ще са по-големи, но печалбата е по-вероятна. След вчерашното рали на долара, Hong Kong Monetary Authority отново е използвало валутните си резерви, за да подкрепи хонгконгския долар и да задържи USD/HKD под 7.85.

Междувременно, Китай и САЩ обявиха, че не са достигнали напредък в преговорите за търговския конфликт.

След новините за допълнителни санкции от САЩ върху Русия, руската рубла се срина до най-ниското си ниво от две години насам: спадът на рублата сме описали по-подробно тук. Натискът върху други развиващи се държави също е сериозен. След като президента Тръмп насочи вниманието си към Южна Африка, където мажоритарна подкрепа в парламента (ANC държи около 62% от парламента в Южна Африка, като за да бъде одобрена промяната са нужни 66%) има нов закон, който ще позволи на държавата да иззема земя (най-вече от бели фермери) без компенсация, USD/ZAR се върна към 14,5. Очакваме валутата да тества отново върховете от преди няколко дни: 14,9-15.

В Австралия премиера Малкълм Търнбул бе уволнен и заменен от Скот Морисон: след новината AUD/USD се покачи до 0.728 със силно движение на дневните свещи. Възходящата свещ от днес, обаче, не е затворила и все още се намира под средата на вчерашната низходяща свещ. Ще следим движенията на пазара за потвърждение или отхвърляне на цялостния тренд след уволнението на Малкълм Търнбул. Повече за AUD/USD и австралийската политическа криза можете да прочетете от днешната ни статия.

Фокусът в Европа остава доларът: от натиска върху валутите на развиващи се пазари като Русия и Турция до износът на ЕС и Китай, всеки световен пазар зависи пряко от USD.

Тази година стойността на лирата спадна с 37%, по-голямата част, от които се реализират в последните няколко седмици. От Bloomberg предупреждават, че волатилността и хаоса в лирата може да се завърнат. Използвайки опции, Bloomberg измерват волатилността, която трейдърите очакват от турската валута.

Графиката изобразява изтичането на опции върху турската лира спрямо очакваната волатилност на валутата. Волатилността достига връх от 86% на 13-ти август. Очакваната волатилност за следващата седмица е 47%, а до края на годината около 28%. Ако пазарът е прав, турската сага все още не е приключилa, макар да се успокоява. Ще следим данните за инфлация, търговия и дефицит/излишък от Турция, които излизат в следващите месеци.

Във Великобритания нови данни от Office for National Statistics показват, че притокът на граждани на ЕС към Великобритания е спаднал до 90,000. Все по-малко хора отиват на острова за работа и възможности. Целта на Брексит, да намали имиграцията от ЕС, привидно е постигната. Дали това е позитивно за Великобритания е спорно. Данните от Германия и Швеция ясно сочат, че притокът на имигранти е повишил заплатите и стандарта на живот в двете държави. Притокът на имигранти вероятно ще продължи да спада до март 2019, официалната дата за Брексит. Дотогава, както обяви Мишел Барние, преговорите за Брексит стават перманентни.

За Великобритания рискът от "no deal" Brexit започва да добива ясни форми: по-високи цени, недостиг на медикаменти и по-високи цени. Комбинирано с намаляващия приток на европейски работници, правителството на Тереза Мей има силна мотивация да поддържа отношенията с ЕС добри и да избегне варианта за "no deal".

Междувременно, вече започват спекулациите за това кой ще замени Марио Драги в ЕЦБ след края на мандата му в средата на 2019 г. Най-вероятният избор ще бъде Йенс Вайдман (Jens Weidmann), текущият президент на Бундесбанката. Вайдман ще бъде рязка промяна в политиката на ЕЦБ. Повечето анализатори очакват Вайдман да се фокусира върху повишаване на лихвите и инфлацията, и по-малко върху ръста в икономиката.

Европейският бизнес

Новините от европейския бизнес са основно позитивни. Ирландската RyanAir достига консенсус със стачкуващите си пилоти, което означава, че авиокомпанията може да се върне към нормалната си работа.

Не толкова позитивни са новините от други две европейски авиокомпании: Air France-KLM и British Airways, които избраха да прекратят бизнеса си в Иран, след заплахи от американския президент Доналд Тръмп. Двете авиокомпании се присъединяват към други европейски компании като Total и Siemens AG, които бяха принудени да изоставят иранския пазар, за да не изгубят достъпа си до американския пазар.

Техническа картина: Air France (AF-GR)

AF-GR се намира в дългосрочен низходящ тренд от септември 2017 г. През последните два месеца цената опитва да обърне низходящия тренд, а цената на последния връх от 24.08.2018 г. е по-висок от предишния от 21.06.2018 и този от 02.05.2018. Цената пробива съпротивата около 61,8%, което съвпада и с предишен връх. Възходящият тренд, обаче, спира точно под 50% Фибоначи съпротивата (и 200-дневната МА). Новините за напускането на иранския пазар бяха цялостно очаквани. Решението може да срещне временна опизиция от Емануел Макрон и ЕС, но се съмняваме това да окаже сериозен натиск върху фундаментите на компанията. Цената вероятно ще претърпи корекция: DeMarker пада от overbought нива под 0.7, което сочи към корекция в цената, която вероятно ще бъде подхранена допълнително от последните новини. След корекцията, ще разгледаме компанията отново за потенциален вход при подкрепата около Фибоначи 61,8% с дълга позиция, ако техниката и фундамента не са се изменили.

Техническа картина: Deutsche Bank AG (DBK-GR)

Немската Deutsche Bank, която в последната една година се намира в силен мечи тренд и рискува (заедно с Commerzbank) да изпадне от индекса DAX30, обяви, че ще придобие fintech компанията Modo. В последните седмици разбираме за опитите на мениджмънта на немския гигант да съживи компанията: миналата седмица разбрахме, че компанията наема все повече млади хора, вероятно с цел да възвърне иновативността в компанията. Придобивката на компания от финансово-технологичния сектор, един от най-бързо растящите сектори във финансите, показва, че стратегията на мениджмънта е да търси иновации.

Виждаме силен низходящ тренд, цената се намира под 50-, 100- и 200-дневните МА през по-голямата част от последните 2 години. През последния месец, цената пробива двете низходящи тренд-линии. Върхът на пробива, обаче, е по-нисък от последния връх, а цената не успява да се задържи над 100-дневната МА. След последния си връх от 11.2 на 30.07.2018, цената коригира. Съдейки по DeMarker осцилатора, очакваме нов опит за възходящо движение и пробив на 100-дневната МА (и предишния връх от 12.2 на 24.06.2018), подсилен от новината за придобивката на млада, технологична компания. Ще следим компанията за възможен обрат на низходящото движение и съживяване на немския финансов гигант.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графика: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.

Снимка: pixabay.com


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни